Praktické zařízení garáže a dílny

Řešíte jak přehledně uspořádat věci v garáži, aby se vám do ní konečně vešlo i auto? Pak pro vás budou regálové systémy tou pravou volbou.

garáže

Vsaďte na kvalitu

Regálů je na trhu mnoho, od těch za pár stovek z hypermarketu, až po profesionální regály do velkých skladů. Rozdíly v kvalitě jsou opravdu velké. Byť chcete regály zařídit jen garáž nebo dílnu, vyplatí se na nich nešetřit. Kvalitní regály vydrží mnohem déle, ve výsledku tedy mohou být levnější variantou než kupovat každé dva roky ty obyčejné. Dalším a hlavním důvodem, proč do nich investovat, je bezpečnost – sesunutí regálů s nářadím dokáže nadělat mnoho škod nejen na zdraví, obzvláště jestli se vám po domě pohybují děti.

Hlavní výhody kvalitních regálů

  • Maximální využití prostoru, regály můžete mít od podlahy až po strop.
  • Vysoká nosnost (75 – 450 kg) a stabilita.
  • Přehlednost.
  • Lehký přístup ke všem uskladněným věcem.
  • Možnost rozšiřování dokoupením dalšího kusu.

Často můžete u specializovaných prodejců narazit na bazarové regály. Jsou sice použité, ale přesto ve výborném stavu. Prodejci na ně poskytují i záruku a cena je kolikrát o polovinu nižší než u regálů nových.

Jak regály vybírat?

Před koupí je třeba si položit základní otázky: 

  1. Jaké rozměry má prostor, kam chcete regály umístit?
  2. Co budete v regálech skladovat?
  3. Jakou požadujete nosnost regálů?
  4. Kolik jste schopni do regálů investovat?

Pro vybavení garáží, dílen, půd nebo i spíží jsou vhodné bezšroubové policové regály, které se vyznačují vysokou pevností a stabilitou. Není nutné použít zavětrovacích prvků a montáž je velice jednoduchá – napojují se do souvislých řad, bez použití šroubů. Můžete vybírat z několika rozměrů, takže určitě najdete ty pravé pro váš prostor. Pro dlouhou životnost se regály povrchově upravují práškovou barvou nebo pozinkováním.

Uspořádání

Jak docílit toho, abyste měli v regálech neustále pořádek?

Rozdělení prostoru

Jednotlivé police a regály si rozdělte podle druhu uschovaných věcí. Vyhraďte si zvláštní prostor pro uložení zahradních potřeb, autokosmetiky, čistících prostředků, věcí na cyklistiku nebo nářadí.

Štítky

Jestliže už má každá věc své místo, označte si regály a police pomocí štítků. Lépe se tak budete v garáži či dílně orientovat a vždy najdete přesně to, co potřebujete.

Průhledné boxy

Všechny menší věci skladujte v průhledných plastových boxech. Nejen, že hned uvidíte, co v boxu je, aniž byste ho museli otevřít, ale také využijete celou výšku police.

Závěsné systémy

Určitě mezi nástroji v garáži nebo dílně najdete i objemnější kousky atypického tvaru, co se do regálu nevejdou. V takovém případě vsaďte na závěsné systémy a různé háky, díky kterým připevníte na zeď zahradnické náčiní s násadou, hadice, kabely nebo třeba zahradní kolečko.

Uskladnění pneumatik

Skladování pneumatik mimo jejich sezónu byste neměli podceňovat. Pro zachování jejich nejlepších jízdních vlastností je třeba pneumatiky skladovat čisté v suchu a chladu. Aby se vám po garáži volně nekutálely, je vhodné je skladovat ve speciálním stojanu, držáku nebo regálu.

Uložení jízdních kol

Kola dokáží zabrat v garáži dost prostoru a navíc jim můžete nesprávným opřením ublížit. Oblíbeným způsobem, jak kola skladovat, jsou držáky k zavěšení kol na zeď. Jedná se o levné a efektivní řešení. Pokud se snažíte ušetřit každý centimetr čtvereční, pořiďte si držáky na kola s kladkovým mechanismem, díky kterému je jednoduše vytáhnete ke stropu a nebudou nijak překážet.