Prémiové destiláty jako výhodná forma investice. Vyplatí se to? Do jakých konkrétně? Zeptali jsme se experta!

Hledáte zajímavou investiční možnost? Co takhle prémiové destiláty? Zeptali jsme se experta na tento segment Roberta Vaněčka, zda se vám to v dnešní době vyplatí a proč.

premiove destilaty

Jaký je současný trh?

Proč si myslíte, že světový trh se super prémiovými destiláty roste? Jaký je důvod?

Již delší dobu sledujeme trend bohatnutí společnosti, a to nejen té západní. V Indie a Číně poptávka po prémiových destilátech významně roste. Pro bohaté lidi v těchto zemích, a je jich čím dál tím více, je možnost vlastnit ty nejlepší destiláty něco podobného jako mít ta nejlepší auta. Je to znakem jejich statusu.

Zároveň se mění životní styl střední a vyšší společenské třídy. Mnoho lidí si raději dá alkoholu méně, ale zato si dopřeje kvalitnější.

Jaká je situace v České republice? Vidíme podobný růst i na našem trhu?

Český trh poměrně věrně kopíruje zahraniční trendy. Zároveň po české zkušenosti s metanolovou kauzou a následnou prohibicí, vidíme u spotřebitelů značnou preferenci zavedených zahraničních značek.

Do jakých destilátů investovat?

Jaký tip investice byste doporučil v případě super prémiových destilátů? Investovat přímo do vybraných destilátů podobně jako v případě vín nebo je lepší zvolit akcie některého z výrobců?

Doporučuji svým klientům, aby si vybírali z těch nejlepších producentů a výrobců. To se týká jak akcií, tak finálních výrobků. Já raději držím v ruce něco hmatatelného, proto doporučuji a preferuji konkrétní výrobky. U nejexkluzivnějších produktů nelze opomenout i nespornou estetickou hodnotu.

Co byste si jako investor měli ohlídat?

V případě, že se investor rozhodne vložit finance přímo do destilátů, co byste doporučil?

Jak jsem již zmínil, zavedení výrobci, vybrané produkty a určitě hledat prodejce, který má ideálně přímé napojení na danou palírnou či koňakový dům či přímého dovozce. Bohužel i v alkoholovém byznysu jsou falzifikáty a určitě nedoporučuji nákupy přes internet.

Které destiláty jsou vhodné?

Sázka na jistotu jsou single malt whisky a vybrané značky cognaců. Pokud mám jmenovat produkty, u kterých sleduji dlouhodobě kvalitní zhodnocení je to Louis XIII z kategorie cognaců, The Macallan Single Malt Whisky a Glenfiddich Single Malt Whisky. . V roce 2007 jsem s klientem vydražil lahev Louis XIII edice Black Pearl za cenu 360 000 korun. Cena se dnes, po 10 letech, pohybuje přes 1 000 000 korun a spíš je tento produkt nedostupný.

Jakého zhodnocení se investor může dočkat?

Vždy se snažím klientům poskytnout nějaký jednoduchý příklad zhodnocení a dlouhodobějších trendů. Není to žádná věda, pro orientaci se stačí podívat na server heureka.cz, který asi každý dobře zná. Zde se dá najít nejlevnější cena ale i trend celého trhu, který eliminuje určité výkyvy.

Cognac Louis XIII., jeden příklad za všechny

Příkladem může být cena cognacu Louis XIII. V roce 2010 byla průměrná cena na trhu 31 664,- a nyní je tato průměrná cena již okolo 88 500,-.  V České republice jsou již jen dva eshopy, které nakoupily tento produkt za staré ceny a lze u nich tento produkt nakoupit pod 60 000,-.

Obecně se můžeme bavit o dvouciferném zhodnocení za rok. Hodně samozřejmě záleží, v jakém časovém horizontu chce zákazník investovat. Za mě je u tohoto segmentu nejvhodnější střednědobá až dlouhodobá investice.


Je tento tip investice oblíbený mezi českými investory? Kde jinde na světě?

Obliba podobných investic roste všude na světě, vše dokládají pořadníky na některé limitované edice. Většinou se z investice stává sběratelská vášeň na celý život s přesahem na potomky, kterým můžeme fyzicky předat něco unikátního. Krásný produkt, který v sobě nese umění generací našich předků a který vlastní opravdu málokdo. Určitě bych se nebál porovnání investic do super prémiových destilátů a těch nejlepších uměleckých děl.

Podívejte se na stránku: http://prestigeportfolio.cz/

Robert Vaněček se již osmnáctým rokem věnuje kvalitním, stářeným destilátům, navštívil ty nejlepší výrobce a je řádným členem asociace sommeliérů České Republiky. Jeho doménou jsou Cognacy a Single Malt Whisky. Spolupracuje s řadou privátních sběratelů a investorů, kterým se stará o jejich sbírky a vybírá kvalitní produkty a investice. Již třetím rokem je nezávislým sommeliérem, velice úzce propojený se společností Rémy Cointreau, výrobcem špičkových destilátů jako je LOUIS XIII nebo Octomore.

Autor: red