Slunce útočí: neodlupujte si spálenou kůži! Na co všechno si dát pozor a proč?

Suchá, šupinatá, zarudlá a olupující se kůže patří k letním standardům. Taky jste to na slunci trochu přehnali? Zkuste svoji holku zpacifikovat a nedovolte jí, aby vám spálenou kůži odlupovala, i když ji to láká! Co vám hrozí a proč je slupování tak lákavé?

Jak na spálenou kůži? Proč není dobré ji odlupovat?

Tak jako nikdy nejsme neomylní. Prostě se stane, že se dlouhé minuty nebo i hodiny soustředíte na dění na pláži, které nabízí spoustu atrakcí, třeba roštěnky v bikinách, nebo unavené rodiče s potem ve tváři dobíhající svoje děti. Opalování je žhavé téma, abyste se vyhnuli spálenému tělu, přečtěte si tyto tipy na zdravé opálení.

Různé podoby vášně

Není čas pořád se mazat krémem a dodržovat pokyny dermatologů, kteří trvají na tom, že po každém namočení je třeba ochrannou vrstvu opalovacího lotionu obnovit. Daní za tuhle lenoru nebo nepozornost je pak spálená kůže, která na většinu partnerek funguje jako magnet. „Ukaž, já ti to oloupu,“ prosí jedna. „Mně to uklidňuje, dovol mi to,“ škemrá druhá. Co stojí za touhle podezřelou ochotou?

Sonia Batra, losangeleská dermatoložka s havraními vlasy a tmavýma očima, od které by to loupání jistě bylo o něco málo příjemnější, zastává názor, že se nejedná o žádnou odpornost. Odlupování kůže prý může poskytnout psychologickou spokojenost a někteří tuto vyloženě letní zábavu považují za relaxační a nesmírně uklidňující. Znamená to tedy, že místo večerního sexu máte svojí holce dovolit, aby vás sedřela z kůže? Tak jednoduché to, bohužel, není. Zmíněná dermatoložka varuje, že tahle kratochvíle není tak úplně bezpečná. Jste totiž vystaveni infekci!

 

Když tělo ví, co dělá

„Odlupování pokožky je známkou toho, že došlo k významným škodám. Tělo se tímto způsobem zbavuje poškozených buněk, které by se potencionálně mohly stát rakovinnými,“ dál objasňuje zmíněná dermatoložka. Jedná se tedy o ozdravný proces, během kterého se zhruba za čtyři až sedm dní vytvoří nová kůže.

„Protože je však v tomto stádiu pokožka zranitelná, nemělo by se jí nikterak pomáhat, natož jí odlupovat prsty,“ varuje Sonia Batra prostřednictvím magazínu Men’s Health s tím, že jakmile se do tohoto procesu manuálně zasáhne, dojde k narušení ozdravného procesu, což nahrává již zmíněné infekci, respektive vniknutí bakterií do pokožky. V horším případě se objeví i jizvy.

Správná léčba spálenin

Pokud trpíte popáleninami a kůže se začíná odlupovat, nemusíte exfoliovat. Vyhněte se drsným mycím houbám a nedopusťte, aby došlo k poškrábání spálené pokožky. Místo toho požádejte tu svoji, aby odolala svodům a radši vás pravidelně mazala hydratačním mlékem. Vaše sluncem vyprahlá pokožka si to zaslouží. Pochopitelně, že užívání jistých léků proti bolesti a zánětu je možné. No a co pak, až se z toho dostanete?

Při comebacku zpátky na slunce buďte obezřetní. Dřív než kdy jindy je důležité používat opalovací krém s odpovídajícím SPF faktorem. Úplně nejlépe uděláte, když z té bohaté letní drogistické nabídky vyberete produkty s obsahem oxidu zinečnatého nebo oxidu titaničitého, neboť tyhle minerální opalovací krémy poskytují bariéru před ultrafialovým světlem. Vrstvu krému přitom obnovujte každé dvě až tři hodiny.

Autor: Merlin

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Vědci prokázali, že domácí prach může za ukládání tuku v těle! Prach může narušit metabolické zdraví u všech členů rodiny

Jak světlo a tma ovlivňují naše zdraví? Budete se divit!