Takhle hrozně dopadnete, když budete jíst ve fast foodech

Pokud si mekáč, KFC, Burger King nebo jiné rychlé občerstvení dopřejete jednou za čas, nic hrozného se neděje. Jestli se tam ale ládujete s železnou pravidelností, máte se na co těšit.

Žaludeční vředy jsou to nejmenší

Nepříjemné zánětlivé onemocnění žaludku, při němž je stěna žaludeční sliznice poškozena působením kyseliny chlorovodíkové. Tohle opravdu nechcete. A jaké jsou jeho hlavní příčiny? Stres, kořeněná jídla, alkohol a jídlo z fast foodu.

S velkou pravděpodobností umřete na infarkt

Pokud si fast food dopřáváte 4 a vícekrát do týdne, máte o 80 % vyšší šanci, že umřete na některou ze srdečních chorob. Za to poděkujte především vysokému podílu nasycených tuků a transtuků, které způsobují kardiovaskulární onemocněníkornatění tepen.

Zaděláte si na cukrovku

Máte nadváhu, málo se pohybu, a přesto se stále cpete v provozovnách rychlého občerstvení? Gratulujeme, jste na nejlepší cestě k cukrovceDiabetes mellitus je onemocnění, při kterém se v krvi vyskytuje nadměrné množství cukrů v krvi, tedy hyperglykémie. Je to porucha metabolismu cukrů a pak už si burger s hranolky nedáte vůbec. V horším případě se budete celý život už jen hlídat.

Budete obézní a neforemní

Tohle je takový obecně známý vykřičník číslo jedna. Vzhledem k nutriční nevyváženosti většiny pokrmů (příliš kalorií, cukru a tuku) ve fast foodech nejspíš nezdravě přiberete. A když to budete přehánět fakt moc, bude z vás valící se koule. Dobrou chuť, pane špekoun.

Naložíte tělu víc, než potřebuje

Vyvážený jídelníček obsahuje všechny látky potřebné k zajištění správného fungování našeho organismu. Fast food nenabízí vyvážený jídelníček. Zatímco některých látek je v něm extrémně vysoké množství (sůl, tuky a další), jiné často téměř chybí (různé vitamíny a minerály, vláknina…). Pak se divte, že máte průjem/zácpu, cítíte se unavení, a co chvíli vás skolí kdejaká nemoc.

Vystresujete organismus

Potraviny z fast foodu doktoři spojují s řadou zdravotních obtíží, krom toho však jejich konzumace zvyšuje také hladinu stresu. To se týká především nápojů s vysokým obsahem kofeinu, jako kafe nebo Coca-Cola, potravin z bílé mouky, příliš solených jídel nebo jídel plných nasycených tuků, průmyslově zpracovaných pokrmů i pokrmů s různými chemickými aditivy. To jsou zvýrazňovače chuti, stabilizátory atd.

Přijdete o (rodinné) sešlosti

Pokud zrovna nejste z těch, kteří plánují nedělní oběd s rodinou v mekáči, je třeba si uvědomit, že vás fast food obírá také o sociální kontakt s blízkými. Koupíte si hamburger nebo kousek pizzy, který většinou jíte sami po cestě do práce nebo za jízdy v autě, případně v kanceláři u počítače. Sociální aspekt společného jídla je přitom velmi podstatný.

Neušetříte ani korunu

Rychlé občerstvení vzniklo kdysi jako levná a rychlá varianta stravování. Rychlá zůstala, to ano, ale levná? To už dávno neplatí! Fast food je ve srovnání s domácí vařenou stravou paradoxně dražší. Současné ceny řetězců rychlého občerstvení jsou stejné, jako večeře ve slušné restauraci.

Připravíte se o možnost výběru

Pomineme-li všechna výše zmíněna zdravotní rizika, je tu ještě neméně důležitý argument. Ženským se tlusťoši jednoduše nelíbí, takže pokud jste vykrmený jako vepř, vaše možnosti, jak zapůsobit na opačné pohlaví, se značně zužují. A to si nikdo z nás nepřeje.

Autor: red

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Děsivé závislosti 21. století. Co ohrožuje nás i naše potomky?

Vitamin C vás před nachlazením neochrání! Jak to?