15 způsobů, jak můžete zvýšit počet spermií

Někteří muži jsou mimořádně plodní, jiní to mají naopak a dali by cokoliv za to, aby svou plodnost zvýšili. Nejde o něco, co je pevně geneticky dané. Na počet spermií má vliv celá řada faktorů, které může každý muž ovlivnit. Naučit se, jak zvýšit počet spermií, je obzvláště důležité pro muže, kteří bojují se svou plodností nebo se jim nedaří počít dítě s partnerkou.

spermií

Co je to počet spermií?

Počet spermií je počet spermií, které se uvolní během mužské ejakulace, což funguje jako životaschopné měření mužské plodnosti. Když se pár snaží mít dítě a nedaří se to, přibližně ve 30 % případů je na vině mužská neplodnost, což znamená, že miliony mužů bojují s nízkým počtem spermií. Naštěstí může být zvýšení počtu spermií překvapivě snadné, i když to může nějakou dobu trvat. V případě tohoto problému je obzvláště vhodná i konzultace s lékařem.

Jak zvýšit počet spermií?

Mezi nejlepší způsoby, jak zvýšit počet spermií, patří mimo jiné dostatek vitamínů, hubnutí, vyhýbání se sójovým produktům, příjem ashwagandhy, kořene maca a zvýšení potravin bohatých na antioxidanty.

Cvičení

Dostatek fyzické aktivity ve vašem životě je rozhodující pro reprodukční zdraví a normální produkci spermií. Cvičení může uvolňovat neurotransmitery a zlepšit hormonální rovnováhu, díky čemuž může být muž plodnější.

Příjem vitamínů

Některé vitamíny a minerály jsou známé jako klíčové pro tvorbu spermií, včetně vitamínu D a C, zinku a folátu. Můžete buď upravit svůj jídelníček tak, aby obsahoval více těchto potravin, nebo pravidelně užívat doplňky.

Úleva od stresu

Nadměrná hladina stresu může v důsledku chronického zánětu narušit hormonální hladiny vašeho těla a schopnost produkovat spermie. Cvičení meditačních technik a jiných forem úlevy od stresu může zvýšit produkci spermií a učinit vás mnohem plodnějšími.

Ashwagandha

Ashwagandha, chválená jako všelék v ájurvédské medicíně, se již dlouho doporučuje mužům, kteří chtějí zvýšit počet spermií a zvýšit plodnost. Může být užívána ve formě doplňků nebo jako tinktura.

Kořen Maca

Je známo, že používání schválených koncentrací kořene maca nejen zvyšuje počet spermií, ale také pohyblivost spermií a celkové sexuální zdraví, takže je ideální volbou pro muže, kteří chtějí získat zpět své libido.

Kouření

Kouření je jedna z nejhorších věcí, které můžete udělat, pokud chcete zvýšit počet spermií. Kouření může zvýšit hladinu karcinogenů a volných radikálů v těle, což může přímo poškodit nebo poškodit vaše spermie.

Alkohol

Není žádným překvapením, že jak se alkohol stále častěji konzumuje, počet spermií u mužů neustále klesá. Mírná až velká konzumace alkoholu každý týden může mít zásadní vliv na plodnost, proto pijte jen s mírou.

Pískavice řecké seno

Studie analýzy spermií po pravidelném užívání doplňků stravy s pískavicí prokázaly výrazné zvýšení motility a objemu spermií.

Volné oblečení

Těsné oblečení může zvýšit teplotu a tlak na gonády, to může narušit počet a pohyblivost spermií. Preferujte volné spodní prádlo a volnější oblečení na spodní část těla.

Environmentální kontaminanty

Existuje mnoho toxinů a kontaminantů životního prostředí, které mohou snížit počet spermií, takže omezte vystavení těmto typům nebezpečných látek.

Sojové produkty

Mnoho sójových produktů může obsahovat sloučeniny podobné estrogenu, které mohou snížit hladinu testosteronu a zhoršit schopnost vašeho těla vytvářet spermie, které potřebuje.

Příjem tuků

Obezita a špatné zdraví srdce mohou přispět k nízkému počtu spermií, takže se ujistěte, že jíte zdravé tuky s mírou a dělejte, co můžete, abyste shodili přebytečná kila.

Antioxidanty

Antioxidanty chrání tělesné orgány a buňky před chronickým zánětem a oxidačním stresem, takže se ujistěte, že jíte hodně potravin s vysokým obsahem těchto sloučenin, včetně ovoce, listové zeleniny, ořechů, luštěnin a čaje.

Zdravý životní styl

Obecně platí, že by měl být váš životní styl co nejzdravější a měl by kombinovat fyzickou aktivitu, správné stravovací návyky a obecně se vyhýbat negativním životním návykům. S ohledem na to by zvýšení počtu spermií a plodnosti nemělo být tak obtížné.

Zkontrolujte své kolo

Pokud vám vaše sedačka na kole pravidelně způsobuje nepohodlí nebo bolest při jízdě, může to být známkou toho, že si poškozujete pohlavní žlázy, což narušuje produkci spermií. Abyste tomu zabránili, pořiďte si dobře polstrované sedadlo.

Jak zvýšit počet spermií jídlem?

Existuje také řada potravin, které můžete přidat do svého jídelníčku a o kterých je známo, že zvyšují celkový počet spermií, včetně divokého lososa, vitamínu D, česneku, ženšenu, banánů, fermentovaných ořechů a semen. Zaměřte se především na tyto potraviny:

  • Vlašské ořechy
  • Celá zrna
  • Divoký losos
  • Treska
  • Korýši
  • Brokolice
  • Hořká čokoláda
  • Ženšen
  • Fermentované ořechy a semena
  • Listová zelenina
  • Kurkuma
  • Chřest
  • Mléčné výrobky
  • Citrusové plody
  • Banány
  • Potraviny bohaté na vitamín D

 

Mohlo by se hodit

Co všechno zabíjí spermie a má vliv na jejich kvalitu. Pozor na horké koupele a nedostatek spánku