Someliér radí: Jaké víno si dát ke štědrovečerní večeři? Které víno jde nejlépe ke kaprovi a co pít místo alkoholu?

Rybí polévka, smažený kapr, bramborový salát a cukroví nesmí chybět na žádné tradiční štědrovečerní hostině. Na sváteční tabuli by pak určitě nemělo chybět ani lahodné víno. Jaké si vybrat k slavnostní večeři? Jaký aperitiv zvolit pro dítě nebo abstinenta? K jaké rybě se hodí růžové víno? Radí David Král, dvojnásobný mistr České republiky v sommelierství.

výběr vína na Štědrý den

Skvělé štědrovečerní menu si zaslouží doplnit sklenkou lahodného vína či sektu, které povýší jinak tradiční kombinaci rybí polévky, obligátního smaženého kapra a cukroví na mimořádný gurmánský zážitek.

Začněte aperitivem

„Vánoční setkání s rodinou a přáteli je vhodné začít aperitivem v podobě sklenky suchého sektu kategorie extra brut nebo brut,“ doporučuje David Král. Druhů aperitivů je celá řada, ačkoliv představy lidí bývají zkreslené. Výběr správného aperitivu  vychází především z vašich vlastních preferencí a chutí. Někdo si vždy dá tentýž, někdo má pokaždé chuť na něco jiného, někdo zase vychází z menu a snaží se vybrat takový, který bude nejvíce odpovídat následné skladbě pokrmů. Pravidla jsou v tomto směru jednoduchá: k lehkým jídlům sedne i lehký aperitiv. Tím je sekt, jemně perlivé nebo tiché víno. Pokud chcete povzbudit chuť k jídlu, volte aromatizovaná a kořeněná vína.

Jaký aperitiv, když nepijete alkohol?

Mezi námi je i řada abstinentů, nebo třeba chcete myslet na své ratolesti. Co těm nabídnout místo alkoholu? Zkuste ovocnou či zeleninovou šťávu. Čerstvé šťávy z ovoce či zeleniny stejně jako typický aperitiv probouzejí trávení a mají na něj celkově velmi pozitivní vliv. Dětem dejte mošt z čerstvých jablek, vynikající se i mrkev a citrón. Dospěláci uvítají chlazenou rajčatovou šťávu, kterou můžete osvěžit zajímavými bylinkami.

Co k rybí polévce

Ke klasické rybí polévce someliér doporučuje vína odrůd Veltlínské zelené nebo Ryzlink vlašský, ke smaženému kaprovi pak vína odrůd Ryzlink rýnský či Rulandské bílé. Vánoční menu ale můžete skvěle kombinovat i se sekty

Ke kaprovi sušší víno! Bílé je lepší

Podle pravidel gastronomie by se k rybě mělo podávat víno bílé. Ne v každém případě tohle platí. U kapra se ho držte. Pokud byste si ale dávali třeba tuňáka v rajčatové pikantní omáčce a k tomu jemný sauvignon, nefungovalo by to. Naštěstí v drtivé většina úprav ryb a rybích pokrmů v ČR se bílá, případně šumivá a růžová, vína hodí rozhodně nejvíce.

Čím je ryba tučnější…

Ani s bílým to ale není jednoduché. Čím je ryba tučnější, tím přichází na řadu jiné odrůdy. K tučným rybám se doporučuje např. burgunské Chardonnay. K lososu se naprosto nejlépe hodí růžová vína. Pokud máte naopak rybu jemnou, hodí se k ní vína na bázi sauvignonů, veltlínů nebo ryzlinků. Pokud letos zvolíte (exotiku v kuchyni) mořské plody, zkuste si k nim dát šumivé víno. Např. minerální Champagne.

K dezertům klidně bublinky

Šumivá vína se však skvěle hodí i k dezertům, je však nutné zajímat se, v jaké kondici jsou. „K cukroví a sladkému obecně se hodí polosuché a sladké sekty, které mají vyšší obsah cukru, a proto se hezky doplňují,“ radí David Král. „Může jít třeba o bílou či červenou variantu Bohemia Sektu demi sec. U vín bych zvolil ta v kategoriích výběr z hroznů, ledová či slámová,“ dodává someliér.

A co budete pít vy?

Autor: red

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Alkohol a emoce. Je libo víno, vodku nebo whisky? Výzkum odhalil, který nápoj vám pomůže sbalit holku a který dodá kuráž!

Pivko nebo víno? Už jedna sklenička a půl organismus dokáže zblbnout!