Jaké dřevo pořídit na terasu?

Okolí spousty rodinných domů tvoří terasa. Je místem pro setkávání s blízkými přáteli nebo rodinou, místem pro letní grilování, ale také poskytuje únik před nepořádkem v domě. Terasy dotváří celkový dojem z domu a do zahrad úžasně zapadají. Pokud jste se rozhodli svůj domov o terasu obohatit, ale nevíte si rady s materiálem, jste tu správně.

terasa

Podíváme se na to, jaké dřevo na terasu pořídit.

Dřevo a jeho druhy

Dostali jste desítky různých recenzí, ale stále tápete nad tím, jaká prkna na terasu vybrat? Není to zase tak složité, jen je potřeba si ujasnit, co od své terasy očekáváte. Existuje totiž několik typů dřevin a každá z nich se vyznačuje jinými vlastnostmi.

Nejzásadnějšími faktory pro výběr dřeva bývají životnost, odolnost, cena, údržba nebo vzhled. Preference lze snadno odhadnout: co nejdelší životnost, co nejvyšší možná odolnost, nejlépe co nejnižší cena, ta nejjednodušší údržba a ať je taky co nejhezčí. Nemůžeme zaručit, že si splníte všechno najednou, a tak vám alespoň uděláme představu o tom, jaké jsou výhody a nevýhody jednotlivých typů.

Borovice

Prvním typem dřeva používaného ke zhotovení terasy je borovice. Borovice představují cenově dostupnou variantu a na našem území jsou doma, jejich životnost však dosahuje zhruba pouhých 10 let. Stejně tak je nutné se pečlivě věnovat údržbě takové terasy a alespoň dvakrát do roka ji naimpregnovat.

Pokud trváte na borovici, ale její vlastnosti se vám nezdají dostatečné, zvolte její tepelně upravenou verzi. Dřevo zvané Thermowood bylo upraveno tak, aby se zcela eliminovala hrozbu plísní a škůdců.

Sibiřský modřín

Terasy z modřínu své majitele potěší dlouhou životností. Sibiřský modřín obsahuje vysoké množství pryskyřice, která podstatně pomáhá v boji proti povětrnostním vlivům. Od toho se odvíjí vysoká odolnost těchto teras. Díky přirozenému obsahu smůly navíc nevzniká nutnost povrchové úpravy dřeva. Je však nutné počítat s vyšší pořizovací cenou.

Kromě sibiřského modřínu je používán také evropský modřín, jehož odolnost je však o něco nižší a životnost kratší. Mezi modříny představuje levnější variantu.

Exotické dřeviny

Tropická dřeva obecně mají velmi vysokou odolnost a životnost, která se může vyšplhat až k 30 rokům. Navíc jsou velmi rozmanitá a na výběr máte z mnoha barevných odstínů. Na údržbu jsou exotické dřeviny nenáročné. Jejich kvalita se ovšem odráží na vysoké ceně.

Například bangkirai je dřevina původem z Malajsie. Má vysokou hustotu, díky které může terasa sloužit po mnoho let. Podobně je na tom kapur, massaranduba nebo bukit, jejichž hustota je o něco menší. Tropickým dřevem s nejmenší hustotou je potom teak. To, co ztrácí v tomto ohledu, však s přehledem dohání v ochraně proti vlhkosti.

Akát

Akátové dřevo se cenově nachází mezi modříny a tropickými dřevinami. I akát se pyšní vysokou hustotou, je velmi kvalitní a tvrdý. Pokud mu budete věnovat náležitou péči, může vám sloužit až 40 let. Akátové terasy díky svým vlastnostem nevyžadují nutnost povrchové úpravy.

Co takhle něco jiného než dřevo?

Dřevo samozřejmě není jediný materiál, který se k vybudování terasy využívá. I když má v porovnání s konkurencí spoustu výhod (kromě pěkného designu je to třeba fakt, že neklouže), objevují se i jiné materiály. Mezi ně patří např. beton, kámen, kompozit nebo dlaždičky.

Velkými výhodami betonu jsou vysoká odolnost a prakticky žádná potřeba údržby, ne každý se však nadchne pro jeho vzhled. Kamenné terasy oproti tomu působí mnohem honosněji a s betonem je spojují nízké nároky na údržbu a odolnost. Stavba takové terasy je ale náročnější a mokré kameny navíc dost kloužou.

Jako lepší varianta se proto jeví kompozit, který v sobě obsahuje dřevo a PVC, přičemž z každého materiálu si něco zachoval nějaké vlastnosti. Kombinací vznikly kompozitové terasy, které vynikají nejen vysokou odolností, ale jsou také voděodolné, snadné na údržbu a při vysokých teplotách se nerozpalují.

Kromě betonové dlažby můžete sáhnout také po keramických dlaždičkách. Jsou velmi pevné a vybírat můžete z velkého množství designů. V dnešní době se nejčastěji setkáte s velkoformátovými dlaždicemi.