SVIŤ LEJZŘÍČKU SVIŤ! BUDOUCNOST AUTO SVĚTEL

Halogeny? Xenony? LEDky? Budoucnost automobilového svícení je v laseru. Otázkou zůstává, zda světla nebudou masakrovat chodce.

Desítky let stačily automobilům pro svícení žárovky, za posledních 8 let se vše změnilo. Účinnost žárovek je mizerná, stejně jako jejich životnost. Inženýři tak hledali jiné technologie, jejichž nejnovějším počinem jsou laserové světlomety.

Historie svícení automobilů ve 180 sekundách. Čím svítí vaše auto?

Audi vs. BMW

Skoro to připomínalo studenou válku. Dva němečtí rivalové mezi sebou spustili boj o to, kdo jako první přinese laserové světlomety. Na různých konceptech a slibech vyhrávalo tu BMW, tu Audi. Zákazníky ale zajímala sériová výroba a tady zvítězilo Audi se svým modelem R8 LMX. Šlo o první sériově vyráběné auto s laserovými světlomety na světě.

Koherentní paprsek

Co to vlastně ten laser je? Na Wikipedii si můžete přečíst dlouhé pojednání, pokud to máme ale zkrátit do pár slov, znamená to, že paprsek světla se nijak nerozpadá. Ideální způsob, jak si to ověřit je poslat paprsek laseru na Měsíc (přesněji na místo, kde je nainstalované laserové zrcadlo). Paprsek se nerozptýlí, naopak se odrazí zpět.
Světlomety Audi Matrix Laser fungují tak, že zdroj laserového paprsku posílá právě takovýto koherentní paprsek na mikrozrcadlo. Pro představu, toto zrcadlo je velké jen 3 mm, ale to úplně stačí, protože samotná dioda, která svazek fotonů vypouští, je v průměru 10x menší. Úkolem zrcadla je rozptýlit paprsek podle potřeby. Asi tušíte, že kdyby na silnici svítil paprsek o průměru laserového ukazovátka, moc by to nepomohlo.

Trocha technologie: jak to celé funguje?

Blízko i daleko

Podle toho, kde automobil jede a jakou rychlostí, mění se tvar paprsku. Při nízké rychlosti (laserová světla se aktivují od 60 km/h) je paprsek spíše širší. Čím vyšší rychlost, tím více se prodlužuje, až na cca 600 metrů. Jen pro představu, to stačí osvítit silnici na 10 sekund dopředu, při rychlosti 200 km/h. To asi vaše světla neumí, že?

Laserový paprsek umí posvítit hodně dopředu.

Bílé světlo nikoho nerozřízne

A jak to tedy bude s masakrováním chodců? Na to je výkon diody příliš malý. Navíc je paprsek rozptýlený a dále upravený – modré světlo by bylo pro řidiče nepříjemné, takže paprsek dále prochází přes fosforový konvertor, který modré světlo mění na čistě bílé.
Elektronika je navíc tak chytrá, že sleduje okolní provoz a zrcadlo se umí nastavit tak, aby nikdo na silnici nebyl nepříjemně oslněn.

Hudba budoucnosti

Kdy budete lasery svítit i vy? Ještě to nějakou dobu potrvá. Následující 3 roky se budou rozmáhat LED světlomety, tedy ne jen pro denní svícení, ale i pro potkávací a dálková světla. Za další 3 roky se pak objeví u vozů střední třídy. Takže jsme v roce 2021 a auta s cenou kolem milionu Kč už opravdu svítí pomocí laseru. Těšíte se?

Autor: Analytik

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Jak vyčistit špinavá světla

2 miliony měsíčně leasing na auto. Máte na to?