S motorkou, v konvici i falešně. Jaké netradiční pohřby se těší oblibě?

Kremace je podle statistik nejběžnějším způsobem pohřbívání v Evropě. Ale na to kolikrát kálí bílej tesák. Na poslední cestu se můžete vydat stylově – a po svém. Co si navymýšlíte ještě před tím, než to s vámi sekne?

Nemusíte být nějaká známá celebrita, nebo třeba nedávno zesnulý architekt Bořek Šípek, aby vám lidé na poslední cestě tleskali vestoje. Co se týče pohřbů, můžete si navymýšlet cokoli, co vás i rodinu v případě smrti uspokojí nebo rozesměje – i když im memoriam. Ostatně, takový případ se odehrál docela nedávno.

Ve stopách rodinného dědictví

Španělský list El Mundo informoval, že italský podnikatel Renato Bialetti, který zemřel 11. února 2016 ve věku 93 let, se nechal pohřbít v moka konvici na kávu. Ne, nebyla to jen tak nějaká konvice. Jednalo se o legendární minikárovar, který vynalezl Bialettiho otec před více než sedmdesáti lety. Tak zvaná bialetka, kterou znají všichni po celém světě, měla pro účely pohřbu větší rozměry (vešlo by se do ní asi 24 šálků kávy). Stylové rozloučení, za které by se nikdo nemusel stydět!

Na dvou kolech pod zem

Tak trochu netradiční pohřeb, o kterém informovala snad všechna média v zemi, měl i jistý Bill Standley z amerického městečka Mechanicsburg, který zemřel v roce 2014. Jelikož to byl vášnivý motorkář (vlastnil Harleye z roku 1967), přál si, aby mohl i po smrti jet do hrobu na mašině. A?

Jeho dva synové se rozhodli, že mu přání splní. Jak to udělali? Začali vyrábět průhlednou rakev a všechno zařídili do posledního detailu. Ostatně, můžete se na to mrknout. Všimněte si zvlášť magické chvíle, kdy se rakev spouští do hrobu. Tohle je poslední cesta pořádnýho chlapa!

Do chladu, tedy své k svému

Nejste ani italský podnikatel, ani motorkář? Nevadí. Pokud máte aspoň trochu vztah k baseballu, můžete jít ve šlépějích amerického hráče Teda Williamse, kterému krátce po smrti v roce 2002 vypustili z těla krev, obložili ho ledem, napojili na mimotělní oběh a ponořili ho do nádoby z kapalného dusíku, kde se tělo dál ochladí na -195°C. Ano, tento způsob pohřbu je znám jako kryonický.

Lidí, kteří už ho mají za sebou, jsou stovky. Důvod, proč se ještě před vypuštěním duše upíšou k něčemu takovému?

Uchovat tělo v co nejlepším stavu do doby, než se věda vyvine natolik, že bude schopná tělo opětovně nastartovat a rozběhnout. Máte taky něco takového v plánu? Tak už začněte šetřit.

Uložení jednoho těla stojí v přepočtu necelé 3 miliony korun. Uf. Nikdo taky neříkal, že to bude zadarmo… A víte, že v Číně se dost silně rozmohly falešné pohřby?

Pohřeb jen na oko

Když před třemi lety došlo k prvnímu „levému“ pohřbu, někteří si klepali na čelo. Jenže to by nebyli Číňani, aby z každého nápadu nevykřesali prachy. Dnes si naprosto normálně zaplatíte službu, která vám umožní zjistit, jaké to je být po smrti. Šoupnou vás do rakve, zahrnou květinami, obstarají projevy příbuzných a přátel. Podle portálu telegraph.co.uk. má takový krok terapeutický účinek. Prý si pak víc vážíte života. Jdete do toho?

A který způsob pohřbu se nejvíc líbí vám?

Autor: John McClane

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

TOP vtpné hlášky z pohřebních síní a krematoria

Momenty vyfocené těsně před pohromou!