Sparta vs Slavia? Slabý odvar, ve světě fotbalu jsou větší rivalové a někdy jde i o život

Klání znepřátelených fotbalových týmů mají vždy nádech něčeho dramatického. U nás tradičně přitahuje pozornost zejména derby pražských S. Ovšem ve světě jsou týmy, které se nesnášejí daleko víc, možná tak, až to jde za hranici zdravého rozumu.

Panathinaikos vs Olympiakos

Pro příklady nemusíme chodit daleko. V Řecku mají výsadní postavení dva fotbalové týmy Panathinaikos Athény a Olympiakos Pireus. Panathinaikos z bohatých Athén, jejich rival z přístavního Pirea. Zápasy těchto dvou týmů provázejí zhusta výtržnosti, létají lavičky, odpalují se dělbuchy, zkrátka je to klasické derby. A nejde jen o fotbal, bitky provázely třeba i volejbalové zápasy obou klubů, při jednom se zapojilo do rvačky  400 lidí a jeden byl dokonce zabit. Dnes je považován za mučedníka a vlajky s jeho portrétem jsou někdy vidět na zápasech. Kvůli těmhle klubům musela několikrát zasedat vláda a byly přijaty i speciální zákony proti chuligánství a výtržnostem. Není úplně jisté, zdali to nějak pomohlo, oba týmy se nadále nenávidí i v tomto tisíciletí.

AS vs Lazio

Když už jsme u těch tragických bitek, také v Římě se občas dějí věci, to zejména když spolu hrají Lazio a AS. V roce 1979 při zápase těchto dvou klubů došlo k hromadné bitce. Petardou do oka byl zraněn jeden fanoušek Lazia, který zraněním podlehl.  V roce 2007 dokonce fotbalisté museli před rozvášněnými fandy utéct do kabin a zápas byl předčasně ukončen. Třináct lidí bylo zatčeno při potyčkách před stadionem, v ošetření skončilo ale také neuvěřitelných 170 policistů. To musela být pořádná mela.

Cletic vs Rangers

Ve Skotsku je na ostří nože vyhrocený vztah mezi fanoušky glasgowských klubů Rangers a Celtics a to už více než sto let. Oba týmy navíc rozděluje kromě fotbalu i náboženství, takže se ze zápasů stává div ne náboženská válka protestantů a katolíků. V roce 1980 vtrhlo na hřiště asi devět tisíc fanoušků a pořádně se servali. Dodnes je to největší rvačka ve fotbalových dějinách. V roce 2012 Rangers zbankrotovali a sestoupili až kamsi do čtvrté ligy. Hned se ale dostali zpět a tak se mohou fandové obou týmů už zase potkávat na zápasech skotské ligy a mydlit se hlava nehlava.

Galatasaray vs Fenerbahce

Jestliže to Řekové přehánějí, co pak říct o Turcích? Jejich dva istanbulské týmy Galatasaray a Fenerbahce na sebe narážejí už sto let a stejně tak jejich fandové. Galatasaray je klub pro bohaté, Fenerbahce je více lidový. I tady rivalita přechází i do jiných sportů a fandové obou klubů se z duše nenávidí, ať jde o basketbal, volejbal, ale dokonce i takové veslování.

Boca Juniors vs River Plate

K uším Evropanů pak málokdy dolehnou ozvěny divokých událostí, které provázejí argentinské Superclasico mezi týmy z Buenos Aires Boca Juniors a River Plate. Jestliže jsou Řekové nebo Turci horkokrevní, pak Argenticům se při zápase těchto dvou klubů doslova vaří krev. Je jedno, kolik dalších klubů je v Argentině, každý obyvatel země si musí dříve nebo později vybrat, jestli fandí Boce nebo River Plate. Zatím je to prý 40  ku 33 ve prospěch Bocy. River Plate má méně fanoušků, ale zato bohatší, podobně jako u Galatasaraye má klub punc smetánky, ostatně přezdívá se mu někdy hanlivě Millionaros. Rvačky mohou nastat nejen po zápase, ale klidně i v jeho průběhu nebo před prvním hvizdem. Chorály, rakety, petardy, to vše je naprosto běžné a pokud dojde pouze k tomu, zápas byl považován za klidný.

Jak je vidět, tuzemské pražské derby ve světovém měřítku zdaleka nemá ty největší grády. Možná by se slušelo říct zaplaťpambů, protože nikdo asi nechce, aby na stadionu umírali lidé nebo se okolní ulice proměnily v bitevní pole. Fotbal by zkrátka měl být hlavně podívaná a sport, a neměl by sloužit jako zástěrka pro vyřizování účtů nebo jednoduchou ventilaci násilí. Pobít se kvůli tomu, který fotbalový tým je lepší, je jeden z nejhloupějších důvodů, jaké člověk může vymyslet. Na druhou stranu, chuligáni jsou k fotbali přitahováni právě možností se s někým porvat, protože jen tak na ulici to prostě nejde. I tenhle adrenalin má svoje příznivce.

A co vy, fandíte až za hrob nebo to máte na háku?

Autor: Snaut

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Novým šampionem těžké váhy v boxu je Anthony Joshua. Zaslouženě?

TOP 4 extrémní sporty v dějinách: římský předchůdce MMA i brutální verze fotbalu