Jsem jediný z party single. Co teď?

Být single má mnoho osobních výhod a představuje velkou míru svobody, ale když se vaši přátelé začnou jeden po druhém pomalu a jistě poohlížet po rodinném životě a plánovat budoucnost s partnerkami, může to ve vás vyvolat různorodé pocity. Jak se se ctí vyrovnat s tím, že jste jediný z party single?

single

Není přátelství jako přátelství a na tom být single nic špatného není. Zatímco ženy si do svého života pouští kamarádky podle toho, v jaké životní fázi se právě nacházejí. A dělí je do škatulek na kamarádky z dětství, ze studií, parťačky na paření, kamarádky z předporodního kurzu a kamarádky spolubojovnice v mateřství. U mužů je to s výběrem přátel jinak.

Kamarádství mezi muži často vzniká už během školních let a nezřídka kdy vydrží na celý život. Přirozeně pak v kruhu své party kámošů sdílí většinu svých životních rozhodnutí a mezi ně patří i vztahy. 

Když jste jako jediný sám

Každý chlap je nezaměnitelným originálem. Proto u každého z nich také může přijít touha po poklidném partnerském nebo rodinném životě v jiný čas. Ještě před tím, než si muž řekne, že by chtěl věnovat svou energii a čas především své partnerce nebo dětem, si ale musí projít určitým vývojem osobnosti.

Každý chlap má své bouřlivější období. Do něho patří doba, kdy bez výčitek investuje celou výplatu do svého potěšení (ať už v podobě drahé elektroniky, sportovního vybavení nebo luxusní dovolené), aniž by myslel na zadní vrátka.

Je to životní etapa neomezené svobody, kdy většinu volného času zabírá kromě práce a koníčků hlavně společenský život. Zkrátka vzrušující roky plné poznávání, experimentování s krátkodobými vztahy a nezapomenutelných chlapských jízd v kruhu svých nejbližších přátel.

Dřív nebo později však ale každý chlap dosáhne určité vnitřní „zralosti“. Začne ho lákat poklidnější způsob života po boku ženy. Pokud se však na závazek partnerství sám necítíte, nemusíte podlehnout trendu svých přátel. Nemusíte se nutit do vážného vztahu za každou cenu.

Vztah postavený na základech z tlaku okolí by pravděpodobně dlouho nevydržel a nepřinesl vám do života nic dobrého. Místo vynuceného vztahu zkuste ve svém single stavu najít pozitiva, kterých určitě není právě málo. 

Být single má své výhody

Začali se vaši kamarádi jeden po druhém vrhat do vážných vztahů nebo dokonce budovat společné bydlení s partnerkou či zakládat rodiny? Je přirozené, že se v partě ženáčů a tatínků jako jediný single chlap můžete zpočátku cítit trochu odstrčeně.

Věřte ale, že nemáte sebemenší důvod si připadat jako černá ovce party. Být single má totiž mnoho výhod. Víte, jaké to jsou? Tím největším benefitem toho, že jste stále svobodný a bez závazků, je bezesporu svoboda. Máte možnost přizpůsobit svůj životní styl tak, jak to vyhovuje vám a nemusíte se ohlížet na potřeby partnerky a vztahu s ní.

Tím se přirozeně otevírá spousta příležitostí ke společenskému životu. Nemusíte se při plánech na kempování s kamarády ohlížet na to, zda se to hodí i vaší partnerce. Nebo jestli třeba nenaplánovala na ten samý víkend návštěvu u rodičů. Stejně tak máte absolutní svobodu při výběru dovolené či zařizování bytu.

Jednoduše si pořídíte takové polštáře na gauč, které se líbí vám, a nelámete si hlavu s tím, co na to řekne partnerka. Další a rozhodně zásadní výhodou, když jste single, je také vaše finanční svoboda, protože s vážným vztahem se často pojí i společné finance.

Buďte přející

Zlatým pravidlem, pokud se některý z vašich přátel vrhne do vážného vztahu je: nežárlit, ale být přející. Ačkoliv se vám třeba nový objev vašeho kámoše příliš nezamlouvá a jste přesvědčen, že bude svého závazku později litovat, nechte si to pro sebe. Vyvarujte se zášti k oné dámě a především neventilujte výhrady, které vůči ní máte nahlas.

I když vás třeba štve, že se společné setkávání vaší chlapské party najednou řídí podle žen vašich kamarádů nebo se podřizuje režimu jejich rodin, snažte se své přátele v jejich rozhodnutí pro vážný vztah upřímně podpořit. V opačném případě pak můžete přijít o přátele, na kterých vám tolik záleží.

Místo smíření hrdost

V případě, že je single život vaší volbou a jste s ním spokojen, měl byste v tichosti respektovat rozhodnutí svých přátel udržovat a budovat partnerský vztah. Co ale dělat, když jste jediný z party single a štve vás to? Nejdříve je potřeba si uvědomit, zda vás štve to, že dávají vaši kamarádi přednost partnerskému životu před vámi. Nebo jestli vás trápí, že vy ho nemáte.

Pokud patříte mezi single chlapy, kteří vážné vztahy svých kamarádů vnitřně neodsuzují, ale naopak po harmonickém vztahu také toužíte, jen jste ještě neměl štěstí na tu pravou, nezoufejte. Dokonalá polovička se najde pro každého. A pokud vás nebaví jen nečinně čekat, až vám vstoupí sama do života, můžete zkusit štěstí požádat své přátele o seznámení s nějakou kamarádkou jejich žen.

Využijte období samoty

Ještě, než se po vašem boku objeví vysněná partnerka a vy se tak sladíte i se svou partou, je dobré se s nadhledem podívat na to, jak z takového období vytěžit co nejvíc. Vezměte to tak, že nyní, než zaplujete do rodinného života, máte dostatečný prostor splnit si sen v cestování, pořídit si oblíbenou věc nebo si užít okamžiky, které s rodinou už jen obtížně sladíte.

Samozřejmě není od věci zkusit už dopředu plánovat a na okamžik, až poznáte tu pravou a založíte s ní rodinu. Mít vše hezky nachystané. Ostatně takové činnosti vám zabaví hlavu, zaženou vztek nebo pocit lítosti a dopřejí vám optimistickou náladu. Nic netrvá věčně. Dokonce ani ta samota, která vám nyní může přinést i řadu výhod. 

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Věk partnerky nemusí nic znamenat. Kdo ze slavných má doma starší partnerku?

Singletasking se zase dostává do módy – znamená to konec populárního multitaskingu?