Nová Škoda Octavia 4. generace: Je to auto budoucnosti?

Byla představena čtvrtá generace nejprodávanějšího modelu Octavia značky Škoda. Má spoustu nových funkcí. Pojďme je prozkoumat.

Škoda Octavia 4. generace

Škoda Octavia 4. generace je okamžitě rozpoznatelná. Z každého úhlu. Vychází z návrhového jazyka třetí generace, aby vypadala mnohem dynamičtěji a sebejistěji. Full LED Matrix světlomety vám osvětlí cestu, zatímco tradiční signální koncová světla ve tvaru C jsou vylepšena dynamickými ukazateli.

Nová Škoda Octavia 4. generace

Oliver Stefani, vedoucí designu značky Škoda, říká: „Základními hodnotami Octavie vždy byla funkčnost, praktičnost, elegance a nadčasový design. V nové generaci jsme se zaměřili na větší důraz na design jako na zavedenou hodnotu.

Zcela nová Octavia je dynamičtější a emocionálně nabitější než kdykoli předtím, přesto zůstává funkční a praktická. Dokázali jsme tyto aspekty velmi efektivně kombinovat a jsem si jistý, že se zákazníkům budou líbit. “

Řidič a cestující se ve zcela novém interiéru budou hýčkat. „Prostorný a vzdušný interiér přichází se zcela novou architekturou, ale zůstává věrný typické linii značky ŠKODA, která dokonale kombinuje funkčnost a estetiku. Tvar palubní desky byl inspirován charakteristickou tváří vozů ŠKODA a zahrnuje podporu ruky, aby řidič mohl snadněji ovládat volně stojící displej, “říká Oliver Stefani.

Novinky, které překvapí a zaujmou

Zcela nová Škoda Octavia 4. generace je první značkou Škoda s head-up displejem. Další revoluční novinkou je automatická převodovka DSG se systémem shift-by-wire, která umožnila nahradit volicí páku malým řídicím modulem. Tím se zásadně změnil vzhled středové konzoly. Multifunkční dvouramenný volant také nikdy předtím nebyl k vidění.

Zábavu na palubě zajišťují informační a zábavní systémy třetí generace, přičemž nejvyšší verze nabízí 10palcový celoskleněný displej. Efektivní ovládání klimatizace je v rukou třízónové automatické klimatizace.

Bezpečnostní prvky

Další důležitou oblastí jsou nové bezpečnostní prvky. I zde udělala zcela nová Octavia velký pokrok. Je to například první model Škoda, který nabízí Collision-Avoidance Assist, navržený tak, aby bylo úhybné řízení kolem náhlé překážky snazší a přesnější.

Turn Assist, díky němuž je zatáčení doleva ještě bezpečnější (u automobilů s levostranným řízením), a Varování o opuštění. To vás upozorní, pokud by otevření dveří mohlo způsobit kolizi s projíždějícím autem nebo cyklistou.

Další nová funkce – Místní dopravní informace, vás může varovat před dopravními riziky na silnici. Systém vás upozorní například na led na silnici nebo na překážky.

Nově tvarovaná palubní deska nové generace Octavie je rozdělena do několika úrovní, které svým tvarem linií a barev pod velkým a samostatně stojícím centrálním displejem narážejí na tvary charakteristické pro masku chladiče Škoda. Vizuální šířka palubní desky zvyšuje dojem, že interiér je velkoryse prostorný.

Nový koncept interiéru také obsahuje dvouramenný volant s tlačítky a rolovacími kolečky pro snadné ovládání různých funkcí.

Tvar palubní desky byl inspirován typickým obličejem značky ŠKODA a nabízí podporu vaší ruce, když používáte samostatně stojící centrální displej. Také je vytvořen zcela nový design volantu a automatická převodovka je poprvé vybavena systémem shift-by-wire, který umožnil navrhnout středovou konzoli se zcela novou funkcí. To hodně ovlivnilo také design interiéru.

Zavazadlový prostor

Zcela nová Octavia je nejen krásná na pohled, ale také si zachovala a vylepšila svou praktičnost. Jeho již působivý objem zavazadlového prostoru vzrostl ve verzi kombi o 30 litrů na celkových 640 litrů, zatímco liftback nyní pojme 600 litrů.

Pod kapotou zcela nové Octavie je z čeho vybírat. Kromě vylepšených benzínových motorů, které mohou být vybaveny technologií mild hybrid (mHEV) a naftovými motory Evo nové generace, existuje také pohon na stlačený zemní plyn (CNG). Zcela nová Octavia je dokonce k dispozici jako plug-in hybrid.

A ano, nebojte se, budou spuštěny také deriváty RS a SCOUT.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Nejkrásnější bouráky od Lamborghini. Který byste si vybrali vy?

Autotest Toyota Corolla TS, za kterou se ohlédnete. Jezdí tak, jak vypadá?