Selfie vyvěrá z nedostatku sebedůvěry

Už jste přemýšleli, proč si lidé bez ustání fotí obličeje a honí lajky na sociálních sítích? Možná to děláte také, a možná ani vy pořádně netušíte proč. Zkuste naši teorii!

selfie

Takové selfie je jako oslí můstek k sebedůvěře. Když postnete fotku na Facebook, dáváte se na milost a nemilost. Žádáte ortel v podobě lajků a komentářů. Co na tom, že je tento soud z mnoha důvodů dalek nárokování objektivity, pozitivní reakce bereme a všechno ostatní jsou jen hejteři (kteří závidí!).

Objektivita vs. Virtuální masturbace

Díky tomu, že svou selfie na Facebooku ukazujete lidem neskrytým za rouškou anonymity, zbavíte se nejhoršího plevele v podobě nenávistných výlevů. Ve většině případů selfie na FB překládáte naopak lidem, které znáte osobně, a v mnoha případech těm, kteří kliknutím na lajk či pozitivním okomentováním vašeho „selfíčka“ vyžadují reciprocitu (abyste na oplátku vy lajkovali ksicht jim a ideálně to vyšperkovali komentářem ve stylu „Sluší!“, „Kočka!“, „Já bych tě málem nepoznal!“), díky čemuž lze jejich soud jen stěží považovat nějakou objektivní evaluaci estetické hodnoty vašeho obličeje. Co je pravým důvodem postování selfíček? Důvodů může být více, od narcistické poruchy osobnosti, až po…HONĚNÍ.

Virtuální masturbace a zvyšování rozviklaného sebevědomí je podle nás tím pravým důvodem. Problém je ten, že v dnešní době supermané a superženy na obálkách módních magazínů vytváří pro většinu lidí nedosažitelnou metu a archetyp současného ideálu krásy (mj. proto, že všichni ti superlidé jsou náležitě upraveni ve Photoshopu). Zatímco v reálu nemáme vzhled úplně pod kontrolou, na selfíčku se můžeme vystajlovat jak „Britny Spírs“, vyretušovat beďary a projet to filtrem pro navození uměleckého dojmu. Každý lajk, každý komentář, každá pozitivní afirmace, to vše nám dává příjemný kick a vytouženou dávku hormonu štěstí.

A to je špatně?

Krom toho, že lidé takto přicházejí o soudnost a zdravou sebereflexi (pamatujete na hvězdnou pěchotu?), jde také o velmi křehké příměří s vnitřními komplexy. Pocity a to, jak si vážíte sami sebe, do značné míry ovlivňují reakce okolí, takže nám vlastně druzí diktují, jak se máme cítit. Navíc jeden „dislajk“ nebo negativní komentář zboří pozitivní ohlasy jako domeček z karet.

Co říkáte na naši teorii? Poznali jste se? Máte někoho takového ve svém okolí? Nebo jsme jen pitomí hejtři a meleme z hladu?

Autor: Pseudofilosof

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Opravdu nevhodně pořízené selfie

10 koček, které nenávidí selfie