Sběratelský kousek s příběhem: „Nová“ Škoda 1201 vzniká v Divišově!

Před padesáti lety byla Škoda 1201 nepostradatelnou součástí českých silnic. Dnes je těžké si představit, že brázdí moderním provozem. Toto auto se nám zapsalo do paměti hlavní rolí v legendárním seriálu Sanitka a dnes nastává jeho další významná chvíle. Má příležitost se stát sběratelským kouskem. Model auta slavné sanitky je vyrobený kompletně v Čechách a k letošnímu dvacetiletému jubileu ji sobě i fanouškům nadělila firma Abrex.

Škoda 1201

Nenápadná obec Divišov na Benešovsku je domovem firmy Abrex, která je už dvacet let u sběratelů známá modely českých automobilů. Nově přichází za zákazníky se svým druhým modelem, který nese hrdý nápis „Made in Czech Republic“, sanitkou Škoda 1201. Prvním byl v roce 2016 model Škody Forman.

Legendární sanitka měla původně vzniknout v Číně, nakonec k tomu však nedošlo. „Model „dvanáctsetjedničky“ měl Abrex v plánu už dlouho, ale nakonec jsme si ho nechali až pro českou výrobu, a to i kvůli mnoha variantám karoserie,“ říká ředitel firmy Jan Mizera. Tento příslib do budoucna už Abrex potvrdil i fanouškům na Facebooku. Další karosářské varianty by mohly dorazit již příští rok.

Věrné nepřesnosti

I přes to, že sanitka vypadá na první pohled jako přesná zmenšenina vozu, není to tak úplně pravda. Předloha modelu se skenuje speciálním 3D scannerem, který ji převede do digitálního modelu. Ten pak modeláři ve speciálním počítačovém programu upravují, aby při zmenšení vypadal co nejpřesněji. Podle Mizery je tu značný prostor k rozdílům. „Model nejde zmenšit absolutně přesně. Lidskému oku by nepřipadal reálný a některé zásadní detaily by se úplně ztratily,“ říká a dodává, že výsledný model je kombinací kompromisu a úcty k původnímu designu. Nicméně sběratelé a zájemci mohou výsledek posoudit a zřejmě zjistí, že odchylky vizuální věrnosti jsou minimální.

Nekonečné pátrání

Když v polovině 50. let model 1201 nahradil původní dvanáctistovku, nestalo se tak ze dne na den a některé prvky se mezi vozy přenášely z generace na generaci. Přesné záznamy o těchto vozech však neexistují. I proto je tvorba modelu vždy doprovázena vášnivou diskuzí s fanoušky o výsledné podobě. „Kritiku fanoušků vítáme, znamená to, že mají k naší práci silný emotivní vztah. Pro jistotu spolupracujeme s Policejní historickou společností a vycházíme z dobových podkladů, ale ani tak nelze zaručit správnost na sto procent,“ vysvětluje Mizera. Dokázat, že auta na fotografii jsou v původním stavu, nebo naopak upravená, prý prostě nelze. Většina zákazníků je prý s výsledky velice spokojena.

Každý bude jiný

Spolupráce s Policejní historickou společností přinesla první verzi sanitky s číslem 51 a nápisem Záchranná služba ÚNV. Další varianty přijdou s dalšími edicemi. „Pražské sanitky měly oranžové pruhy, brněnské sanitky měly pruhy žluté, těch verzí je mnoho, v podstatě co kus, to originál, takže další edice bude zase vypadat jinak,“ slibuje Mizera. Příští 1201 však nebude ani sedan, ani nová sanitka – ještě do konce roku se totiž můžeme těšit na Škodu 1201 v provedení pohřebního vozu.

Tento model máte možnost nyní zakoupit na stránkách abrex.cz. Určitě také nezapomeňte sledovat i oficiální Facebook stránku společnosti na adrese facebook.com/abrex.cz, kde se dozvíte veškeré informace o novinkách a připravovaných produktech.

Autor: red