Speciální oblek americké armády dá vojákům neuvěřitelné vlastnosti

Už dlouho prosakují informace o tom, že americká armáda vyvíjí oblek, který zcela změní poměry ve válčení. Vojáci budou odolní, neprůstřelní, silní, částečně neviditelní a stále online. Obleky vyvíjí hned několik společností, některé z nich vypadají hodně slibně.

Zatím jako nejlepší se jeví model  (zkráceně TALOS), což je v překladu taktický útočný lehký oblek. Má toho umět opravdu hodně. V prvé řadě bude pokryt tekutým pancířem, což z jeho uživatele udělá superhrdinu, kterému nemůže ublížit žádná kulka z pistole nebo šrapnel. Pancíř se během setiny vteřiny přemění na tuhý, což udělá vždy, když ho zasáhne střela. Základem je kevlar, ale použité technologie jsou samozřejmě tajné. Oblek bude prošpikován hromadou čidel a senzorů, bude umět měřit tep, vlhkost a teplotu těla. Pokud zjistí, že je bojovníkovi zima, sám mu zatopí, pokud se příliš potí, pustí více vzduchu. Oblek totiž má být hermeticky uzavřený, uvnitř bude mít svou vlastní atmosféru. Součástí bude inteligentní helma, napojená na všechny možné systémy, spojená s velitelstvím, kam bude přenášet i záběry z kamery. Samozřejmě budou k dispozici vylepšené systémy pro noční vidění a infrakamery.  Oblek bude mít exoskelet, což je v podstatě systém, který dává uživateli větší sílu. Umožní mu například zvedat těžká břemena a podobně.

Když nebude TALOS, bude aspoň HULC

Tak a teď něco k realitě. O TALOSu už se totiž mluví minimálně dva roky a Američané zatím ve skutečnosti neukázali nic, co by byť jen zdánlivě vypadalo jako superarmor. Skeptikové dokonce tvrdí, že to celé je jen habaďura na zmatení ostatních velmocí. US Army nic takového nemá a ještě hodně dlouho mít nebude, ale chce, aby si všichni ostatní mysleli opak. Program Future Soldier, který byl předchůdce TALOSu, skončil fiaskem a nepřinesl vůbec nic. Jenže i kdyby podobně dopadl TALOS, jsou jiné systémy, které jsou k dispozici už dnes. Lockheed Martin má svůj systém HULC, což je v podstatě hydraulický exoskelet s titania, který umožní nosit náklad těžký 100 kilogramů. V helmě má malý počítač, který má primárně hlídat energii celého obleku. Ten je modulární, takže je možné přímo na bojišti jeho části měnit nebo úplně odebrat. Velmi podobné vlastnosti a schopnosti má také existující exoskelet firmy Ryghteon nazvaný XO2. I zde je hlavním cílem přenos velkých a těžkých nákladů, ať už pro armádní účely nebo pro v průmyslovém sektoru.

Pokrok nelze zastavit

O podobných vychytávkách bychom se mohli bavit ještě dlouho. Existují firmy, které se specializují na vývoj inteligentní helmy, u které chybí snad už jen to, aby za vojáka sama myslela. Samostatným segmentem jsou inteligentní ruční palné zbraně, i zde jsou velké pokroky. Dálkově ovládané minidrony vybavené kamerami mají zase zajistit dostatečný průzkum každému vojákovi. Neví, co je na druhém konci ulice, tak tam jednoduše vyšle dron a na svém HUD displeji uvidí z kamery to, co onen malý průzkumník.

Zabíjení už nebude, co bývalo

Jedno je jisté, válčení se v budoucnosti změní. A tím i to pozemní. Zákopové války nebo masové útoky na bodák se nepěstují ani dnes, ale v budoucnosti budou i všechny současné operační a taktické postupy zastaralé. Hodnota výzbroje jednoho vojáka půjde do stovek milionů dolarů. Není možné ztrácet materiál a taky vycvičené lidi, takže bude velký tlak na to, aby vojáci tolik neumírali a pokud možno se vraceli i s cennou výzbrojí zpět. Pokud by totiž padla to rukou nepřítele, mohlo by být zle. Zároveň se válčení ještě více přiblíží režimu počítačových her. Armor vás ochrání, zabít nepřítele bude možné i na dálku, aniž by ho voják vůbec viděl. Sofistikované inteligentní zbraně udělají spoustu špinavé práce za člověka. Jestli je to vývoj dobrý nebo špatný, to je otázka, která zatím nemá odpověď. Budoucnost nám ji však jistě ukáže.

Autor: Snaut

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Speciální oblek americké armády dá vojákům neuvěřitelné vlastnosti

Superkáry v Dubaji. Tamní policie si vozí zadky v luxusu