Tesla: Která je ta pravá pro vás?

Automobilka Tesla představila už svůj třetí model. Kdo si tak myslel, že do dvou let zkrachuje a že elektromobily jsou slepá vývojová větev, ten se spletl.

Automobilka Tesla, která se specializuje na výrobu elektromobilů, nemá na růžích ustláno. Ostatně, tak jako každý jiný průkopník. Ale už dnes je jisté, že Tesla vstoupí do dějin a její produkty neskončí katastrofou. Právě naopak. Finanční výsledky to sice nepotvrzují, ale Tesle se daří. Představila už svůj třetí model, s jednoduchým názvem 3.

Jak se vede Tesle

Excelový manažer by asi zaplakal. Ztráty se počítají na stovky milionů dolarů, ale to nemusí nic znamenat. Vždyť v prvním čtvrtletí letošního roku dodala automobilka 14 820 aut zákazníkům po celém světě, což není málo. Plán byl ale 16 000 kusů, dodavatelé Tesly zkrátka nestíhají vyrábět. I tak chce automobilka letos dodat zákazníkům nejméně 80 000 vozů. A poptávka tu rozhodně je.

Tesla model S

Díru do světa udělala automobilka s modelem S. No, není divu. Auto ujede na jedno nabití až 550 kilometrů, přitom jde fakticky o sportovní limuzínu. Na 100 km/h zrychlí za 3 sekundy, na což nestačí kdejaký supersport. Vůz má pohon všech kol a dokonce si můžete vybrat verzi. Základní má dojezd jen 442 km a na stovku zrychlí za 5,4 sekundy. Pak je tu výkonnější verze, která ujede až 550 km a zrychlení čítá 4,4 sekundy. Verze Performance ujede 505 km, ale na stovce je za 3 sekundy. Tím je třeba o sekundu (!) rychlejší, než Lamborghini Gallardo.

Půjde to Tesle S na ledě? No zkuste hádat!

Cena základního modelu přitom jen mírně převyšuje 2 000 000 Kč, což je běžná cena manažerské limuzíny. Máte koule na to si ji koupit?

Tesla Model X

Luxusním vozům vévodí SUV. Vozy SUV jsou zkrátka v módě, kdo chce mít lepší postavení ve společnosti, jezdí v SUV. A proč ne v elektrickém? Model X se pyšní dojezdem až 470 km a ve zrychlení je opět raketa. Na 100 zrychlí za 3,4 sekundy, tím strčí do kapsy všechna konkurenční SUV.

Tesla v prvním čtvrtletí letošního roku dodala 2400 kusů, ofenzíva do Evropy se teprve chystá. Přitom zákazníci chtějí Tesle utrhnout ruce, jen aby model X získali. Přestože cena znatelně překračuje částku 3 miliony Kč, pro letošek bude Model X beznadějně vyprodaný. Letošní produkce přitom počítá s 40 000 velkými SUV.

Tesla Model 3

Nejnovější model nese označení 3 a představen byl 1. dubna (ne, nešlo o apríl). Má jít o nejdostupnější model. V USA se počítá s cenou kolem 800 000 Kč, v Evropě to určitě nebude pod milion, je třeba připočítat daně. Model bude dostupný až v roce 2017, tak zatím šetřete penízky.

Dojezd nejmenší Tesly bude kolem 345 km, zrychlení na stovku bude pod 6 sekund, což je pořád na úrovni hodně ostrého hot-hatche. Model 3 dostane mnohem modernější hardware, než současné modely, proto se počítá také s pokročilým autopilotem.

Tak který model Tesla byste si vybrali? A věříte v budoucnost elektromobilů?

Autor: Analytik

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Náš autotest: Škoda Rapid Spaceback Scoutline

Náš autotest: Nissan Juke Nismo RS. Motokára na silnice