Technologické trendy roku 2023: Umělá inteligence, Blockchain a VR. Co dalšího?

Technologie již pěknou řádku let nenápadně proklouzává do našeho světa a dostává se do popředí našich zájmů. Pokud vás technologie zajímá, přinášíme vám novinky technologických trendů, které rozhodně stojí za povšimnutí, a které budou mít vliv na všechny oblasti našeho života.

technologické trendy

Umělá inteligence (AI)

Umělá inteligence bude i nadále patřit mezi hlavní technologické trendy. V roce 2023 očekáváme pokrok v oblasti strojového učení, což znamená, že i stroje budou schopné se učit a zdokonalovat své schopnosti bez lidského zásahu. Umělá inteligence se začíná stále více používat v nejrůznějších odvětvích, jako je například lékařství, výroba, finance a doprava. Do popředí se dostávají tzv. „no-code“ softwary, díky nimž mohou firmy využívat zcela naplno potenciál AI.

Blockchain

Blockchain je technologie, která umožňuje vytváření decentralizovaných a transparentních databází. Blockchain zažívá velký vzrůst zejména v odvětvích, jako je finanční sféra, logistika, zdravotnictví a správa vládních dat. Blockchain se také začíná využívat pro vytváření bezpečnějších a spolehlivějších systémů pro obchodování s kryptoměnami.

Internet věcí (IoT)

Internet věcí je průlomový trend 21. století. Jedná se o propojení různých zařízení a senzorů pomocí internetu. Tento trend uvítají zejména oblasti jako jsou chytré domácnosti, průmyslová výroba a doprava.  IoT také umožňuje sběr dat, které mohou být využity pro lepší rozhodování a zvyšování efektivity.

Virtuální a rozšířená realita (VR/AR)

Virtuální a rozšířená realita uživatelů umožňuje interagovat s virtuálním světem pomocí speciálních brýlí nebo headsetů. V roce 2022 se očekává, že VR/AR budou využívány stále více a více v různých oblastech, jako jsou například vzdělávání, zdravotnictví a průmyslová výroba.

Kvantové výpočty

Kvantové výpočty jsou založeny na využívání kvantových mechanických vlastností, jako jsou superpozice a entanglement. Tyto vlastnosti poskytují kvantovým počítačům zpracovávat obrovské množství informací bilionkrát rychleji a efektivněji než tradiční počítače. Velkým pomocníkem jsou kvantové počítače v chemii, medicíně a umělé inteligenci. Hrozbou může být prolomení šifrovacích systémů, což v dnešní době není pro hackery vůbec složité.

5G sítě

Jistě jste zaznamenali v poslední době převod u svého mobilního operátora z 2G sítí na 5G sítě. Jedná se o novou generaci mobilních sítí, které umožňují rychlejší přenos dat a nižší latenci. Postupně se 5G sítě stále více rozšiřují, jsou mnohem rychlejší, a jak do domácností, tak do velkých firem, společností a institucí přináší spolehlivější internetové připojení. 5G sítě přináší možnost autonomních vozidel, chytrých měst a IoT, stát se reálnou.

Robotika

Robotika se stává stále více sofistikovanou a přináší nové možnosti pro automatizaci různých průmyslových procesů, jako vyřizování transakcí, zpracování dat či odpovídání na e-maily. Tato funkce dokáže nahradit opakující se práci zaměstnanců, kteří se mohou věnovat něčemu důležitějšímu.

Biometrická autentizace

Biometrická autentifikace umožňuje použít fyzické charakteristiky uživatele, jako jsou například otisky prstů, obličejové rozpoznání nebo hlas, k ověření identity. V blízké době se očekává, že biometrická autentifikace bude stále více využívána pro zabezpečení různých systémů, jako jsou například bankovní účty, přístup k zařízením a správa identit.

Environmentální technologie

Environmentální technologie se stává stále důležitější v boji proti změnám klimatu a ochraně životního prostředí. Proto se také začíná investovat do technologií, jako jsou například obnovitelné zdroje energie, vodní filtrace apod.

Metaverse

Metaverse je virtuální svět, který rovněž patří mezi technologické trendy. Skládá se z digitálních prostorů a interaktivních zážitků, ve kterých mohou uživatelé vytvářet a ovládat své avatarové postavy, virtuálně komunikovat s ostatními uživateli, plnit, vzdělávat se a bavit se. V podstatě jde o rozšíření běžného internetu do prostoru třídimenzionálních virtuálních světů, které jsou přístupné pomocí virtuální reality, rozšířené reality nebo běžných počítačů.

Metaverse se stává stále více populárním konceptem, protože nabízí nové možnosti pro interakci a zážitky v digitálním světě. Mnoho společností, včetně technologických gigantů jako Google a Microsoft, a dokonce samotný Mark Zuckerberg, se zaměřuje na vývoj technologií pro metaverse, protože v ní vidí obrovský potenciál pro budoucí komunikaci a obchodování. Kromě toho se metaverse také stává důležitým konceptem pro oblast umění, vzdělávání a kultury. Umělcům umožňuje vytvářet nové interaktivní zážitky a vzdělávacím institucím zase rozšířit své vzdělávací programy do prostředí virtuální reality.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Profese, v nichž najde virtuální realita své využití

Může být technologie zároveň silná i krásná? HUAWEI nova 9 SE je toho důkazem