Chcete být za elegána? Společenské vesty se vrací do kurzu!

I když se to zdá jako klišé, pánské vesty se opět vrací do módy a vy s nimi můžete perfektně oživit svůj outfit. Dávno již není pravdou že se vesta nosí pouze jako součást obleku či doplněk pod sako na větší akce jako jsou svatby, či plesy. V dnešní době můžete vybírat z velkého množství designů pánských vest které se perfektně hodí i k džínům.

vesta

Ideální k obleku

Nejčastější variantou, kdy pravděpodobně zvolíte společenské vesty jako součást vašeho outfitu je příležitost která si vyžaduje oblek. Společenská vesta jej nejen oživí, ale zejména v letních měsících pro vás bude jistě příjemné když si budete moci sundat sako aniž byste způsobili módní faux pas.

Na výběr máte z mnoha trendy designů a barev od klasických modrých společenských vest přes přírodní hnědé odstíny až po různě vzorované varianty. K vestě vždy volte košili s dlouhým rukávem, která s ní bude barevně ladit. Krátké rukávy, které jsou pod sakem schované s vestou naopak vyniknou a vypadají dost nevzhledně. 

Elegantní i v džínách

Byť jsou společenské vesty primárně určené k nošení v obleku a jejich historie v této souvislosti sahá až do 17. století, v dnešní době díky nim vytvoříte elegantní outfit i když jimi doplníte denim nebo chino kalhoty.

Opět dodržte volbu košile s dlouhými rukávy bez výrazných vzorů či barev. V tomto případě si však rukávy můžete ohrnout a vytvořit tak trendy ležérní vzhled. Pokud navíc zvolíte i jednoduché kalhoty ve stylu chino, můžete si naopak dovolit více experimentovat s barvami a vzorováním vesty, přičemž zachováte celkový elegantní nádech outfitu.

Jaký střih vesty zvolit?

Na trhu naleznete primárně dva typy střihu společenských vest. První variantou je tzv. regular, který se hodí především na plnoštíhlou postavu. Druhou variantou jsou vesty ve vyštíhleném slim střihu, které volí zejména sportovci s atletickou postavou. Tyto vesty jsou mírně projmuty v pase a opticky ještě více rýsují postavu.

Nebojte se ale, že by veškeré výhody z vesty měli pouze muži se sportovní postavou, naopak. Pro ty, co neradi ukazují svou plnoštíhlou postavu pouze v košili s kravatou může být vesta typu regular ideální volbou jak všechny nedokonalosti zakrýt a cítit se pohodlně.

Důležité jsou i barvy vesty

Pokud se chystáte na společenskou událost a vestu obléknete pod sako, první volbou pro vás bude zřejmě vesta ve stejném odstínu. Ani v tomto případě byste se ale neměli bát trochu experimentovat a příliš strohý vzhled jednobarevného obleku oživit právě barevnou či vzorovanou vestou. Jestliže si ale za jednotnou barevností stojíte, doplňte outfit o výraznou kravatu a kapesníček ve stejném barevném designu.

Při nošení vesty samostatně se už opravdu fantazii meze nekladou a záleží pouze na vás, jak se vám povede vyladit celkový outfit. Pokud chcete i bez saka vypadat elegantně doplňte jednobarevnou vestu o vhodnou kravatu, klidně s výraznějším vzorem, která váš výsledný look ještě podtrhne.

Nic se ale nemá přehánět a překombinované vzory na vestě i kravatě by mohli naopak působit dosti nevzhledně. Jako jistotu tak můžete naopak zvolit chino kalhoty a společenskou vestou v odstínech hnědé, případně s károvaným vzorem, a vytvořit tak vzhled dokonalého anglického gentlemana.

Společenské vesty jsou pro každého

Společenská vesta by zkrátka neměla chybět v šatníku žádného elegána. Správně zvolenou vestou jej obohatíte o moderní a hlavně praktický kus oblečení, který využijete při mnoha příležitostech. Obléknout ji mohou všichni muži bez rozdílu věku a na různé druhy událostí. Využijete ji nejen na společenské akce ale i na běžné nošení do práce, schůzku s přáteli či do školy.