Jak vybrat skialpy a kam na ně vyrazit v ČR?

Skialpinismus se stává stále populárnějším sportem. Je to naprosto pochopitelné, protože téměř každý miluje pohledy na zasněžené vrcholky hor a pocit svobody, když se nemusí o svah dělit se stovkami lyžařů. Abyste si však den na horách užili, je dobré mít pořádné vybavení na skialp, které vám zpříjemní výstup nahoru a zajistí komfort i při následném sjezdu zpátky dolů.

skialpy

Jak vybrat skialpové lyže

Jedním ze základních bodů výběru skialpových lyží je to, k jakému účelu je plánujete využívat. Skialpinismus lze totiž rozdělit na několik disciplín – Touring, Freetouring, Speedtouring a Race. A právě na výběr kategorie lyží podle disciplíny, která vás nejvíce láká, a jejich charakteristiku se v tomto článku zaměříme.

Lyže na klasický Skitouring

Skialpové Touring lyže jsou nejrozšířenější. Jedná se univerzální volbu pro všechny, kteří si chtějí v první řadě užívat pobyt na horách a nepotřebují závodit. V případě Skitouringu je důležitý vysoký komfort a nenáročnost při výstupu i sjezdu.

Lyže na Touring jsou poměrně lehké, ale není to ten nejzásadnější parametr. Typická je pro ně dostatečná tuhost pro jistý pocit při sjezdu. Pro začátečníky a na jednodušší skialpinistické trasy se hodí pořídit lyže zhruba o 10 centimetrů kratší než výška postavy. Zkušenější lyžaři, kteří se rádi vydávají na náročnější trasy vysoko v horách, ocení co nejlehčí a zároveň tuhé lyže s délkou odpovídající zhruba výšce jejich postavy, případně i lehce delší.

Skialpy na Freetouring

Pro všechny skialpinisty, kteří milují ryzí pocit svobody a rádi se vydávají mimo běžné trasy do volného terénu a hlubokého prašanu, jsou určeny skialpové lyže na Freetouring.

Lyže na Freetouring jsou tuhé, pružné a poměrně široké pro dostatečnou stabilitu a vztlak v prašanu a hlubokém sněhu. Charakteristická tak pro ně z toho důvodu je vyšší hmotnost. Vyšší hmotnost samozřejmě ztěžuje výstup, ale nejdůležitější je u tohoto druhu lyží to, aby měly dokonalé jízdní vlastnosti při sjezdu. Délka lyží by měla o zhruba 10 centimetrů (více či méně v závislosti na vašich preferencích) přesahovat výšku postavy.

Speedtouring a Race skialpové lyže

Speedtouring, někdy nazývaný také jako fitness skitouring nebo kondiční skialp, je disciplínou pro nadšené sportovce, kterým jde ještě více než o kochání se výhledy o zlepšení fyzické kondice. Podobné to pak je i s kategorií Race – v závodě mohou závodníci všech úrovní předvést výsledek svého tréninku.

Vzhledem k tomu, že tyto dvě disciplíny jsou o rychlosti, lyže na Speedtouring i závody musí být velmi lehké, aby pomohly při výstupu ušetřit síly. Typicky jsou úzké, měkké a krátké. Vzhledem k jejich vlastnostem je na těchto lyžích méně komfortní sjezd. Mají být asi o 10 centimetrů kratší než výška postavy, nebo dokonce ještě o trochu kratší.

Půjčovna vybavení na skialp

Ještě jste nikdy na skialpových lyžích nestáli a chtěli byste si vyzkoušet, jestli vás bude tento sport bavit? Využijte služeb půjčovny skialpového vybavení, kde si můžete zpravidla půjčit všechno potřebné – lyže s pásy a vázáním, boty i hole a obvykle nechybí ani bezpečnostní výbava sestávající z lopaty, lavinového vyhledávače (pípáku) a lavinové sondy.

Kam vyrazit na skialpech v ČR

Název tohoto sportu sice odkazuje na Alpy, kde je bezpochyby nespočet krásných, různě náročných a dlouhých tras, ale skialp lze provozovat i na českých horách. Podívejte se na několik tipů na oblíbené trasy.

Krkonoše nabízí osm skialpinistických tras, čtyři se nachází v okolí Špindlerova mlýna, dvě začínají v Peci pod Sněžkou a poslední dvě trasy vás provedou okolím Rokytnice nad Jizerou.

V Krušných horách je mezi skialpinisty velmi oblíbená oblast s názvem Skialp nad Hrobem, kde opět můžete vybírat z osmi tras různých náročností a délek. Hned šest z nich vás zavede na vrchol Bouřňáku.

Pokud se rozhodnete vyrazit na Šumavu, rozhodně vás nezklame okolí Železné Rudy a Špičáku. Horská služba v této oblasti vyznačila sedm tras pro skialpinisty, na kterých si můžete užívat výhledy na zasněžený NP Šumava.

V Beskydech vyrazte na Lysou horu nebo do oblasti Řeka. Vydat se můžete také na Javorový vrch, kde na vás čeká krátká, ale hezká pětikilometrová trasa vedoucí přímo na vrchol.

Jeseníky lze poznat cestou po Jesenickém okruhu. Trasa začíná v Koutech nad Desnou, dále vede přes přehradu Dlouhé stráně, Jelení Hřbet, Ovčárnu a Praděd. Poté se přes Švýcárnu dostanete na Červenohorské sedlo a následně pokračujte na Keprník. Z Keprníku se vrátíte na start přes Vozku a údolí Hučivé Desné.

Láká vás spíše klasika v podobě sjezdového lyžování a nejlépe v zahraničí? Podívejte se na tipy, kam vyrazit na lyže za hranice.