Srovnání rovnátek, která jsou pro vás nejlepší?

Chcete mít rovné zuby? Pak vás čekají rovnátka. V dnešní době to však nemusí znamenat ústa plná kovu. K dispozici jsou i mnohem estetičtější a bezbolestnější varianty, výběr té nejvhodnější však občas může být trochu složitější.

rovnátka

Ke krásnému úsměvu může vést opravdu mnoho odlišných cest, aby ta vaše byla co nejkratší a splnila vaše požadavky, je potřeba zorientovat se v jednotlivých typech rovnátek.

Snímací rovnátka 

Klasická snímací rovnátka jsou levnější a také pohodlná, protože je můžete kdykoliv sundat. Nehodí se však pro léčbu všech typů ortodontických problémů. Tato rovnátka se v současné době využívají daleko méně než rovnátka fixní, ale úpravě skusu však stále mají své místo.

Snímací rovnátka se používají především k předléčení dětského chrupu před tím, než se nasadí jiný typ rovnátek nebo jako retenční aparát k udržení polohy zubů dosažené ostatními typy léčby.

Je důležité si uvědomit, že léčba snímacími rovnátky závisí především na spolupráci pacienta. Rovnátka se musí nosit pravidelně a mělo by se dodržovat po celou dobu, kterou určí lékař. 

Konvenční (fixní) rovnátka

Fixní rovnátka jsou v současné době asi nejpoužívanějším typem rovnátek. Zámečky se lepí na vnější strany zubů a do nich se gumičkami upevňuje ortodontický drát, který narovnává zuby do správné polohy. Tato rovnátka existují v několika variantách, podle toho, jaký je použit zámeček. Zámečky mohou být buď klasické kovové, keramické či safírové.

Kovová nebo estetická fixní rovnátka

Kovová rovnátka nosí děti i dospělí, je to nejrozšířenější typ rovnátek na trhu. O jejich účinnosti není pochyb, ale jejich hlavní nevýhodou je jejich viditelnost a nápadnost, proto také nejsou příliš oblíbené u dospělých pacientů, kteří hledí i na estetickou stránku věci.

Rovnátka z estetických materiálů pracují na stejném principu jako kovová, ale s tím rozdílem, že estetické zámečky se vyrábí z materiálů, které mají barvu zubů nebo jsou průhledné, takže jsou pro okolí téměř neviditelná. Zámečky jsou keramické nebo safírové.

U keramických zámečků je potřeba použít tzv. ligatury (gumičky), přičemž se často zvolí bílé nebo transparentní. U gumiček však brzy dochází k zabarvení vlivem kouření, pití kávy atd. Gumičky se ale mění při každé kontrole.

Samoligovací rovnátka

Samoligovací rovnátka jsou jedním z nejmodernějších typů rovnátek. I u nich si můžete vybrat mezi kovovou a keramickou variantou. Rovnátka se lepí na vnější stranu zubů, ale na rozdíl od klasických fixních rovnátek mají vlastní vestavěný systém, který drží ortodontický drát uvnitř zámku, a tím eliminuje nutnost používání gumiček. Drát se v zámcích pohybuje, léčba je tak méně bolestivá a také rychlejší.

Lingvální rovnátka

Lingvální rovnátka se lepí na vnitřní stranu zubů, dají se tedy považovat za nejestetičtější variantu ortodontické léčby. Zámečky se lepí na vnitřní stranu zubů, což je dělá neviditelnými. Bohužel nejsou moc pohodlné, protože jazyk je velice citlivý, je po přidání zámků a drátků začátek léčby opravdu náročný. Kvůli umístění rovnátek na vnitřní straně zubů může docházet k otokům a odření jazyka a také k problémům s výslovností. 

Další nevýhodou je cena, protože jejich nasazení zabere více pracovního času lékaře. Kontroly jsou jednou za 4–6 týdnů a zaberou až 1,5 hodiny.

Alignery (fólie)

Asi nejpopulárnější variantou rovnátek jsou v současné době neviditelná rovnátka. Průhledné fólie nebo také alignery mají pacienti rádi především pro jejich vysokou pohodlnost a bezbolestnost. Asi nejznámější neviditelná rovnátka na českém trhu jsou rovnátka Invisalign.

Tato technika používá místo ortodontických zámků a drátů snímatelné fólie, které se vyrábí na míru. Aby byla léčba účinná, musí se nosit cca 22 hodin denně. Výhodou těchto rovnátek je nejen snadné čištění zubů, ale také to, že není třeba se téměř v ničem omezovat. Rovnátka prostě sundáte před jídlem, sportem či jakoukoliv jinou aktivitou. Z hlediska estetiky, pohodlí a funkce se jedná o špičku ortodontické léčby.