Mužské a ženské ochlupení. Víte, proč ho máme, kdy jsme se jej začali zbavovat a kam směřují aktuální trendy?

Srst má většinu savců, ačkoli takoví sloni, velryby nebo nosorožci touto pokrývkou těla nedisponují. Ochlupení těla ztratili rovněž lidé, a v nedávné době dokonce nastal trend zbavování se i těch posledních chlupů, které nám zůstaly.

Mužské a ženské ochlupení

Původní význam osrstění u člověka

Předci člověka měli, tak jako mnoho zvířecích kolegů, výrazné ochlupení těla. Jakou má srst vlastně funkci? Především chránit proti nepříznivým vlivům prostředí! Ochlupení chrání živočichy před vlhkostí, stejně jako před extrémně nízkými nebo vysokými teplotami. Jenže prapředci člověka se jednoho dne rozhodli, že se postaví na zadní, a tzv. kvadrupedii (chození po čtyřech) vymění za bipedii (pohyb po dvou, obvykle dolních končetinách). Právě to mělo zásadní vliv na osrstění těla.

Předci lidí i první lidé tehdy žili pouze na afrických savanách, do kterých téměř neustále pralo horké slunce. Vzhledem k vzpřímené postavě ovšem na lidi dopadalo méně paprsků, takže srst již nebyla takovou nezbytností. Ztráta ochlupení a vývoj potních žláz navíc zaručovaly, že se člověk v horku mohl pohybovat na delší vzdálenosti a delší dobu, než další zvířata. To sice byla jen malá evoluční výhoda, na druhou stranu, v té době zvyšovaly i takové drobné rozdíly šanci na přežití.

Postoj k ochlupení se mění: holé 20. století

I když většina srsti u lidí zmizela, neztratila se úplně. U obou pohlaví nadále přežívaly chlupy v podpaží, na intimních partiích a na hlavě. Po celém těle i nadále rostly drobné chloupky, a to zejména u mužů. To trvalo až do doby „už nevíme coby“, tedy do 20. století. Ačkoli se ženy chlupů zbavovaly již ve starověku a tento zvyk patří i do repertoáru mnoha tradičních kultur, v Evropě a Severní Americe k tomu plošně začalo docházet až od roku 1915. Proč? Poprvé se totiž objevily šaty bez rukávů a módní časopisy začaly ženy poňoukat k tomu, aby se zbavovaly chloupků v podpaží.

Postupem času se přidaly také krátké sukně a na řadu přišly i nohy. A nakonec společně se sexuální revolucí došlo i na pubické ochlupení. Velkou mírou se na tom podílel rozmach pornoprůmyslu, kde se tahle praktika rozšířila, aby bylo „všechno“ vidět. Tento trend se dlouhodobě týkal pouze osob něžného pohlaví. Jenže i to se postupem času změnilo, protože na konci 20. století začalo své ženské protějšky následovat i mnoho mužů, kteří ovšem zase ženy předstihly v holení hlavy. Celý tento zvyk byl součástí obecného trendu, totiž domněnky, že záleží především na vzhledu.

Trendy se mění. Bude 21. století zarostlé?

I když bylo ještě nedávno ochlupení v podpaží a na intimních místech bráno zejména u žen za něco nepatřičného, aktuálně se tento trend začíná znovu měnit. Obecně totiž můžeme pozorovat návrat k přirozenosti. Holení tedy začíná ustupovat, což ukazují mnozí pánové svými plnovousy i některé dámy bujnými trsy v podpaží. Na ústupu je navíc i holení pubického ochlupení. Staré trendy tak opět vstupují na scénu. Stejné je to ostatně i s ženskými tělesnými křivkami. Dříve byly brány za krásné ženy kyprých tvarů, v 60. letech 20. století začala být „in“ hubená postava, což už ale dnes tak úplně neplatí. Není tedy divu, že velké zadky jsou v kurzu.

Holit, nebo neholit? Toť otázka!

Mnozí zastánci holení hovoří o tom, že ochlupení je neestetické, nehygienické, nepraktické a kdo ví, co ještě. Jenže odborníci z řad lékařů mají poněkud jiný názor. To, že nám některé chlupy zůstaly, totiž má svůj význam. Stále nás částečně chrání před slunečním zářením, ale měly a mají i některé další funkce. Například v oblastech, kde je více chloupků, se lépe hojí zranění, neboť se tu vyskytuje hodně folikulů neboli cibulek. Na druhou stranu, oholením se tyto tkáně neničí, takže v tomto ohledu podobné zkrášlování ještě nevadí.

Pokud ovšem sportujete, problém s holením chloupků v oblasti podpaží a třísel nastat může. Chlupy totiž zmírňují tření o sobě a změkčují, takže chrání před odřením. A věděli jste, že se zbavováním zbytků srsti můžete připravovat o potenciální partnerky?! Ačkoli jeden z hlavních argumentů pro holení říká, že zabraňuje zápachu, vědci upozorňují, že u savců se z podpaží šíří vůně feromonů! Navíc, nepříjemný zápach potu způsobují bakterie, a nikoli samotné chlupy. Důležitá je tedy hygiena, ne to, zda máte v podpaží porost připomínající Boubínský prales.

Autor: Petr81

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Velké zadky jsou v kurzu! Proč se nám líbí oblá pozadí a jak moc nás ovlivňují celebrity? XXL půlky mají svůj význam už od pravěku!

Máte hlavu jako koleno? Stojka, kraví moč i vysavač. Jaké další recepty se ve světě používaly a používají na plešatost?