Sexuální aktivity: Za které se jde v Česku za mříže?

Jak jsme na tom s naším sexuálním chováním z pohledu trestního práva? Na co bychom si měli dát pozor a za jaké chování nám hrozí katr? Pojďte se podívat, jaké sexuální aktivity se v Česku můžou a jaké ne.

Sexuální aktivity

Liberálnější, ale …

Ve srovnání s dobou před desítkami let se naše právní úprava poněkud změnila a některé činy, které byly dříve zakázány, jsou dnes legální. To samozřejmě neznamená, že si můžeme dělat, co se nám zlíbí. V našem článku se vám budeme snažit přiblížit, jaké sexuální aktivity jsou v Česku povoleny a za co vám hrozí trestní stíhání a pobyt za mřížemi.

Dobrovolně – a nad 15

První z pravidel, co je třeba dodržet, je jasný fakt – soulož musí být dobrovolná pro obě strany. A také s osobou, která již dovršila věku 15 let.

Tady není o čem polemizovat. Věková hranice pro sexuální styk je jasně daná – a za sex s nezletilou osobou hrozí trestní stíhání a katr. Pokud někdo vykoná soulož s osobou mladší 15 let nebo ji jinak pohlavně zneužije, dopouští se trestného činu pohlavního zneužití. Pokud je ale oběma milencům pod 15, trestně odpovědný nebude žádný z nich.

O dobrovolnosti se také zřejmě není třeba moc rozepisovat – sice bývá trestný čin znásilnění většinou spojovaný s muži, ale zákon mezi pohlavím pachatele nijak nerozlišuje.

O znásilnění se jedná v případě, že někdo jiného násilím nebo pod pohrůžkou násilí či jiné těžké újmy donutí k pohlavnímu styku nebo k takovému činu zneužije jeho bezbrannosti.

A co je považováno za bezbrannost? Může se jednat například o stav těžké opilosti, omámení drogami nebo jinými návykovými látkami nebo mentální zaostalost poškozené osoby.

V rodině ne!

Pohlavní styk mezi osobami v příbuzenském poměru, i když je dobrovolný a s osobami nad 15 let, je považován za trestný čin. Zapovězený je tak pohlavní styk mezi příbuznými v přímém pokolení – to znamená mezi předky, potomky a také mezi sourozenci. V případě takovéhoto sexuálního chování se osoby vystavují trestnímu stíhání a pobytu za mřížemi.

V případě sexuální aktivity mezi bratranci a sestřenicemi žádný postih nehrozí.

Pozor na pohlavní choroby!

Pokud někoho jiného nakazíte pohlavní chorobou, máte problém. A to i v případě, že o své nemoci nemáte ani tušení! Pokud totiž někoho jiného i z nedbalosti vystavíte nebezpečí nákazy pohlavní nemocí, můžete být potrestáni odnětím svobody až na jeden rok.

Toto platí pro čtyři pohlavní choroby:

  • Příjice – Syphylis,
  • Kapavku – Gonorrhea,
  • Měkký vřed – Ulcus molle,
  • Pohlavní nemoc se jménem Lymphogranuloma venerum.

Nemusí přitom přímo dojít k nakažení chorobou, pouze stačí, když pachatel druhou osobu nebezpečí nákazou některé z těchto nemocí vystaví. Pokud se osoba nakazí, jedná se o trestný čin ublížení na zdraví, kde je trestní sazba ještě přísnější.

Na druhou stranu virus HIV není považován za pohlavní chorobu. Její šíření je však také sankciováno – jedná se o trestný čin šíření nakažlivé lidské nemoci.

Sexuální aktivity na veřejnosti ne!

Letní měsíce k tomu přímo vybízí – trochu si zašpásovat na veřejnosti se však nemusí vyplatit! Lidé, kteří provozuj sex na veřejnosti, se dopouštějí přestupku proti veřejnému pořádku tím, že způsobují veřejné pohoršení.

Za to vám hrozí pokuta až 5000 korun. Ještě k tomu můžete být nařčeni z trestného činu výtržnictví, za což dostanete trest odnětí svobody až na dva roky.

Dostali jsme se ke konci našeho článku. Ještě je třeba zmínit, že v naší zemi neexistují zákony, co by řešily poskytování placených sexuálních služeb. Prostituce tedy nijak protiprávní není. Samozřejmě se nejedná o situaci, kdy někdo někoho druhého nutí nebo zláká k provozování prostituce, zde již trestní odpovědnost platí jedná se o trestný čin kuplířství.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Porno jen s občankou. Britský zákon o čistém internetu je brutální zásah do soukromí

Osobní bankrot může nově vyhlásit každý. Co se změnilo a proč je novela zákona sporná?