Tulení a intimní doteky po sexu, kterými získáte hodně. Dohra je důležitá pro vzájemnou důvěru a pocit bezpečí

Co děláte po sexu? Pokud hned jdete na záchod, zakouříte si, vypleníte ledničku a bez pardonu si projedete účty na sociálních sítích, tak se pak nedivte, že s vámi ta vaše nechce trávit víc času nebo v poslední době hodně mluví o tom, jak moc si spolu nerozumíte. Buďte chytřejší a přetočte se na bok!

Tulení a intimní doteky po sexu. Proč je důležitá dohra a co tím získáte

Všichni víme, jak to začíná. Tlumené světlo, tichá hudba, víno, intimní doteky. Při svádění nebo páření se právě tohle dělá tak nějak automaticky, za což dost možná může hra genů. Málokdo ale tuší, jak je to s dohrou, tedy chováním po sexuálním aktu. Měli byste odolat všem nástrahám a milenku obejmout v pozici, kdy jste oba na boku. Je v tom taktika!

Hormonální i citová těžba

Hladina oxytocinu je po sexu stále vysoká – a je škoda toho nevyužít. Uvedený hormon lásky totiž může za to, že se cítíme dobře, milovaní a v bezpečí. Objetí a intimní doteky v této fázi tak prokazatelně posilují vzájemnou důvěru a prohlubují společné vazby.

Navíc se ukazuje, že tohle všechno ještě násobí právě pozice nazvaná lžíce, kdy partneři leží na boku, v řadě za sebou, a to s více či méně pokrčenými koleny. Lžíce dovoluje co největší tělesný kontakt, je klidná a vhodná pro usínání. Taky při ní máte volné ruce k jejímu hlazení a laskání. Ne náhodou si ji mnozí nesmírně chválí, což dokonce vyplývá z výsledků studie zveřejněné v odborném časopise Archives of Sexual Behavior.

Je to prostě lepší!

89 % oslovených (ze 138 mužů a 197 žen žijících ve vztazích) v rámci vědecké práce kanadské University of Toronto Mississauga uvedlo, že čím víc času ve lžíci nebo jiné podobně mazlivé pozici tráví, tím víc jsou spokojeni se sexuálními životy a vztahy. A to skutečně platí pro obě pohlaví! Jestli si říkáte, že pro jedno kvítí slunce nesvítí, tak důkazy jdou ještě dál.

Ti samí vědci totiž ve druhé studii celé tři měsíce sledovali 101 párů, z nichž 94 % bylo heterosexuálních. Během prvních tří týdnů účastníci absolvovali kolečko denních záznamů sexuálních životů. Hodnotili uspokojení, harmonii ve vztahu a v posteli i osobní dojmy. A o totéž byli požádání v samém závěru experimentu.

Vynalézavý způsob, jak se dostat do pohody

Opět se prokázalo, že páry vyznávající dohru jsou na tom o dost lépe než ty ostatní. Více si rozumí, lépe se chápou, častěji spolu mluví a vyrovnávají se s problémy. Zároveň mají méně sexuálních potíží a celkově se jejich intimní život dá hodnotit jako uspokojivý nebo dokonce výborný. Experti tyto závěry hodnotí tak, že za vše může hlavně čas, který si milenci věnují, a taky zpětná vazba prodlužující opojné chvilky. Ty se nutně nemusí formalizovat, nemějte strach.

Žij a nech žít

Stačí, když pár minut věnujete objímání, hlazení nebo líbání. Povahu přizpůsobte denní době i aktuálním možnostem. I kdyby mělo jít jen o krátkou chvíli, vyplatí se to. Nejen sexuologové, ale i psychologové potvrzují, že podobná zklidňující dohra v nenáročné poloze dokáže znovu zesílit pouto mezi milenci a považuje se za čas vhodný pro vzájemné lichotky a dodávání sebevědomí. Naneštěstí se na to až příliš často zapomíná.

Máte-li problém s tím, že vám konkrétně lžíce není pohodlná, třeba proto, že si dost často přeležíte spodní ruku, inspirujte se nenáročnými tipy ve videu.

A co po sexu děláte vy?

Autor: Merlin

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Co se děje s vaším tělem, když máte každý den sex? Budete se divit: 7 pozitivních vlivů

Nežádoucí chování, které v očích žen i okolí snižuje vaši atraktivitu. Jak snadno ztratit společenské body