Kulinářský hit podzimu? Zvěřinové hody

Podzim patří ke gurmánsky nejvděčnějším obdobím. Jednou z oblíbených sezónních záležitosti je bezpochyby zvěřina. Jelení, kančí, daňčí, srnčí, zaječí nebo snad mufloní? Stačí si jen vybrat.

Zvěřinové hody

Staletá tradice

Zvěřina se loví a pojídá v českých luzích a hájích po staletí. Jasně – doby, kdy družina šlechticů na koních se smečkou psů pronásledovala po lesích uštvaného kance, jsou dávno pryč. Stejně tak i časy, kdy alkoholem posilněná myslivecká sdružení pálila při honu na vše, co se hýbalo a občas při tom trefila i některého ze svých členů (což se tedy výjimečně děje i dnes). I tak zůstalo v našich zeměpisných končinách lovné zvěře stále dostatek a můžete si ji tak užívat i na talíři.

Zvěřina nesmrdí!

Jedna věc je s podivem. Spousta Čechů má i přes staletou tradici konzumace ke zvěřině jistou averzi. Mezi nejčastější patří pověra, že maso ze zvěřiny „smrdí“. Blbost. Pokud jste v rámci nějakých zvěřinových hodů v nevábně vypadající hospůdce V. cenové skupiny narazili na nevábně vonící kančí guláš, rozhodně není na vině zvěřina jako taková, ale neschopný kuchař. Zvěřina totiž potřebuje trochu jiné zacházení než vepřové, hovězí nebo kuřecí. Takže proč riskovat zkaženou chuť a nepřipravit si radši nějakou tu divočinu doma?

Než začnete vařit

Pár rad a pravidel – pokud tedy nejste sami myslivci, pytláci nebo nemáte mezi těmito profesemi spolehlivého dodavatele. Zvěřinu ve vašich oblíbených super-hypermarketech nejspíš neseženete. Spíš projděte pár menších řeznických obchodů a garantujeme vám, že v jednom z pěti na nějaké to „maso z lesa“ určitě narazíte. Ať už budete ze zvěřiny připravovat cokoliv, rozhodně se neopomeňte zásobit i dostatkem koření – tenhle druh masa ho totiž přímo vyžaduje. Takže nové koření, celý pepř, bobkový list, jalovec a tymián by určitě chybět neměly. Stejně tak se bude hodit řádný kus uzeného špeku a nějaká ta lahev kvalitního suchého červeného.

Jelení guláš na víně a chlebové knedlíky

A teď už konečně náš tip – jelení guláš na víně a chlebové knedlíky. Kupte v řeznictví buď jelení kýtu nebo přímo kostky na guláš (obojí střídavě v nabídce bývá), ideálně tak kilo. V hlubokém hrnci rozehřejte cca 3 lžíce vepřového sádla a na nich osmažte zhruba 4-5 najemno nakrájených cibulí do růžova. Přihoďte kostky jeleního a za stálého míchání maso opražte do hněda. Přidejte cca 3-4 lžíce pálivé papriky (ideálně maďarské), lžíci drceného kmínu, několik kuliček pepře a nového koření, špetku tymiánu, 2 utřené stroužky česneku se solí, 2 bobkové listy, ještě chvilku restujte a pak zalijte lahví červeného vína (ano, CELOU lahví). Zmírněte plamen a pod poklicí duste do měkka. Mezitím namočte do vody dva krajíce chleba. Když je maso měkké, nechte šťávu trochu zredukovat, přidejte cca 2 lžíce kvalitního rajského protlaku zahustěte rozmočeným chlebem protlačeným přes sítko. Ještě chvilku povařte a na závěr přidejte na kostičky nakrájený špek, který jste předtím orestovali na pánvi. Případně dosolte a dopepřete.

Chlebové knedlíky – 4 krajíce chleba nakrájejte na kostky, vhoďte do mísy, přidejte 400 g polohrubé mouky, jeden prášek do pečiva  a cca 3 dcl vody – řádně prohněťte, až se těsto začne odlepovat od stěn mísy, pomoučenýma rukama vytvarujte 2-3 šišky a v osolené vodě vařte 20 minut, až knedlíky vyplavou. Nakrájejte na plátky. Ideálním doprovodem k jelenímu a knedlíkům bude to samé červené víno, kterým jste guláš podlévali.

A jak jste na tom se zvěřinou vy? Máte ji rádi nebo radši dáváte přednost „tradičním“ masům?

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

3 nechutná jídla, co jsou dobrá

Jedlé kaštany – neprávem opomíjená pochoutka