Šílené filmy, o kterých ani nevíte

Jestli vám přijdou klasické sci-fi filmy typu Pátý element, Stopařův průvodce po Galaxii nebo i Matrix jako přespříliš nadsazené ptákoviny, tak si přidržte klobouky. Dokonce i naprosto přestřelené scény z těchto filmů nebo třeba rozšířená verze fantasy Hobit: Bitva pěti armád, jsou nic ve srovnání s tím, co přijde.

Každý se občas nalezne v takové nouzi, kdy by se rád podíval na nějaký dobrý film a nedostává se mu nápadů anebo doporučení. To si potom vyrazíte na okružní jízdu napříč různými filmovými databázemi a klikáte, co prst na tlačítku myši stačí. Namísto dobrých filmů ale kolikrát narazíte na pěkný brak, který má tak možná dobrý plakát nebo obrázek, ale tam to končí. Na díla tohoto typu je přeborníkem jedna zahraniční filmová společnost jménem The Asylum.

Rádi mutují žraloky

Oblíbenou tematickou doménou této společnosti jsou podle všeho žraloci, dinosauři a podobné bestie. Jejich „veleznámý“ titul Sharknado čeká tento rok už čtvrté pokračování. Mimo bizarní tornádo plné žraloků se ale rozhodně nebojí chudáka žraloka různými způsoby vylepšit nebo spíš mutovat. To se pak dostává na řadu duel megažraloka a mechažraloka, nebo se proti obřímu žralokovi postaví obrovská chobotnice. Není ani neobvyklé, když si obrovský žralok jen tak povyskočí do letové výšky letadla, které následně od kabiny po půlku trupu s chutí zakousne.

Sharktopus... To nevymyslíte.

Sharktopus… To nevymyslíte.

Co může být horší?

Abychom zůstali v říši nebohých zvířat, můžeme se od hybridů žraloka a chobotnice nebo velryby a vlka přesunout i čistě jenom na souš. Tam už totiž čeká hrozivá Lavantule. Tato tarantule v lidské velikosti nejenže ohrožuje obyvatele města Los Angeles svými abnormálními rozměry, ale ještě k tomu chrlí mezi kusadly lávu, kam ji jenom napadne. Rakety z bazuky na ní určitě stačit nebudou. Vyřídit by si to s ní ale mohl třeba Dinocroc, kdyby teda neměl moc práce v boji se Supergatorem. Z říčních potvor by mohla být ještě dobrá taková Piranhaconda, ale ta se vyskytuje doopravdy jenom na Havajských ostrovech. A zombie bobři Zombeavers mají zase zálusk jen na sexy školačky.

Piranhaconda vypadá ještě hůř

Piranhaconda vypadá ještě hůř

Když už jsme u školaček, z dílen studia The Asylum vzešel také skvělý film Asian School Girls. Že vám to zní jako název pro nějaké pornografické video? Nebyli byste ani daleko od pravdy, protože zápletka se točí okolo čtyř asijských studentek, které v americkém Los Angeles znásilnila banda kriminálníků. Jedna z nich spáchala sebevraždu a zbylá trojice se s katanama rozhodne smrt spolužačky pomstít. Docela to připomíná Kill Billa, sice jenom trochu, ale The Asylum nemá problém ani s tím, aby předělali nějaký známý titul a jenom do něj přidali pár dinosaurů, chobotnic nebo žraloků. Takový je třeba jejich Sherlock Holmes.

Napravo je samozřejmě originál

Napravo je samozřejmě originál

Proč to dělají?

Dvojice anonymních filmových tvůrců začátečníků se na internetových stránkách cracked.com svěřuje s jejich zkušenostmi o tom, jak zrovna u The Asylum žádali o práci. Hned na začátku dostali od známého radu o tom, aby se nijak nezmiňovali o svých četných zkušenostech a cenách, které získali. V této společnosti totiž prý nestojí o lidi, kteří svojí práci skutečně umí. Takoví lidé se musí dobře platit, a to není v nízkorozpočtových „mockbusterech“ žádoucí. „Umíte svojí práci dobře? Máte padáka.“

Obrázek vypadá docela dobře

Obrázek vypadá docela dobře

Studia a producenti stojící za těmito propadáky škudlí peníze, kde se dá. Jedině dobře, když někdo umí víc profesí zároveň, takže například scénáristu můžete dát i ke kameře nebo do střižny. To se potom skutečně ušetří. A co je na tom všem nejhorší? Že si podle této dvojice The Asylum myslí, že dělá anebo chtějí dělat opravdu dobré filmy. Nápady, které by tak scénáristi chtěli u Sharktopuse přidat snad přidat do děje, nesmí být moc přes čáru. Víte jak. Je v pořádku natočit film o hybridovi žraloka a chobotnice, ale vojáci volným pádem padající do města, kteří se ho snaží odstřelit, to už je moc.

Máte nápad na něco ještě „lepšího“?

Autor: Jan Marek

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Filmy které vám dají návod, jak stoprocentně sbalit holku

Proč filmy podle her na plné čáře prohrávají? Jak dopadne Warcraft a další?