Star Wars: Síla se probouzí – Kdysi dávno v předaleké galaxii se blíží. Co nás čeká?

Dny do premiéry se míjí jeden za druhým stejně jako kupa TV spotů, fotek a drbáren z nadcházejícího sedmého pokračování Star Wars. Co zatím víme, a co jsou jen teorie fanoušků?

Po deseti letech se nám konečně servíruje pokračování hvězdné série, které přímo navazuje na šestou epizodu, Návrat Jediho. Příběh se odehrává třicet let od posledních známých událostí v galaxii, a to především bitvy o Endor a konečného rozpadu Impéria. To zatím víme, a víme také to, že z Impéria povstal Nový řád a s ním přichází noví záporáci, hrdinové, ale samozřejmě i prachem už zanesená stará škola. Kdo tedy stojí na čí straně…

Nový řád

Nový řád

Nový řád nevznikl sám od sebe. Pod svými obrovskými křídly dal do kupy a schraňuje obrovskou armádu Strormtroperů tajemný Vrchní velitel Snoke. Skrze technologii „motion capture“ ho přivede k životu Andy Serkis, který už takto oživil například Gluma nebo inteligentního šimpanze Cézara. Je tedy jasné, že Snoke nebude mít přirozený vzhled, nýbrž bude dokonce mamutích rozměrů – až osm metrů vysoký. Taková velká postava bude stát za Novým řádem, pod jeho velením bude dále Generál Hux (Domhnall Gleeson) plánovat útoky z nové základny Starkiller, která by měla trumfnout i Hvězdu Smrti. Obě tyto postavy ovšem budou stát v pozadí jako velcí šéfové, v pozemních bojích mají samozřejmě svoje rovné ekvivalenty.

Kapitánk(ka) Phasma

Kapitánk(ka) Phasma

Takovým obyčejným a neobyčejným pěšákem bude Kapitán(ka) Phasma, z ukázek atypický Stormtrooper v pochromovaném brnění, a co je ještě zajímavější – uvnitř se skrývá Gwendoline Christie – J. J. Abrams hodlá totiž zarputile smýt genderovou nevyváženost nastolenou ve staré trilogii. Druhým pěšákem v boji a pro nás asi nejdůležitějším záporákem bude Kylo Ren, za černou kápí a maskou skrytá nová hrozba hodlající pokračovat v odkazu Dartha Vadera. K tomu by mu měla dopomoct středověká verze světelného meče, která je zatím fanouškům akorát tak pro ostudu a pro smích. Podle Abramse jde ale o repliku, která se v příbězích Star Wars objevila již dříve. Stojí za tím George Lucas, tak koneckonců proč ne. Mimochodem, nejedná se o dalšího z pokolení všude protřelých Sithů. Kylo Ren je z řádu Rytířů Renů, který se rozšířil po událostech bitvy o Endor. Padoucha by mě ztvárnit Adam Driver, Disney studio a LucasFilm to ale stále nepotvrdily.

Kylo Ren vs. Finn

Kylo Ren vs. Finn

Na straně Odporu máme samozřejmě starou partu ve složení Princezny, nynější Generálky, Lei Organy, o které zatím není jasné, jak se k titulu dostala. Vrací se i její stará láska Han Solo a jeho věrný společník na cestách Malým Sokolem, Chewbacca. Rebelská duše zůstala i v nich, když podporují nováčky v týmu, Finna a Rey, při hledání ztraceného Lukea Skywalkera, ze kterého jim zatím zbyla jenom jeho ruka (?) a světelný meč. Leia, Han i Luke jsou samozřejmě ve starém složení Carrie Fisher, Harrison Ford a Mark Hamill.

Han Solo a Chewie

Han Solo a Chewie

Nová krev v Síla se probouzí – Finn a Rey. U koho začít? Začneme u tváře, která na nás před rokem v teaseru vybafla jako první, John Boyega alá Finn. Stormtrooper vychovávaný k nenávisti vůči rebelům se ocitá kdovíproč v nebezpečí a odklání se od Nového Řádu, přesněji řečeno s TIE stíhačkou ztroskotá na ne tak úplně opuštěné planetě, ale o tom později. Nespokojené drbárny o tom, že bude Finn jedi, můžeme rovnou přeskočit, protože První řád docela běžně své vojáky trénoval pro boj se zbraní rytířů jedi. Jak se mu ten meč dostal do ruky, toť otázka. Jako sílou nadaná se v novém díle hodnotí spíš hlavní postava děje, Rey. Dívka opuštěná rodiči na planetě Jakku vykrádá staré vraky a své živobytí si staví de facto z krámů. Její původ je nejasný a Abrams nezmiňuje její příjmení úmyslně. Nepřipomíná vám ale tak trochu vzhledem Padmé Amidalu a zručností starého dobrého zlého Anakina Skywalkera? S Finnem se dají po jeho ztroskotání na Jakku dohromady, a tak ještě uvidíme, kam je jejich cesty zavedou.

Rey a Finn

Rey a Finn

Neopomenutelní jsou také pilot X-Wingu a velitel Černé letky Poe Dameron, který svůj osud prolne se svým protějškem Finnem, a také staré železo jako C-3PO a R2-D2, který bude mít evidentně klíčovou roli pro již zmíněného Lukea Skywalkera. Nový droid BB-8 byl původním návrhem R2-D2, zpátky v minulosti byl ale nerealizovatelný, takže se objevuje až teď a zde, zatím jako poslušný pejsek Rey.

Režii obstarává J. J. Abrams a s Lawrencem Kasdanem ze starých dílů se podílí i na scénáři. Hudbu zajistí John Williams ze Skryté Hrozby a Harryho Pottera, a výsledná stopáž filmu bude 135 minut. Rozhodně je na co se těšit, tak už rezervujte lístky, 17. prosince přistane vesmírné dobrodružství v našich kinech.

A co vy, máte o filmu nějaké novinky?

Autor: Jan Marek

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Svoboda slova? Pro sociální sítě to neplatí! Proč na svém profilu musíte mlčet?

18 míst, které inspirovaly tvůrce Disney filmů