V ničem kloudném nevynikáte? Pak zkuste vyhrát cenu za nejhloupější výrok nebo nejvíce páchnoucí tenisky!

Získat nějakou cenu bývá většinou doprovázeno pozitivním ohlasem. Existují ale také ocenění, jejichž držitelé by je ve většině případů raději nezískali. Tyto ceny na druhou stranu dávají prostor vyniknout snad úplně každému.

Ocenění za hloupé nápady

Ig Nobelova cena: i vědecké lapsy mohou dojít „uznání“

Vědecké objevy lidstvu přispívají mnohým pozitivním. Někdy ovšem i v této oblasti dochází k zajímavým přešlapům. Proto existuje Ig Nobelova cena, která je ironickou obdobou klasické Nobelovy ceny. A někteří vítězové skutečně stojí za to. Ocenění, jež je v USA udělováno v různých oblastech od roku 1991, totiž získal např. vývoj homosexuální bomby! Air Force Wright Laboratory v Ohiu skutečně chtěla vyvinout bombu, která by u nepřátelských vojáků způsobila, že se stanou neodolatelní jeden pro druhého a ztratí chuť bojovat. A cena takového výzkumu? Zanedbatelná, pouhých 7,5 milionu dolarů. K lepšímu pak ještě můžeme přidat hypotézu, že černé díry splňují všechny nezbytnosti, aby v nich mohlo existovat peklo.

Ocenění Foot in Mouth: bacha na to, co říkáte!

Když se stanete veřejně známou osobou, měli byste si dávat dobrý pozor na to, co říkáte. Jenže ne všichni toto nepsané pravidlo dodržují. Foot in Mouth Award je britskou cenou, kterou obdrží známé osobnosti za opravdové bláboly. Poprvé byla udělena v roce 1993 předsedovi kriketového klubu Marylebone Cricket Tedu Dextorovi, který s pokusil vysvětlit porážku svého týmu slovy: „Možná jsme ve špatném znamení. Možná, že je Venuše ve špatném postavení k něčemu jinému. Nevím.“ V roce 2008 mimochodem získal Foot in Mouth Award americký prezident George W. Bush za výrok: „Vím, v co věřím. Budu i nadále vyjadřovat to, v co věřím, a věřím tomu, že to, v co věřím, je správné.“

Sneaker Contest: ani páchnoucí boty nemusí být na překážku

Toto ocenění se uděluje ve Spojených státech amerických od roku 1974. Dnes už se přitom jedná o celonárodní akci. O co ale vlastně vůbec jde? Porotci posuzují tenisky dětí od 5ti do 15ti let, a to podle stavu jednotlivých částí od tkaniček až po jazyk, a především podle nezaměnitelného odéru. Vítěz přitom získá hlavní cenu ve výši 2 500 dolarů. Slušné, ne? Jenže pro to je třeba něco obětovat. Vítězka z roku 2014, dvanáctiletá Jordon Armstrongová, nosila kupříkladu vítězné tenisky na nohách úplně všude po dobu dvou let! A musíme rovněž doplnit, že jeden z porotců, George Aldrich, pracuje pro NASA jako chemik specializující se na pachy. Zkrátka muž na svém místě.

Stella Awards: kdo podá nejhloupější žalobu?

Do ČR tento trend naštěstí ještě tak úplně nedorazil, ale za Atlantikem je možné, aby prakticky kdokoli žaloval kohokoli za cokoli. Proto se v USA mezi lety 2002 a 2007 udělovalo ocenění s názvem Stella Awards, které získali lidé, jež podali nějakou opravdu pobuřující žalobu. Cena byla pojmenována po jisté Stelle Liebeckové, která si v roce 1992 koupila v McDonaldu kávu a v autě si ji vylila do klína. A výsledek? Popáleniny třetího stupně! Milá Stella ovšem nelenila a společnost, která ji odmítla zaplatit za kožní štěpy, zažalovala za to, že kafe bylo příliš horké. Soudní spor navíc vyhrála a vysoudila 2,9 milionu dolarů. Tato částka byla sice později soudcem snížena na 640 000 dolarů a nakonec došlo k tajnému vyrovnání, i tak se ale jedná o slušný balík. Zvláště za vlastní nešikovnost.

Darwinova cena: přispět lidstvu lze i vlastní smrtí

Darwinovy ceny (vyhlašovány od roku 1994) jsou nejznámějším oceněním v našem článku. Na druhou stranu, právě o ní by se asi nikdo pokoušet nechtěl. Jedná se totiž o cenu pro lidi, kteří přispěli k lepšímu lidskému genofondu tím, že se z něj odstranili nějakým opravdu stupidním způsobem. Za loňský rok se staly např. „nejúspěšnějšími“ dvě dospívající Mexičanky, kterým se stalo osudné „selfíčko“. Slečny totiž vylezly pro lepší záběr na letišti na vyvýšenou plošinu a přistávající letadlo je smetlo křídlem. V každém případě se jedná spíše o výjimku, protože Darwinovu cenu získávají téměř z 90 % pánové.

Ernie Awards: se sexismem „nejdál“ dojdeš

Sexistům dnes naštěstí pšenka příliš nekvete. V Austrálii dokonce existují ocenění, která jsou nazývány Ernie Awards. Udělovány jsou jedincům a firmám, jež mají sexistické komentáře proti ženám, anebo se podobným způsobem odráží jejich aktivita. Pojmenována je po australském odboráři Ernie Ecobovi, který proslul svými poznámkami proti ženám. Někteří vítězové jsou přitom opravdu „zajímaví“. V roce 2003 kupříkladu zvítězilo Call Centrum Stellar, které snížilo plat těhotným ženám, protože chodily příliš často na toaletu. No, není to skvělé?

Autor: Petr81

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

23 šílenců a příštích výherců Darwinovy ceny

3, 2, 1, start! Nejpodivnější závody světa