Práce z domova nás čeká i v roce 2022. Jak se z ní nezbláznit?

Práce z domova čeká ty z nás, pro které je to možné, i v roce 2022. Jak se s toho nezbláznit? Zvlášť pro extroverty a lidi s malými dětmi je tento pracovní styl obrovskou výzvou.

práce

A právě těm ve spolupráci s portálem Jobstack.it přinášíme pár tipů, jak tento typ práce jde i v tomto roce zvládnout.

Nastavte si jasné hranice a přechodové rituály

Vstávání a dojíždění nebaví snad nikoho. Přesto je právě dojíždění z práce a domů způsobem, který nás „přepne“ z jednoho režimu z domácího režimu do pracovního a naopak.

Už před pandemií se kvůli neustálému kontrolování e-mailů a telefonů hranice mezi osobním a pracovním životem často rozplývaly. Ve chvíli, kdy nám mimo jiné chybí i jasně označený začátek a konec pracovní doby, mohou mít někteří sklon tyto hranice přehlížet kompletně.

Proto je důležité nastavit si vlastní rituály a aktivity, které pracovní dobu ohraničují, ať už jde například o změnu oblečení, procházku či třeba krátkou rozcvičku.

O pracovní době komunikuje s rodinou i kolegy

Pevná pracovní doba „od devíti do pěti” má při práci z domova své nesporné výhody. Už jen v tom, že pomůže s nastavením zmíněných mentálních hranic a oddělení práce od volného času. Tento přístup však doma není v běžném provozu vždy možný. Zvlášť pokud máme na starost například děti.

Pokud to vaše zaměstnání umožňuje, nastavte si pracovní dobu podle toho, jak vyhovuje vám a vaší domácnosti.

Nezapomeňte však na dostatečnou komunikaci s kolegy, kteří by měli vždy vědět, kdy vás během dne mohou zastihnou.

Pokud můžete například pracovat během poledne a večerů, kdy jdou děti spát, je ideální v poledních hodinách vyřídit důležité hovory a e-maily a večer se věnovat práci, na kterou se potřebujete soustředit.

Pořiďte si vlastní pracovní koutek

Vlastní domácí kancelář si může dovolit málokdo a dokonce ani oddělení pracovního a domácího počítače není vždy možné.

Oddělit čas na zábavu a práci vytvořením pracovního koutku jde i levněji. Pokud pracujete na notebooku, čas na práci můžete mít u pracovního stolu a na zábavu např. na gauči. Ale oddělit čas na zábavu a práci jde i na počítači jako takovém. Například samostatným profilem určeným pouze pro pracovní účely.

Chcete zjistit více o práci z domova nebo si najít práci v IT, která tuto možnost nabízí? Podívejte se na pracovní portál Jobstack.it.