Toaletní voda vs kolínská. Jaký je v tom rozdíl? Rozhoduje koncentrace i další faktory. Máte v tom jasno?

Přichází teplejší období, což znamená dvě věci: větší potřebu sprchování a nutnost nosit u sebe nějaký ten parfém nebo kolínskou. Jak jinak chcete na obchodní schůzce nebo rande zamaskovat, že se potíte jako dveře od chlíva? Máte ale tušení, která vůně vydržíte nejdéle a z čeho se skládá?

Toaletní voda nebo kolínská

Vůně, ostatně podobně jako chuť nebo hudba, vyvolává vzpomínky a emoce. Ať už po nějakém tom flakonku saháte proto, abyste zapůsobili při pracovním pohovoru či prvním sexu, vůně vám pomůže cítit se sebejistěji a čistěji. Je tedy nutné vědět, která podtrhne vaši osobnost!

Kvalita versus kvantita

Většina mužů si je vědoma, že existují parfémy, „toaletky“ a kolínské vody, i když v podstatě neví, jaký je mezi nimi rozdíl. Na obhajobu je nutné uvést, že většina současného „aroma jazyka“ je ve francouzštině, kterou mnozí odmítají luštit. Vždy však jde o jediné – ředění.

Všechny vůně (ať už jde o kombinaci esenciálních olejů, syntetických přísad nebo obojího) jsou do určité míry zředěny – alkoholem anebo vodou. Ty top vůně známé také jako esence parfému jsou totiž příliš silné na to, aby se daly používat. Ředění zjemňuje vůni, a nutno dodat, že i cenu.

Klasifikace podle koncentrace

Parfém (perfume nebo parfum, parfum extrait, perfume extract) je nejsilnější a nejkoncentrovanější a obvykle na pokožce vydrží nejdéle. U některých opravdu podařených značek se hovoří dokonce o více než 24 hodinách. V překladu to znamená, že se jedná asi o 20-40 % vonných esencí.

Mimochodem, slovo „parfém“ pochází z latinského perfumare, což znamená „kouřit“. Historie parfumerie jakožto umění potom sahá až do starověké Mezopotámie a Egypta. Později byla vylepšována Římany a Peršany.

Tisíce za 100 mililitrů“? Běžná věc!

Parfémovaná voda (EDP, Eau de Parfum) je trochu méně koncentrovaná. Obsahuje 15-20 % parfémové esence, což z ní dělá vonného parťáka asi tak na 5-8 hodin – v závislosti na složkách a četnosti aplikace.

Toaletní voda je naproti tomu dostatečně zředěná. Hovoří se o 5-15 % vonných esencí. To znamená, že kolínské jsou dostatečně lehké, ovšem kvůli vyššímu obsahu ředěného alkoholu často nevydrží déle než 3 hodiny. Pravděpodobně i tu svoji musíte přes den nanášet opakovaně…

Tolik oblíbené kolínské. Za málo peněz hodně muziky?

Kolínská voda (Eau de Cologne) je ještě lehčí. Tuto kategorii vůní charakterizuje jakási čerstvost a aroma ovoce, dost se mezi obsaženými složkami objevují citrusové oleje, jako je citron, pomeranč či neroli. V číslech to znamená přibližně 2 až 4 % parfémové esence, přičemž kolínské vody obvykle vydrží přibližně 2 hodiny. Ale ani tohle není konec. Jak vypadá samotné dno parfumerie?

Eau fraiche neboli „čerstvá voda“ má nejmenší množství parfémových složek (1-3 %), proto trvá nejkratší čas, než z vaší pokožky vyprchá. Připravte se na hodinu, možná i méně. Má to cenu? Záleží na vás. Pokud už teď máte pocit, že je vybírání vůně opravdovým procesem, tak máte pravdu.

Něco jako druhá kůže

Jde o objevování vašich osobních preferencí a bohužel neexistuje žádná zkratka pro to, abyste si tento proces urychlili. Musíte zkrátka vybírat do té doby, než nenajdete něco, co k vám doslova promluví osobním jazykem. Když už něco takového objevíte, nedělejte klasické chyby amatérů.

Netřete zápěstí o zápěstí v domnění, že se tak vůně lépe rozvine. Doslova rozdrtíte molekuly toho, za co platíte. Nestříkejte parfém ani kolínskou na oblečení, koledujete si o skvrny. U nových a dosud neznámých parfémů, se kterými nemáte zkušenosti, si nejprve vyzkoušejte malé množství vůně na svém zápěstí. Pozorujte, jak se vůně mění v průběhu několika následujících hodin, a rozmyslete si, zda vám vůbec sedí a má smysl do ní investovat.

Jak se nespálit?

Jo a taky nedejte na to, že když kolega v práci používá něco, co je vám sympatické, bude to takhle fungovat i u vás. Jeden parfém na dva lidi působí zcela odlišně. Je to dáno zejména jiným pH pokožky, které je ovlivňováno hormony. Taky se nenechte nachytat starými známými papírky v parfumeriích, jež prodavačky při prezentaci vůní tak rády používají. Papír má jiné vlastnosti než kůže a parfém či toaletka se na něm rozvíjí zcela odlišně. Může se tak stát, že v obchodě vám flakonek vonět bude, nicméně v reálu na pokožce už nikoli.

A jak to máte vy? Poznáte, jaký je rozdíl mezi parfémem a kolínskou? A podle jakých kritérií si vůně vybíráte?

Autor: Kristýna Vágnerová

MOHLO BY SE VÁM LÍBIT:

Knír, holá brada, kotlety nebo lumberman? Co o vás prozradí váš styl holení?

V ničem kloudném nevynikáte? Pak zkuste vyhrát cenu za nejhloupější výrok nebo nejvíce páchnoucí tenisky!