Novým šampionem těžké váhy v boxu je Anthony Joshua. Zaslouženě?

Britský boxer Anthony Joshua se stal novým šampionem těžké váhy, když na slavném stadionu ve Wembley porazil Vladimira Klička technickým K.O. Ukrajinec byl v předposledním z dvanácti kol dvakrát počítán a vzhledem k jeho vrávorání a pokračující Joshuově převaze ringový rozhodčí zápas ukončil.

Sedmadvacetiletý brit Anthony Joshua v neděli 30. dubna obhájil před 90 000 nadšenými diváky titul organizace IBF a stal se šampionem WBA a mistrem světa IBO. Oba tyto tituly bylo volné od konce loňského roku, kdy se jich ukončením aktivní kariéry vzdal Tyson Fury, který Klička přemohl v listopadu 2015. Pro Joshuu to byl 19. zápas v profesionálním ringu a šlo o jeho nejdelší duel v kariéře. Navíc v něm byl také jednou počítán, a to v šestém kole, kdy byl sám blízko porážce. Dlouholetého vládce těžké váhy Klička poslal k zemi hned třikrát.

Konečně pěkný zápas

Po napínavé bitvě byl jednačtyřicetiletý Vladimir Kličko v jedenáctém kole vyřazen technickým K.O. Tisk i veřejnost si zápas pochvaluje jako strhující podívanou. Ve Wembley zápas sledovaly i legendy světového boxu Evander Holyfield a Lennox Lewis. Show si nenechal ujít ani terminátor Arnold Schwarzenegger. Pokud si zápas přehrajete, opravdu jsou k vidění pěkné momenty, které po trapném fiasku, jaké předvedli v ringu Kličko a Tyson Fury, mírně obnovují náš zájem o tento sport. Kličkova strategie ‚hlavně se nezranit‘ nebyla tak patrná, jako právě při zmíněném zápase z roku 2015. Joshua si vítězství zasloužil a nyní se čeká, jestli Kličko ukončí kariéru nebo se bude chystat odveta.

Je tohle box?

Pojďme se na chvíli podívat trochu zpátky. Bratři Kličkové vládli profesionálnímu boxu téměř patnáct let. Už od počátku byl jejich defenzivní styl kritizovaný zejména tradičními milovníky boxu. Ruku na srdce, zápasy Vladimira jsou někdy obrovská nuda a taktika nekonečného oťukávání a držení soupeře od těla nikomu adrenalin nezvedne. Dle našeho názoru je konkrétně minulý zápas s nemehlem Tysonem Furym nejzářivějším příkladem a sledujícím musel pořádně nadzvednout mandle. Ukrajinský boxer v zápase nepředvedl nic a soupeře se téměř nedotkl. O Furym přitom předtím pomalu nikdo ani nevěděl, a pokud jste viděli jeho styl a co v ringu předvádí, opravdu vás přepadnou úvahy o tom, že je zápas jen veliká iluze. Jaké asi byly kurzy na jasného šampiona Klička?

Miliardy sem, miliardy tam

Joshua i Kličko dostali za zápas každý v přepočtu zhruba 450 milionů korun, bez ohledu na to, kdo vyhraje. Samozřejmě jsou zde ještě tučné částky od sponzorů, které jdou rovněž do milionů. Dalo by se tak s nadsázkou říct, že když vás v ringu zbije ten správný člověk, stanete se milionářem. Tak jako všechny sporty, je i box továrnou na peníze, a není se čemu divit, že si diváckou pozornost v posledních letech získaly zápasy MMA. Ne, že by tam o peníze nešlo, ale fanoušci bojových sportů chtějí vidět pořádnou akci. V boxu ji najdeme také, ale musíme zamířit do nižší váhy. Anebo rovnou do tělocvičen, kde trénují borci, kteří by mohli poslat k zemi šampiona, kdyby měli šanci. Jak by obstáli Kličko nebo Fury proti takové mašině, jakou byl Mike Tyson? Náš názor je, že by je ve své době umlátil během vteřin. Žádný scénář z šestého Rockyho se ale konat nebude, takže si šampion Anthony Joshua brousí zuby na možný odvetný zápas s Kličkem, nebo vyzývá Furyho, který má pozastavenou činnost kvůli dopingovému nálezu.

Ano, podle nás je nejlepším boxerem všech dob železný Mike Tyson. Nebo máte jiný názor?

Autor: Eduard Havel

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Nejbrutálnější knockouty všech dob! Kteří boxeři to šeredně odskákali?

TOP 4 extrémní sporty v dějinách: římský předchůdce MMA i brutální verze fotbalu