Svoboda slova? Pro sociální sítě to neplatí! Proč na svém profilu musíte mlčet?

Váš profil na sociální síti, vaše názory, vaše pravidla, pocity, osobní postřehy, prudy a komentáře? Skliďte hormon. Svoboda slova v Čechách a ani jinde neplatí. To se totiž jen tak říká!

„Prezident je ten největší kokot, jakého jsem kdy viděl.“ Tímto a jinými výroky si třeba krátkodobě ulevíte, ale jinak vytváříte podhoubí minimálně pro peprnou debatu od příznivců hlavy státu, ale taky pro vyhazov z práce.

Dneska si na té vaší zdi rozhodně nemůžete psát, co sami chcete. Demokracie a svobodné jednání neexistuje. Kdo má tu drzost, aby něco takového nahlas tvrdil? No my, kdo jiný. Pro ty, kdo se nadechují s umrtvujícími argumenty, tu máme vzkaz: Jděte se bodnout!

Prasata v žitě? Ne, na netu

Již jsme psali, že vyjádření portálu Careerbuilder, který zkoumal souvislost mezi příspěvky na sociálních sítích a zaměstnaností, je alarmující. (51 % zaměstnavatelů posuzuje důvěryhodnost žadatele o práci právě z jeho příspěvků.) I proto bezpečnostní softwarová firma McAfee vydala prohlášení, že lidi se stále na netu chovají jako naivky! Ovce, co věří, že je tam bezpečno jako u maminky v bříšku. Houby. Třeba taková šéfredaktorka polského rádia a moderátorka Ewa Wanat se z dění okolo sebe evidentně nepoučila.

Vyhazov dostala ihned poté, co na svém profilu uveřejnila reakci na zveličenou debatu ohledně polských prvňáků, o kterých se asi od července mluví v souvislosti s tím, že budou chodit do školy již od šesti let, tedy o rok dřív, než jako tomu v Polsku bylo doposud. (Přitom většina evropských zemí razí cestu „čím dřív, tím líp“.)

Jsem, tudíž mluvím

„Proč jsou polské šestileté děti hloupější než jejich vrstevníci v Itálii, Francii či v Německu? Možná se jenom rodičům Elbanowskim rodí nevyzrálé děti?“ (Tomasz Elbanowský a jeho žena, rodiče sedmi dětí, horlivě bojují proti změně a chtějí nechat věci tak, jak jsou, pozn. red.)

Pod komentářem nositelky civilního řádu Záslužného kříže, který náleží pouze osobám, které se podílejí na rozvoj společnosti, se to okamžitě začalo hemžit více či méně souhlasnými názory.

Tak se sbal!

Nadřízení novinářky byli pobouřeni jejím výrokem natolik, že proti výpovědi nic nezmohly ani protiargumenty solidárních kolegů, přátel, novinářů i politiků. Útok na svobodu slova? Prostě nezájem. Tohle se dneska nenosí!

Editorky CNN Octavii Nasr se taky nikdo neptal, co měla znamenat její sympatizace se zemřelým Mohammedem Husajnem Fadlaláhem, kterého podle svých slov respektovala. CNN se její zpráva na zdi nelíbila, takže hybaj z kola ven.

Stejný osud potkal i „necebritu“ Kaitlyn Wells, která podle televizní a rádiové společnosti CBS napsala na svůj Facebook následující: „Dnes začínám v nové práci, ale nesnáším péči o děti.“ Naneštěstí právě tohle viděl její nový šéf z dětského centra. Buď blbka dne, nebo prostě smůla. I mimo kancl. Když vás nevyhodí z práce, tak vás i dobře míněný komentář či gesto může stát dlouholeté přátelství.

Nařizuji ti, abys…

„Nedávno jsem se pohádala s kamarádkou, a abych se jí omluvila, nahrála jsem na profil video seskládané z našich společných fotek. Ihned mi volala, abych to stáhla, protože jí záleží na názorech ostatních, kteří pod video reagují. Udělala jsem to, ale zpětně jsem si uvědomila, že by to tak nemělo být. Video jsem na svoji zeď vrátila, ale přišla tím o přítelkyni, která mě svojí hysterií zaskočila,“ popisuje čtyřiatřicetiletá Karolína, jejíž děda přirovnává současnou situaci k socialismu. „I když je to jiné, je to vlastně jedno a totéž. Nikdo si nemůže říkat, co chce. Vždycky to nese nějaké oběti,“ říká. Přesně tak.

Svěrací kazajka hadr

Facebook, Twitter a jiné sociální sítě nejsou rodinná knajpa! Nikdo nikdy neví, kdo vaši digitální stopu bude pročítat, tak si dejte bacha. Jo, a jestli vás neodradí předchozí případy, věřte, že podle jednoho výzkumu uskutečněného v Brazílii, Americe, Číně, Indii, Nigérii a Velké Británii, jeden z deseti lidí přichází o job právě kvůli nevhodnému komentáři nebo fotce.

To, že se průzkumu zúčastnilo šest tisíc lidí, což není málo, pouze dokládá, jakými jsme obětmi systému. Nadávat na něj můžete leda tak doma pod peřinou. S výfukovými plyny z vaší zadnice to bude přímo koncert pro rodinného psa. Dokud někdo nevymyslí překladač ze zvířecí řeči, můžete být v klidu, u něj bude vaše tajemství v bezpečí….

Jo a kvůli kulturnímu vyžití a krácení dlouhé chvíle si pusťte tohle. Dokonale to vystihuje současnou situaci.

A co píšete na svoji zeď vy?

Autor: John McClane

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Vztahy. Co je lepší zamlčovat?

SPZ na přání. Kdy je vhodný čas?