Základní kritéria pro výběr rozkládací pohovky

Plánujete pořízení nové rozkládací sedací soupravy? S našimi radami si vyberete hned napoprvé dobře. Kam sedačku umístit, jaké konstrukce jsou nejodolnější a proč věnovat pozornost i typu potahu?

pohovka

Sedací souprava patří do každé domácnosti

Pohodlná sedačka patří do každého obývacího pokoje, službu vám ale udělá i v hostinském pokoji, v pracovně nebo v pánské „zašívárně“. Rozkládací sedací soupravy pak poskytují dostatek pohodlí pro přespání návštěvy, každodenní spaní členů domácnosti či líné víkendové odpoledne u televize. Při výběru té nejlepší pohovky však musíte myslet na několik důležitých kritérií.

Kam s ní? Místo pro sedačku pečlivě změřte

Ať už chcete sedačkou vybavit jakýkoliv pokoj, vhodné místo přeměřte a údaje si zapište. Podle rozměrových možností budete vybírat mezi různými typy sedacích souprav. Abyste měli jistotu, že jednotlivé díly projdou dveřmi bez zádrhelů, změřte také průchod mezi zárubněmi a případně i dveře výtahu.

Kam umístit sedačku? Dejte si pozor hlavně na dveře – sedací souprava by k nim měla být otočená čelem, nikdy ne zády. S dveřmi za zády se lidé většinou necítí uvolněně a mají tendenci si sedat tak, aby na vchod do místnosti viděli. V okolí sedačky by měl být dostatek volného místa, který zajistí optickou vzdušnost a snadný pohyb kolem nábytku. Určitě nepřisouvejte sedací soupravu až k topení (blokuje horký vzduch a potah se přehřívá) a dejte si pozor i na sluneční paprsky – zejména koženým sedačkám suché a horké prostředí neprospívá.

Vhodný typ se správným potahem

Podle místa a obvyklého počtu spolusedících vyberte vhodnou sedačkovou variantu – do tvaru písmene L, U nebo několikamístnou pohovku se samostatnými křesly. Dále si rozmyslete, jaký zvolíte typ potahu. Snímatelný potah z textilie můžete jednoduše vyprat, kožený povrch je náročnější na údržbu (zato vypadá opravdu luxusně). Sedací soupravy s látkovým potahem, který nelze sejmout, pak potřebují alespoň jednou ročně hloubkové čištění.

TIP: Rozkládací sedací soupravy, pohovky, křesla i doplňky do obývacího pokoje najdete na Expedo.cz (či Expedo.sk). Nakupte pohodlně online a dopravu po celé republice budete mít zdarma.

Rozkládání každý den, nebo jen pro návštěvy?

U rozkládacích sedaček dále porovnávejte kvalitu rámu, polstrování a samotného lůžka. Pokud plánujete spát na sedačce každý den, vybírejte z těch, které mají opravdu kvalitní matrace. I tak je vhodné lůžko doplnit o topper, tedy vrchní matraci zvyšující pohodlí. Dále se hodí úložný prostor pro lůžkoviny.

Bytelnost konstrukce pak prozradí použitý materiál – nejodolnější je ocel, chrom a tvrdé dřevo (např. dub, buk či javor). Nižší cenu, ale kratší životnost pak mají sedačky s rámem z měkkého dřeva (např. ze smrku či borovice) nebo z plastu.