Splňte si svůj dětský sen a pořiďte si nafukovací člun

Už od mala toužíte po nafukovacím člunu? Sníte o tom, jak se s větrem v zádech proháníte po vodních tocích? Není nic snazšího, než si ten nafukovací člun pořídit a vyrazit na vodu. Letos jsou k tomu ty nejlepší možné podmínky.

Hledáte ten pravý nafukovací člun? Poradíme vám, čemu věnovat pozornost

S dobře vybraným nafukovacím člunem můžete nejen vyrazit za koupáním dál od břehu, ale taky chytat ryby, sjet divokou řeku, poznávat krásy českých vod. Vodáctví se totiž těší stále větší a větší oblibě. Na co se při výběru člunu zaměřit?

Kdo a kde bude člun používat

Pro každý typ zábavy na vodě je vhodné jiné plavidlo. Vyrážíte s rodinou? Sáhněte po nafukovacím člunu pro 4 a více osob. Chcete sjíždět řeku? Vaše volba by měla padnout na kajak, raft nebo kánoi. Na rybaření jsou zase ideální čluny s pevným dnem a gumovými držáky na pruty, které jsou umístěné na horních stranách člunu.

Náš tip: Nafukovací čluny jsou dostupné hned v několika velikostech. Když hledáte ten pravý nafukovací člun, zohledněte při tom počet osob, které na člun mají nasednout.

Pozor na nosnost člunu

Kromě velikosti člunu je důležitá také jeho nosnost. Do maximální nosnosti se započítává jak váha jednotlivých osob, tak hmotnost nákladu. Maximální nosnost není radno překračovat, je lepší si rovnou pořídit člun s vyšší nosností.

Pohodlí pro cestující

Aby se vám i vašim spolucestujícím na člunu pohodlně sedělo, můžete se usadit na nafukovací sedáky, které pak můžete z člunu libovolně sundat. Jsou z příjemného materiálu a můžete je nainstalovat na kterékoli místo na člunu.

I v případě nafukovacích člunů záleží na použitých materiálech

Kvalitu použitých materiálů podrobte detailnímu zkoumání. Investice do člunu není zrovna malá, kdyby se pak při první plavbě poškodil, asi byste neskákali radostí.

Víte, že tloušťka materiálu ovlivňuje jak životnost člunu, tak jeho odolnost vůči mechanickému poškození? Tloušťka materiálu se uvádí v gramech na metr čtvereční. Napovědět vám může i síla stěn.

Náš tip: Kromě tloušťky materiálu se zajímejte i o kvalitu spojů a počtu oddělených komor. Čím víc jich je, tím bude plavba bezpečnější. Když se totiž část člunu poškodí, nevyfoukne se úplně celý člun, ale jen jeho část.

člun

Nevadí vám pádlování, nebo chcete člun s motorem?

Za jakým účelem si člun pořizujete? Chcete si užívat klidných vyjížděk, při kterých budete pozorovat okolní krajinu, nebo se chcete rychle přesunout z bodu A do bodu B? V prvním případě vám postačí pádla, milovníci svižné jízdy se neobejdou bez motoru.

Náš tip: Víte, že k člunům Intex dostanete automaticky dvě pádla a pumpu, abyste člun snadno a rychle nafoukli, ale můžete si k člunu dokoupit i motor? Na člunech totiž najdete úchyty na držák motoru, díky kterým motor na člun snadno nainstalujete.

I na vzhledu záleží

Na rodinnou vyjížďku s dětmi, plavbu s přáteli a sjezd divoké řeky můžete mít člun, který hýří barvami. Pokud si ale vybíráte člun na rybaření, pak se poohlédněte po nenápadných barvách, díky kterým splynete s okolím.