Super Bowl LIII: souboj generací vypukne už zítra! Kde sledovat živý přenos? V čem bude letošní ročník výjimečný?

Super Bowl LIII začne už tuto neděli! Prestižní finále NFL patří mezi nejsledovanější sportovní události světa. Které týmy se proti sobě letos postaví a který interpret vystoupí o poločasové přestávce? Živý přenos budeme moci sledovat i u nás!

Super Bowl VIII

Pro Američany je to doslova svátek. Super Bowl je jednou z nejvýznamnějších sportovních událostí roku a přímý přenos sleduje každoročně po celém světě více než 100 milionů diváků. Ve Spojených státech je to vždy nejsledovanější program. Však také jedna vteřina reklamy na takto sledované události stojí astronomické peníze. Sponzoři, automobilky i filmová studia se tak předhánějí, kdo se na takto prestižní události zviditelní. A kdo se utká ve finále Super Bowl VIII?

Patriots vs. Rams

Nejlepší týmy play-off jsou letos New England Pariots a Los Angeles Rams. I proto se o události píše jako o souboji generací. Patrioty vede legendární trenér Bill Belichick, který oslavil 66. narozeniny, a hvězdou týmu je quarterback Tom Brady, kterému je 41 let. Důležité je zmínit, že Patriots získali trofej ve finále už pětkrát, což z nich dělá nejlepší tým všech dob. Letos by tak svou výhrou jen potvrdili svou dominanci.

Trenér Los Angeles Rams se na Super Bowlu objeví poprvé. Sean McVaye má přitom jen 33 let, takže se jako nejmladší trenér na finále zapíše do historie. Na pozici quarterbacka je potom Jared Goff, kterému je 24 let. Uvidíme, která generace hráčů si odnese trofej Vince Lombardiho.

Kdo vystoupí tentokrát?

Super Bowl, to není jen sport. Je to hlavně veliká událost a obrovská show. Velkou pozornost poutá hlavní poločasová přestávka. Ta má 13 minut, během které vystoupí nějaké hudební uskupení. Letos to bude popová kapela Maroon 5 v čele se zpěvákem Adamem Levinem. Spolu s touto kapelou vystoupí i rapper Travis Scott a člen hudebního dua Outcast, Big Boi. Tito interpreti se tak zařadí do dlouhé řady zvučných jmen, která se na finále NFL objevila. Madonna, Lenny Kravitz, Red Hot Chilli Peppers, Missy Elliott, Lady Gaga, Katy Perry, Justin Timberlake, Prince, ale dokonce i U2, Paul McCartney nebo The Who. Ti všichni už na minulých ročnících zahráli.

Tato hudební vystoupení o přestávce byla vždy tradicí, velkolepou show z ní ale udělal rok 1993, kdy místo „menších“ kapel a zpěváků vystoupil před fanoušky sám velký Michael Jackson.

Kontroverzní gesto Kaepernicka

Na hlavu Maroon 5 se za potvrzení účasti snesla i část kritiky. Ta se váže na událost z roku 2016, kdy bývalý quarterback San Francisco 49ers Colin Kaepernick během uvodní americké hymny poklekl. Jak sám řekl, protestoval tak proti policejní brutalitě páchané na Afroameričanech a projevům rasismu, které podle něj nabraly nový dech se zvolením Donalda Trumpa. Někteří umělci tak na podporu jeho jednání odmítli účast, jmenovitě zpěvačka Rihanna, Pink nebo rapper Jay-Z, který dokonce do své skladby Apes**t z roku 2018 zakomponoval text, že řekl Super Bowlu ne: vy mě potřebujete, já vás ne.

Soutěž má svá pravidla

Slova odpovídající sebevědomí, jaké má určitě Jay-Z. Nikdo asi nemá dojem, že by si pořadatelé bez rappera nedokázali poradit, protože se na jeho místo ochotně natlačí stovky jiných interpretů. Pokleknutí během hymny, ať už z jakéhokoli osobního důvodu, je bráno jako poplivání ceremoniálu, takže pokud chtěl Kaepernick vyjádřit protest, neměl spíš vůbec nastoupit. I to se ale splnilo, protože si od té doby nezahrál.  Jak jinak, s NFL se teď soudí.

Kdy a kde se sledovat zápas?

Letošní 53. ročník Super Bowlu bude určitě napínavý. Patriots vyhráli titul pětkrát, a v samotném finále jsou po osmé. Jsou tedy jedním z nejúspěšnějších týmů historie. Naproti tomu, Rams jsou letošním překvapením. V konferenčním finále porazili favorizované New Orleans Saints, když se jim pár sekund před koncem základní doby podařilo vyrovnat, a v prodloužení si pak přisadili na vítězství. Tento tým má za sebou jen jednu výhru z finále v roce 1999. Uvidíme, jestli přibude druhá.

Přímý přenos finále Super Bowl LIII mezi New England Patriots a Los Angeles Rams odstartuje na stanici Sport1 v neděli 3. ledna ve 23:30 našeho času. Samotný zápas bude zahájen o hodinu později.

Autor: Eduard Havel

Téma peníze: výdělky za porno by vyléčily světový hladomor dvakrát! Kolik je vůbec na světě peněz? A jak dopadají výherci milionových loterií?

Násilí ve sportu napříč historií. Jaké jsou nejslavnější fotbalové a hokejové bitky? A kdy se porvalo celé mužstvo?