Sex ve vesmíru. Je možné souložit ve stavu beztíže na palubě modulu? A zkusil to už někdo?

Je-li budoucnost lidstva napsaná ve hvězdách, tak skutečně musíme vědět, jak to bude, když se sex, tedy základní biologická potřeba, dostane za hranice planety, na které se vyvinula. Je vůbec soulož ve vesmíru reálná?

Je možné provozovat sex ve vesmíru?

Napadlo vás někdy, jestli astronauti už někdy měli sex ve vesmíru? Žerty stranou, jedná se o vážné téma! Lidská rasa může jednoho dne přemýšlet o tom, jak přežít na jiné planetě, což se nejeví jako snadný úkol. Soulož ve stavu beztíže je totiž ještě těžší, než se zbavit viru HIV.

Věc se má tak, že jedna z největších sil přírody, které člověk podléhá, ​​je gravitace. Její absence představuje, že se dvě tělesa spojí jen velmi, velmi těžko. Navíc, stav beztíže často doprovází nevolnost, závratě, pocení nebo pocit vyčerpání. Ve vesmíru také hrozí riziko svalové degenerace a oslabení kostí. Kromě toho se obvykle rozhodí spánkové cykly neboli cirkadiánní rytmus. Ve výsledku to pak představuje spánkovou deprivaci a silné změny nálady. Na frak však dostává i kardiovaskulární systém. Člověk tedy nejvíc válčí sám se sebou. Je možné, aby to všechno dal?

Nedostatek gravitace nedovolí běžné pohyby

Na Zemi gravitace udržuje vaše tělesné tekutiny tam, kde je jejich místo. Ve stavu beztíže je všechno jinak. Natékáte, tvář vám bobtná  – stejně jako srdce. Jakmile se tenhle nesmírně důležitý orgán zduří, sníží se tepová frekvence a dojde ke zpomalení cirkulace krve, což potvrzuje i NASA, podle které se kardiovaskulární systém „v prostoru“ chová více než „lenivě“. Pro objasněnou, ano, představuje to vážné zdravotní nebezpečí. Opravdu byste v tomhle stavu měli chuť na šmajchlování? Překvapivě se jedna taková odvážná duše našla.

Průkopnice, která si chtěla užít v kosmu

Vanna Bonta, italsko-americká herečka, spisovatelka, vesmírná nadšenkyně, vynálezkyně a sexuoložka, vynalezla takzvaný 2suit, tedy oděv usnadňující prožití důvěrnosti a stability v prostředí mikrogravitace. Tenhle skafandr se objevil v televizním seriálu The Universe, a to v epizodě Sex in Space, která se poprvé odvysílala v roce 2008. V uvedeném díle Vanna Bonta testovala 2suit, který charakterizoval suchý zip, se svým manželem Allenem Newcomeanem. Pár k tomu využil letadlo s nulovou gravitací.

Opravdu to ještě nikdo nedělal na oběžné dráze?

Herečka chtěla kdysi dávno dát svému muži ve vesmíru pusu. Přitom zjistila, jak náročné to je. Proto se vrhla na návrhářství, které kosmonautům mělo ulevit od plných pytlíků. Jenže ani oblek v tomhle směru nepomohl. Ve finále se sama účastnice experimentu nechala slyšet, že mít sex ve vesmíru, zvlášť s časovým limitem, je téměř nemožné. Asi proto NASA do dnešního dne tvrdí, že sex „tam nahoře“ ještě nikdy nikdo neměl, a proto je zbytečné to řešit. Z vnitra však prosakují informace, že se americký vesmírný gigant spíš nechce myšlenkou zabývat, neboť si z rozpočtových důvodů nemůže dovolit investovat do projektů, které zatím nutně nepotřebuje. To ale již tehdy Vannu Bontu nezastavilo.

Již v době testu se vyjádřila, že by svůj oblek chtěla podrobit zatěžkávací zkoušce po delší dobu a přijít na způsob, jak si mezi hvězdami užít, což se však nestalo, neboť v roce 2014 zemřela. Velká škoda, astronauti fakt mají své potřeby. V době, kdy se otázka, zda lze mít sex ve vesmíru, stává více a více populární nejen u budoucích vesmírných turistů, jsou nutné odpovědi.

Bude se souložit cestou na Mars?

Doktor Jason Kring, poradce NASA a odborný asistent na floridské Univerzitě Embry-Riddle Aeronautical, pro britský deník Sunday Telegraph poukázal na to, že sexuální touha patří k silným potřebám, třeba jako voda a potrava – bez ohledu na prostředí.

„Možná zpáteční cesta na Mars může trvat tři roky. Nemá smysl předpokládat, že muži a ženy nebudou mít po tuto lhůtu žádné myšlenky na sex. NASA a další kosmické agentury by se proto měly zabývat prevencí sexuální frustrace. Vesmírné lodě s posádkou na Měsíc a Mars je ideální navrhovat tak, aby optimalizovaly soukromí astronautů. Milostné vztahy se prostě i ve vesmíru musí uskutečnit,“ nechal se slyšet Jason Kring pro výše uvedené médium s tím, že všechna ta zdravotní a pohybová omezení se snad podaří vyřešit. Palec nahoru!

Být schopen mít sex ve vesmíru je totiž důležitá dovednost, kterou budeme potřebovat zvládnout, pokud chceme zachovat lidský druh a obývat jiné planety. Nebo to snad vidíte jinak?

Autor: Merlin

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Méně sexu kvůli smartphonům, sociálním sítím a streamovacím službám. Co se stane vašemu tělu, když si dáte pauzu od styku?

Velké zadky jsou v kurzu! Proč se nám líbí oblá pozadí a jak moc nás ovlivňují celebrity? XXL půlky mají svůj význam už od pravěku!