Skryté i známé příčiny, kvůli kterým přicházíme o chuť na sex

Ještě nedávno jste se těšili na každou intimní chvilku s partnerkou a najednou je chuť pryč. Je to konec světa? Co se stalo? Nemusíte hned propadat panice. Tohle se v životě děje téměř každému z nás. Ženy nevyjímaje. Kdy a proč ztrácíme chuť na sex a co s tím dělat?

Příčin, proč jste najednou přišli o chuť na sex, může být mnoho. Alespoň zdánlivě. Odborníci však mají jasno. Zásadních důvodů může být jen hrstka. Které to jsou a jak je řešit?

Když je doma všechno v pohodě, ale…

Když je jakýkoli problém ve vztahu, strašně moc záleží na jeho povaze, aby se chuť zase navrátila nebo vůbec měla šanci tak učinit. Máte-li pocit, že doma všechno klape, jako hodinky, že vás žena stále přitahuje, nehádáte se kvůli dětem (čemukoli), žijete zkrátka spokojeně, měli byste zvážit preventivní zdravotní prohlídku. Je důležité vyloučit přítomnost nějaké choroby. Rozbor krve také prokáže aktuální hladinu hormonů. Důležitý je především testosteron.

Pozor na snížené libido

Pokud tkví problém v partnerském vztahu, bývá zpravidla na vině snížené libido. To se u mužů projevuje méně často než třeba u žen, ale je tu. Jenže my muži si málokdy dokážeme přiznat nějaký takový problém. A když, tak jej snadno přehlédneme. Ještě snáze v návalu jiných starostí, kterým přikládáme větší prioritu, jako je práce, děti, finance, péče o někoho blízkého apod. To všechno vás může velmi snadno okrást o skvělé požitky v sexu i o chuť jej provozovat.

Na vině je ve skutečnosti snížená produkce gonadotropních hormonů LH a FSH, které řídí činnost pohlavních žláz. Při erotickém pobízeni v podobě něžností nebo svůdných pohledů či slov, vylučuje hypothalamus hormony, které v hypofýze vytvoří vlastní sexuální hormony LH (luteizační hormon) a FSH. Ty u mužů ovlivňují tvorbu testosteronu. Snížení a ztrátu libida mohou vyvolat nejen psychologické faktory (stres z práce, smutek, ztráta blízkého člověka…), ale i fyzického rázu jako únava, nemoc nebo užívání některých léků. Snížení libida způsobuje i dlouhodobý stres, úzkosti, neléčené deprese nebo traumatu z dětství. Stejně tak může být příčinou i ještě neprojevená homosexualita.

Příznaky snížení libida poznáte snadno. Patří sem pokles zájmu o pohlavní styk jako takový, ztráta radosti a rozkoše ze sexu nebo třeba neschopnost dosáhnout orgasmu. Mohou mizet i další doteky a fyzický kontakt s partnerkou během dne. Sex se stává rutinou a postrádáte jakékoli sexuální fantazie nebo myšlenky. Co se pravidelnosti sexu týče, „užijete si“ většinou maximálně dvakrát za měsíc.

Co s tím: Pokud jde o problém libida, existuje řešení v podobě výživových doplňků, které si poradí s leckterými neduhy vašeho těla. Pomohou vám jak s nedostatečnou nebo krátce trvající erekcí, což jsou také příčiny ztráty chutě na sex. Obsahují přírodní látky, které umí zvýšit hladinu testosteronu, ale také aminokyseliny, které podporují prokrvení tkáně a vyburcují vášeň na maximum. Jsou to stručně a jednoduše řečeno přírodní afrodisiaka.

Nedořešené drobnosti

I když někteří z nás mají rádi adrenalin a emoce a říká se, že po hádce je nejlepší „usmiřování“, pár nedořešených konfliktů může nadělat pěknou paseku ve vašem sexuálním životě. Když se partnerských neshod (větších i menších) nastřádá několik najednou, a je jedno, jak vážné byly, může to mít fatální následky. Zásadní roli přitom hraje fakt, že zůstaly nedořešené. Snadno se tak v nás hromadí hněv a bolest, které si následně razí cestu na povrch v podobě, kdy se nechcete partnerky v danou chvíli ani dotknout natož se s ní milovat. Mnohdy ji nemůžete, jak se říká, ani cítit.

Co s tím: Snažte se o všem otevřeně mluvit. Pokud to nejde hned, otevřete téma v okamžiku, kdy je na to vhodnější doba. Nenechávejte otázky ve vzduchu, snažte se vždy na ně najít odpověď a následně i navrhnout a zkusit řešení.

Stereotyp nebo nuda

Tyhle dvě příčiny jsou klasickým spouštěčem nechutenství v oblasti sexu. Záměrně je proto dáváme na konec našeho výčtu. Nic vás už zkrátka nepřekvapí. Znáte svou partnerku natolik, že dokážete přesně určit, jak se zachová, co řekne… jak bude vypadat váš sex… To zrovna není to pravé ořechové pro vzbuzení vášně.

Co s tím: Mějte na paměti, že v oblasti vášně a sexu, nebývá nic zakázané a dovolené je vše, co si oba partneři přejí a chtějí. Chuť se může objevit i s novými společnými zájmy, ať už to bude cestování nebo třeba společné brouzdání po porno webech. Když se vám to bude oběma líbit, jděte do toho!

Obezita? Velký problém!

K příčinám nechuti na sex patří i obezita, neboť se s ní spojuje i mnoho psychických problémů, tím hlavním je nízké sebevědomí. Rizikovými faktory jsou rovněž pití alkoholu, kouření cigaret, užívání drog.

Co s tím: Tady je to jasné.

Když si nemůžete pomoci sami

Každý si musí umět zamést před svým prahem. Nikdo nám neřekne, co je přesně špatně, protože jen my víme nejlépe, co se u nás doma za zavřenými dveřmi skutečně děje, bez ohledu na to, jak to vypadá navenek pro ostatní. Proto každému pomůže něco jiného. Někomu třeba bohatě postačí přehodnocení životních priorit a hodnot a třeba vzít partnerku na dovolenou, kde se vášeň znovu projeví. Když ale už na to sami nestačíte, můžete vyhledat i odbornou pomoc v sexuologické nebo partnerské poradně

Autor: Eduard Havel

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Běžné návyky, které způsobují snížení počtu spermií. Co děláte špatně?

Co dělat, když sexu ve vztahu ubývá? Top 5 rad pomůže!