TOP 7 nápojů proti mrazu. Tyhle jste ještě nekoštovali!

Zima se pomalu, ale jistě hlásí o slovo a je na čase s ní bojovat i tekutými prostředky. Svařák z červeného vína, grog z tuzemáku nebo „hruška v hrušce“? Nuda. Lomcováků na zahřátí je daleko víc a my vám jich pár nabízíme.

Horký drink pro zimní dny.

1. Glühwein s griotkou

To úplně nejjednodušší na začátek. Jasně, že „glühwein“ není nic jiného než svařené víno, zmíněné v úvodu. Ale dát mu říz přidaným panákem griotky je záležitost oblíbená hlavně u našich německy mluvících sousedů v době předvánočních trhů. Sladká třešňová chuť a vyšší obsah alkoholu totiž „zachrání“ i nepovedenou a převařenou svařákovou břečku. Akorát je třeba dobu opojení po klasickém svařáku dělit zhruba dvěmi.

2. Irská termoska

Tak trochu mobilní varianta známé irské kávy. Ideální nejen pro notorické kofeinisty, ale i pro osoby s nízkým krevním tlakem. Do kvalitně připravené kávy přidejte kvalitní irskou whiskey zhruba v poměru 4:1 a přidejte dle chuti mléko, případně cukr. Nalijte do termosky a vyražte vstříc mrazu. Hlavně žádný spěch, vaše srdeční chlopně to rozpohybuje slušně i při hlemýždím tempu chůze.

3. Hot bomb

Ne, nejde o žádnou nadrženou bombovou slečnu. I když se nedá vyloučit, že po tomhle drinku po nějaké zatoužíte. Koneckonců tyhle chutě mají dámy rády a tak rozhodně k zimnímu večeru ve dvou doporučujeme. Svařte, ale jen krátce, dobrou skotskou whisky s vaječným koňakem v poměru 2:1, nalijte do sklenic a přidejte trochu mléka nebo šlehačky. Zima nezimaorgasmus zajištěn. V jednom nebo ve dvou.

4. Chilli-vodka

Jediný studený nápoj v naší nabídce. Což ovšem neznamená, že nedokáže váš krevní oběh rozpálit do modelu ostravské vysoké pece. Cca 3 čerstvé chilli-papričky nasekejte den předem na malé kousky a nasypte do půllitrové lahve kvalitní, nejlépe ruské vodky vyššího standardu. Druhý den přelijte přes sítko do placatky, případně jiné lahve a klidně se vydejte ven v tričku a kraťasech, i když teploměr ukazuje mínus 20. Garantujeme, že neumrznete, ale chce to pravidelně dolévat směr žaludek.

5. Ogarova čínská pomsta

Chodíte občas do čínských restaurací? Obsluha někdy s oblibou dává jako pozornost k menu tamní švestkové víno. Nepohrdejte jím a schovejte na studená roční období. Po mírném zahřátí, přidání poctivé domácí moravské slivovice (poměr cca 2:1) a lžičky medu tady máte řízný multi-kulti nápoj, který by vám možná s chutí posvětila i Evropská unie.

6. Zázvorová vypalovačka

OK, abyste nás neměli za fanatické alkoholiky, tak aspoň jeden bezetanolový zástupce. Ovšem bacha – i tak vaši sliznici v hrdle a žaludku vypálí víc než slušně. Čerstvý zázvor (celý) oloupejte, nakrájejte na nudličky a přelijte cca půllitrem vařící vody. Nechte aspoň půl hodiny vylouhovat. Přidejte lžíci limetkové šťávy, lžíci medu a půl lžičky mleté skořice. Přeceďte. Pokud budete mít pak při procházce zamrzlou krajinou pocit, že se vám bouří hormony, nedivte se. To se jen zázvor ozval se svými afrodisiakálními účinky.

7. Drž se plotu

To nejbrutálnější na závěr. Aneb vzpomínka na divoké silvestrovské časy ze studentských dob. Upozorňujeme zároveň, že v tomto případě název drinku vůbec nelže. Prachobyčejný tuzemský rum zahřejte až skoro k varu, vypněte plyn a řádně okořeňte čerstvě mletým černým pepřem. Pijte okamžitě. Ovšem raději předem ujistěte přátele, ža za koordinaci svých budoucích pohybů vůbec neručíte.

Máte i vy nějaký oblíbený nápoj do mrazivých dnů? Napište nám.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Kulinářský hit podzimu? Zvěřinové hody

7 důvodů, proč jsou domácí večírky lepší než pařba v podniku