Sport a válka – jak jdou oblíbené mužské kratochvíle dohromady?

Sport ve válečném období je docela nebezpečný, neboť ne vždy se rozhoduje přímo na sportovišti. Podívejte se na dva slavné příběhy, které formovaly historii sportu i válečných konfliktů.

Vánoční příměří

Jak si samozřejmě všichni pamatujeme z hodin dějepisu, v roce 1914 vypukla první světová válka. Po několika měsících, na Vánoce téhož roku se na její západní frontě odehrála událost, která vstoupila do historie jako Vánoční příměří. Na pár dnů totiž zbraně utichly a němečtí vojáci si zapěli koledy společně se svými britskými nepřáteli. Dokonce si i vyměnili drobné dárky. V roce 2005 byl o tomto nečekaném vzedmutí lidskosti proti hrůzám války dokonce natočen film s názvem Šťastné a Veselé.

A proč to teď zajímá nás? Součástí tohoto krátkého, leč intenzivního příměří, byl i fotbalový zápas, který se mezi znepřátelenými vojáky odehrál. V Zemi nikoho, tedy území neobsazeném ani jednou stranou, proti sobě stanuli muži, kteří se jinak na denní bázi zabíjeli. Verzí tohoto příběhu je samozřejmě celá řada, podle té nejrozšířenější, od básníka Roberta Gravese, vyhrál německý tým 3:2. Kdo ví, jak to tenkrát vlastně bylo, ovšem i UEFA si na Vánoce 2014 připomínala stoleté výročí od tohoto malého vítězství humanismu.

Kontroverzní olympiáda

Letní olympijské hry v roce 1936 byly spornými momenty přímo protkány. Už vůbec jejich pořádání, nesoucí se v rámci tehdejší myšlenky appeasementu, bylo zdrojem mnoha sporů, stejně jako Hitlerova snaha prezentovat Německo jako nejsilnější zemi na světě. Jednalo se o poslední soutěžení pod pěti kruhy na následujících 12 let, další hry se odehrály až po skončení druhé světové války, a to v roce 1948.

Přestože Němci jako národ skutečně zabodovali a stali se medailově nejúspěšnějším zemí, dodnes vzpomínanou událostí jsou gesta amerického sprintera a dálkaře Jesseho Owense. Se čtyřmi zlatými medailemi se stal nejlepším sportovcem 11. her, což Hitler samozřejmě nesl hodně nelibě. Skoro stejně jako provokativní gesta tohoto černošského atleta, který při předávání medaile odmítl Hitlerovi hajlovat a jeho čin vstoupil do dějin jako otevřený a velmi ceněný protest proti nacistické rasové ideologii.

Méně známým faktem je, že v únoru téhož roku se v Německu konala i zimní olympiáda. Do té doby totiž bylo zvykem, že se letní i zimní svátek sportu uskutečnil v jedné zemi, později už toho pravidlo neplatilo. Zimní olympiáda se tehdy skládala pouze ze čtyř sportů –boby, hokej, krasobruslení a lyžování, takže není divu, že se jí nedostalo takové pozornosti, jako její letní sestřičce. Za pozornost tak stojí především fakt, že samolibé Německo se chtělo předvést v co nejlepším světle, a pro olympioniky nechalo vytvořit největší a nejtěžší medaile v historii. V Garmisch-Partenkirchenu měly tehdy cenné kovy opravdu velkou hodnotu!

Jaké další sportovní události spjaté s válečnými časy znáte? Vzpomeňte si na některé v diskuzi!

Autor: Rimsy

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Tajné agentky: děvky ve službách státu nebo neohrožené hrdinky?

Nejbizarnější důvody válek – kvůli čemu se také rozpoutaly boje?