Jaké nářadí potřebujete do zahrady?

Každý správný kutil či domácí mistr by měl mít pořádnou výbavu nářadí. Jaké nářadí se vám sejde na práci a péči o zahradu?

dřevěné chaty, dřevník

Zahrada ale i její všechny její části vyžaduje patřičnou péči. Aby vypadala co nejlépe a poskytla vám vše od příjemného prostředí až po chutné plody, vyžaduje pravidelnou pečlivou ruku. A k tomu vám dopomůže i zahradní nářadí. Co by v každé dílenské skříni nemělo chybět za výbavu v případě zahradního nářadí?

Nářadí, které budete v zahradě potřebovat závisí na tom, o jakou část zahrady půjde:

  • Trávník
  • stromy, keře a živé ploty
  • půda
  • sázení a sklizeň
  • zavlažování
  • listí
  • zimní nářadí
  • zahradní stavby
  • doplňkové nářadí

Péče o trávník

Upravený trávník je vizitkou celé zahrady. Abyste jej udržovali v dobrém stavu, vyžaduje patřičnou péči. Samozřejmostí je spolehlivá sekačka. Ta však samotná nestačí. Ne vždy se jí dostanete na místa, která jsou hůře přístupná. V tom případě vám pomůže strunová sekačka, praktické nůžky na trávu i nůž na okraje trávníků. Skvělou pomůckou je také vytrhávač plevele. Nezapomeňte ani na praktický zahradní koš, do kterého můžete vysypávat vystříhaný plevel a posečenou trávu.

Péče o stromy, keře a živé ploty

Máte na zahradě ovocné stromy či keře? Případně ji zdobí či ohraničuje živý plot? V tom případě budete jistě potřebovat nářadí, kterým se o ně postaráte. Určitě by neměla chybět pila na dřevo, sekera, zahradnické nůžky, nůžky na větve a nůžky na živý plot.

Péče o půdu

Pokud na vaší zahradě pěstujete, nářadí pro péči o půdu bude nevyhnutelné. Jen zdravá půda, o kterou se patřičně stará, bude prospěšná a úrodná. Na přehazování a kopání půdy se vám sejde lopata, chybět by neměl ani rýč, motyka a zahradní hrábě. Při odstraňování plevele vám pomůže škrabka na plevel.

Sázení a sklizeň

Pokud již máte připravenou půdu, můžete se pustit do sázení. Potřebná bude již zmiňovaná motyka pro provzdušnění půdy, ale využít můžete i kultivátor, kterým také můžete připravit záhony. Se sázením vám pomůže lopatka, případně i sázeč cibulovin. Při sklizni plodin se neobejdete bez zahradních nůžek, ryli, vidlí či česáků na ovoce.

Zavlažování

Zavlažování je důležitou součástí péče o zahradu. Zejména jde-li o trávník, ale i ostatní plodiny. K zalévání můžete využít klasické konvy. K zavlažování trávníku či větších částí zahrady můžete zvolit stacionární zavlažovač, který vám práci usnadní.

Odklízení listí

Tato aktivita nás pravidelně čeká každý rok na podzim. Odklízení spadaného listí má význam při udržování zdraví trávníku. Nejtypičtějším nářadím na odklízení listí jsou jednoznačně hrábě. Existuje mnoho druhů hrábí, ale na listí se nejlépe hodí hrábě se širokou čepelí. S přehazováním listí vám pomohou vidle. Pokud byste chtěli listí odklízet o něco efektivněji a rychleji, pomůže vám elektrický vysavač listí případně foukař. Praktickým pomocníkem je i kolečko, do kterého můžete listí sbírat a odklízet ze zahrady.

Zimní nářadí

S příchodem zimy práce a péče o zahradu nekončí. Důležité je pravidelně zahradu očišťovat od sněhu, jednak abyste si zabezpečili přístup k domu a aby se součásti zahrady pod váhou sněhu nepoškodily. Pomůže vám lopata na sníh a odhrnovač sněhu. Větší pohodlí vám poskytne odhrnovač s rámem a držadlem a nezapomeňte ani na rukavice.

Péče o zahradní stavby

Častou součástí zahrad jsou také dřevěné chaty, altány či zahradní domky. Mohou se využívat právě například k uskladnění zahradního nářadí, ale také jako místo pro zahradní posezení či odpočinek. Dřevěné chaty, altány a domečky jsou nonstop vystavovány povětrnostním vlivům, a tak mohou často podléhat vlhkosti as ní spojenými poškozeními. Jelikož dřevo je organický materiál, jednoduše podlehne vlivem počasí ale i mechanickému opotřebení. Klíčová je v tomto případě pravidelná péče o dřevěné chaty, altány či zahradní domky, kterou můžete zvýšit jejich odolnost a tím i trvanlivost.

V tomto případě se vám jistě sejde bruska na dřevo, kladivo, štětce na nanášení ochranných nátěrů či brusný papír.

Doplňkové nářadí

Na seznamu by určitě neměli chybět ani tito praktičtí a techničtí pomocníci. Na zahradě se vždy sejde mít k dispozici nářadí jako kladivo, cepín, nůž, bruska na nože, šroubovák, pila a podobně. Nezapomeňte ani na úklid – součástí výbavy by měly být i košťata či kartáče. A v neposlední řadě je důležitá i vaše ochrana při práci, proto nezapomeňte určitě na pracovní či zahradnické rukavice, popřípadě ochranu hlavy a očí.

Tip: Do uskladnění nemusíte dokonce investovat ani spoustu peněz. Na mnoho nářadí vám klidně postačí i obyčejný dřevník.

Nezapomínejte na kvalitu

Dnes je nabídka zahradního nářadí poměrně široká. Máte na výběr z různých značek, provedení i modelů. Na jedné straně je to výhoda, protože máte širší výběr. No na druhé straně, při velmi široké nabídce můžete narazit i na nářadí nižší kvality, které nemá velmi vysokou životnost. Proto je i při výběru zahradního nářadí zaměřit se spíše na kvalitní výrobky. Počáteční investice do kvalitního nářadí se vám z dlouhodobého hlediska vyplatí mnohem více, než časté kupování nových kousků nářadí jen proto, že to předchozí se pokazilo. Jak však poznat, kdy se jedná o kvalitní nářadí? Dobrým indikátorem je druh materiálů. Vhodnou volbou je nářadí, které má pracovní část vyrobenou z kovu s antikorozní úpravou a násady vyrobené z tvrdého dřeva či kompozitu. Vyberte si také nářadí, se kterým se vám bude lehce pracovat, například ergonomické zahradní nářadí. Nářadí by také nemělo být příliš obtížné. S lehčím nářadím se vám bude lépe manipulovat, než s takovým, které je obtížné a nemotorné.

A co vaše vybavení zahradního nářadí? Máte všechno, co je třeba nebo vám nějaké kousky chybí? Nyní je ten správný čas provést revizi a dokoupit potřebné nářadí, abyste byli připraveni na novou sezónu.