5+1 tip pro napsání nejlepší diplomové práce na vysoké škole

Napsat vysokoškolskou práci rozhodně není jednoduché. Musíte si dát záležet, protože na tom závisí váš diplom. Na vysokých školách se píše hned několik typů závěrečných prací podle toho, jakého titulu chcete dosáhnout. Dnes se ale podíváme obecně na to, na co se musíte soustředit během psaní této objemné a odborné práce.

diplomová práce

Nezáleží na tom, jestli se jedná o práci:

  • bakalářskou,
  • diplomovou,
  • disertační,
  • rigorózní.

Vhodné téma je klíčem k úspěchu

V první řadě si musíte zvolit téma, na které se vám bude dobře psát. Mělo by vás zajímat, ale také na něj musíte dohledat dostatek zdrojů. Pomoc při vypracování diplomové práce se vám bude jistě hodit. Nevybírejte si téma jen podle toho, co se vám líbí. Předem se podívejte na to, jestli ho již někdo vypracoval před vámi a kolik zdrojů (online i knižních) dokážete najít.

Udělejte si jasný plán a držte se ho

Hned na začátku (po zadání téma) si připravte jasný plán. Nepočítejte s tím, že takovou práci stihnete během pár dní těsně před odevzdáním. Potřebujete na to čas, abyste vytvořili kvalitní, odborné a unikátní dílo. Udělejte si určitý čas na přípravu, vytvoření osnovy i psaní jednotlivých částí práce. Pracujte každý den a budete mít práci hotovou bez stresu a uvidíte, že bude mnohem kvalitnější.

Úvod a závěr je důležitější, než si myslíte

Většina studentů na to zapomíná, ale úvod a závěr jsou dvě nejdůležitější části textu. V té první seznámíte čtenáře s cílem a účelem svého textu. A na konci zhodnotíte své postupy, metody, cíle a zdůrazníte, čeho jste dosáhli. Stejně jako při praxi ve zdravotnictví musíte využít laboratorní pláště, také vaše závěrečná práce na vysoké škole musí obsahovat také odborné prvky. Právě v těchto dvou částech můžete zdůraznit, jakých odborných a vědeckých cílů jste dosáhli.

Nebojte se pravidelných konzultací

Tohle zní možná naprosto logicky, ale mnoho studentů to zanedbává. Choďte pravidelně k vedoucímu práce a mluvte s ním. Váš vedoucí se bude snažit, abyste měli tu nejlepší práci. Neberte jeho komentáře jako kritiku, ale pomoc. Poslouchejte ho a neustále si dělejte poznámky. Uvidíte, že vám to hodně pomůže. Profesor již viděl hodně prací a bude přesně vědět, kam byste měli se svou prací směřovat.

Formální stránka práce je stejně důležitá jako obsah

Na webových stránkách své vysoké školy si najděte metodiku závěrečné práce. Každá škola má vlastní pravidla pro formátování, citace a další věci. Nezapomínejte ani na korekturu celé práce, protože gramatika i stylistika textu musí být bezchybná. Využít můžete i služby odborníků, kteří vám celou práci zkontrolují a napraví všechny chyby.

Tisk a vazba

Poslední fází přípravy celé práce je samozřejmě tisk a svázání do vazby. Budete potřebovat náplně do tiskáren. Můžete si samozřejmě nechat celou práci také vytisknout i svázat ve specializovaném obchodě. Zvolte si správnou barvu deset i písmo, abyste splnili požadavky své školy. Každá vysoká škola má vlastní požadavky na celou práci, včetně citací a formátování.