Spiknutí nebo stihomam? Tyhle konspirační teorie se fakt potvrdily!

Iluminátoři, různé tajné spolky, UFO, světovláda v rukou hrstky šedých eminencí, zapletení politiků v útoku na vlastní stát nebo rozsáhlá spiknutí, konspirační teorie jsou velmi rozmanitým ekosystémem názorů a přesvědčení. Co si budeme povídat, často jsou to neskutečné bláboly, o to překvapivější je, když zjistíme, že se mnohé zakládají na pravdě…

Spojené státy lze bez skrupulí a s velkou dávkou jistoty označit jako konspirační mocnost číslo 1. Jedním velkým semeništěm konspiračních teorií je americká Ústřední zpravodajská služba CIA, potažmo celá americká vláda a její tajnůstkářstvím opředené činnosti. Mnohé dohady jsou samozřejmě jen nesmyslnými fabulacemi, některé divoce znějící teorie naopak vládní činitelé s odstupem času přiznali.

Za všechny uveďme kupříkladu operaci Northwoods z 60. let dvacátého století. Americký generální štáb přišel s návrhem tajných vojenských i civilních propagandistických operací na vlastním území. Generalita Spojených států chtěla, mj. také pomocí série fingovaných teroristických útoků, naklonit veřejné mínění na svou stranu a zajistit si tak podporu americké veřejnosti pro eventuální invazi na Kubu (nepřipomíná vám to 11. září?).

Plán se dostal k tehdejšímu prezidentovi Johnu F. Kennedymu. Ten jej razantně smetl ze stolu. Zlí jazykové tvrdí, že právě to bylo jednou z hlavních příčin atentátu na jeho osobu. A jedna zajímavost k CIA: reportér David Bruce se jal zkoumat historické prameny a zjistil, že právě CIA byla v minulém století zapletena zhruba do poloviny veškerých událostí na mezinárodní politické scéně. To je dost, co říkáte?

Velký bratr tě sleduje

Americká vláda (respektive její rozličné složky v čele s NSA) nepokrytě šmíruje (nejen své) občany a nehodlá s tím přestat. Jednoznačné důkazy o tom v minulosti přinesla řada odhalení (např. aféra Watergate, kdy vyšlo najevo, že demokraté v administrativě prezidenta Richarda Nixona odposlouchávají své republikánské protějšky), nejnověji jsou to usvědčující dokumenty (např. příkaz vlády telekomunikační společnosti Verizon sdílet data o svých zákaznících) publikované zakladatelem WikiLeaks Edwardem Snowdenem.

Jedovatý chlast za prohibice

Během prohibice chtěla vláda USA zefektivnit nařízení o zákazu alkoholických nápojů. Pod hlavičkou FBI se tak alkohol systematicky otravoval jedy. Následkem toho zemřelo podle různých odhadů až 700 lidí.

PR majstrštyk v přímém přenosu=Válka v Perském zálivu

Sílu propagandy a manipulace s veřejným míněním zná lidstvo (či alespoň ti nahoře) od nepaměti. Zvláště silný nástroj v minulém století patřičně ocenili například Mussolini či Hitler, oklikou se však opět vraťme za oceán. Za všechny příklady úspěšné manipulace s vox populi uveďme dojemné svědectví kuvajtské dívenky Nayirah.

V říjnu 1990 vypukl ozbrojený konflikt mezi Irákem a Kuvajtem, americká veřejnost přitom byla poměrně vlažná k eventuálnímu zapojení US army. CIA proto zinscenovala velkolepou PR(opagandistickou) akci, během níž se to chystala změnit. Úspěšně.

Hlavním tahákem této akce bylo zaplacené svědectví již zmiňované Nayirah. Ta se v přímém přenosu rozplakala, když procítěně svědčila o hrůzných činech iráckých vojáků. Během návštěvy Kuvajtu prý na vlastní oči viděla, jak vraždili děti z inkubátorů a … bla bla bla. Vše bylo přitom smyšlené. Publikum ale vše sežralo i s navijákem. Jen se mrkněte, jistě uznáte, že se na ní intenzivní kurz herectví docela podepsal. Scénka minimálně na Oskara:

Tahle dceruška prominentního kuvajtského šejka Saud Nasser Al-Sauda Al-Sabaha (mimo jiné tehdejšího velvyslance Kuvajtu v USA) totiž viděla maximálně honorář od CIA a zástupce PR agentury Hill & Knowlton. Zblblá veřejnost ale spolkla vše i s navijákem a rozčileně volala po zajištění spravedlnosti. Prezident Bush rád vyhověl. Tahle habaďůra totiž vynesla vládě USA lukrativní kontrakt o spolupráci s kuvajtskou královskou rodinou – jo a taky zatáhla USA do konfliktu a byla spouštěčem Války v Zálivu (zapojilo se také tehdejší Československo). Ale prachy nesmrdí.

Operace Sněhurka (Snow White)

V 70. letech minulého století došlo v USA k nevídanému pokusu o cenzuru. Scientologická církev se rozhodla, že je čas zbavit se dokumentace, která popisovala její víru v negativním světle. A tak jednala. Zapojilo se celkem asi 5 000 příslušníků této sekty (pardon, církve, Tome Cruisi), zaměstnanců v celkem 136 různých vládních úřadech a institucích (finanční úřady, ambasády, ministerstva apod.), z nichž během akce zmizely celé štosy dokumentů. Všechny ty, které se o scientologii vyjadřovaly nepříliš pozitivně. V době internetu mají ale scientologové s takovými raziemi utrum.

Sport jako oslava peněz

Historicky jde o jeden z prvních a nejznámějších úplatkářských skandálů ve světě sportu. Světová série v baseballu v roce 1919 vešla do dějin díky zcela jiným parametrům, než byly výkony sportovců na hřišti. Celkem osm hráčů z týmu Chicago White Sox přijalo úplatky a zmanipulovalo osmizápasovou sérii proti Cincinnati Reds. Důvodem byly ohromné peníze z hazardu.

Papej fluor, budeš bezzubej

Ačkoli různé zdravotnické organizace a lékaři dávno měli přístup k informacím o skutečném, tj. špatném, vlivu fluoru na lidský organismus, dál ho vesele doporučovali pacientům (a mnozí tak činí stále). Výzkumy přitom potvrdily jeho minimální přínosy a negativní vliv například na vývoj kostí a chrupu a dětí. Dává to smysl, vždyť jde o toxickou látku. Zato se říká, že jsou pak lidi povolnější vůči manipulaci a poslušnějšími občany. Alespoň, že už k izolaci domů nepoužíváme rakovinotvorný azbest…

To je od nás z konspiračního centra redakce Prochlapy.cz pro dnešek vše. Napadají vás také nějaká potvrzená spiknutí a případy stádní manipulace? Sem s nimi!

Autor: Pseudofilosof

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Nevyjasněná úmrtí hvězd. Co se stalo?

Proč mužům visí varlata?