Ruská propaganda na motorkách objíždí Evropu. Kdo jsou Noční vlci a které státy je na svém území nechtějí?

Motorkářský gang Noční vlci vyráží každoročně z Ruska na spanilé jízdy po východní a střední Evropě. Oficiálně jezdí jeho členové uctívat památku mrtvých rudoarmějců a klást věnce na jejich pomníky. Neoficiálně se o nich ale mluví jako o propagandistickém nástroji ruského prezidenta Vladimira Putina. Kde je pravda?

Alexander Zaldostanov / Noční vlci

Noční vlci jsou nejstarší ruský motorkářský klub, jehož počátky sahají až kamsi do časů Gorbačovovy perestrojky. Už tehdy stál na čele tohoto klubu Alexandr Sergejevič Zaldostanov. O něm si něco blíže povíme později. Klub začínal skromně, ale po pádu Sovětského svazu se jeho řady začaly rozšiřovat a s tím také rostla jeho prestiž a následně i moc. Tu zajišťovali členové, kteří se stávali vlivnými podnikateli nebo zaujímali místa ve státní správě.

Přátelství s Putinem i státní mocí

Klub měl být přísně apolitický, hlavním kritériem přijetí byl zájem o motorky a motorkářský styl života. Postupně se k tomu nabalovaly také myšlenky vlastenectví a konzervativního vyznávání pravoslavné víry. Těchto aspektů si velmi dobře všiml ruský prezident Vladimir Putin, který pochopil, jak skvělým propagandistickým nástrojem mohou motorkáři být. Se Zaldostanovem se znal a byli přátelé, takže slovo dalo slovo a Noční vlci se stali oficiální, ruským státem podporovaný motorkářský gang, do kterého jdou každoročně ze státního rozpočtu stovky milionů rublů. Za to od nich chce Vladimir Putin jediné – bezvýhradně podporovat jeho kroky a politickou linii a šířit ruský vliv v zahraničí právě formou výjezdů k pomníkům.

Chirurg na motorce

Přeměnu Nočních vlků v propagandistickou mašinérii má na svědomí právě jeho šéf Zaldostanov. Za dob Sovětského svazu vystudoval medicínu, což mu vyneslo přezdívku Chirurg. Dnes pětapadesátiletý Zaldostanov se původně inspiroval slavnými Hells Angels, se kterými dokonce navázali Noční vlci spolupráci. Ta ale skončila právě po té, co se Noční vlci začali stále více přichylovat ke státní moci, což je opak toho, co běžně velké motorkářské gangy ve světě dělají. Svou historickou úlohu sehráli Noční vlci například tím, že jezdili na Krym v době těsně před ruskou invazí a údajně se také podíleli na pacifikaci místního obyvatelstva, i když to se nikdy nepodařilo potvrdit.

Pikantní na tom je, že sám Zaldostanov je rodák z ukrajinského Kirovohradu. Za svou vlast ale považuje pouze Rusko, pokud možno s hranicemi mnohem dále na západ, než jak jsou dnes. Netají se svým obdivem nejen k Putinovi, ale také ke Stalinovi, kterého považuje za největšího ruského vůdce. Zaldostanov vzývá historii, jeho jezdci provádějí parádní show u příležitostí bitvy u Stalingradu nebo jiných význačných výročí druhé světové války. Za své věrné služby má Zaldostanov Řád cti, který mu osobně předal Vladimir Putin. Dveře do Kremlu má kdykoliv otevřené a dostává se mu oficiálních poct. S Putinem také sdílejí negativní pohled na homosexuály, kteří mají do řad jeho gangu samozřejmě vstup zakázán.

Do Polska nesmí, k nám ano

Z výše uvedeného je celkem jasné, že Noční vlci jsou účinným nástrojem ruské propagandy, přestože to mnozí neradi slyší a prohlašují, že jde o motorkářský klub, jako každý jiný. To není pravda, těžko si představit například již zmíněné Hells Angels, jak se promenádují v Bílém domě a přebírají z rukou prezidenta státní vyznamenání. Otázkou však je, jestli to, že jsou Noční vlci státem podporovaným motorkářským klubem s politickými přesahy, znamená nějaké ohrožení pro země, kterými projíždějí. S průjezdem Nočních vlků jsou totiž vždy spojovány vášně a někdy i konfrontace. Některé státy, jako třeba Polsko, je vůbec nepustí na své území, Česká republika je v tomto benevolentnější. V našich zemích má také klub mnoho příznivců, mezi které se řadí i místopředseda sociální demokracie Jaroslav Foldyna. Stejně tak jsou ale početné i řady jeho odpůrců a mnoho politiků i aktivistů by jejich průjezdu Českou republikou rádo zabránilo.

Nutno dodat, že Noční vlci si dávají velký pozor, aby se v zahraničí nedopustili žádného deliktu, kvůli kterému by byl jejich obraz pošramocen nebo jim mohl být zakázán průjezd. Z bezpečnostního hlediska tedy nepředstavují zřejmě žádné zásadní riziko. Jiná je situace na území Ruska potažmo Ukrajiny, kam Noční vlci jezdí pravidelně a podporují separatisty a zastrašují opozici. O tom, co všechno provádějí na Ukrajině, se toho napsalo mnoho a tady rozhodně už nejde jen o nějaké kladení věnců. Ostatně právě proto je Zaldostanov a spol. také na americkém sankčním seznamu.

Fandit nebo nesympatizovat?

Jaký verdikt nad Nočními vlky vynést? Záleží na tom, zda máte nebo nemáte obavy z Ruska a jeho vlivu na Evropu. Pokud jste stejně jako Zaldostanov odpůrci NATO, Ameriky a sjednocené Evropy, pak se vám tihle chlapíci budou líbit. Jestli jste spíše opačného vidění světa a z Kremlu přichází podle vás jen zlo, pak Noční vlci jsou nepochybně jeho součástí. Tohle si musíme vyjasnit tady u nás. Noční vlci totiž jezdí jen tam, kam je lidé pustí. Alespoň zatím.

Autor: Snaut

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Nadávky, útoky a ponižování na Internetu frčí! Na vině není anonymita. Trollové své ataky hrdě podepisují, protože chybí osobní zodpovědnost

V ničem kloudném nevynikáte? Pak zkuste vyhrát cenu za nejhloupější výrok nebo nejvíce páchnoucí tenisky!