Rocky- 5 faktů o legendě

Rocky Balboa je nejslavnější boxer historie, přestože je to pouze filmová postava. Jak to začalo? Našli jsme pět zajímavostí, které vás překvapí.

Rocky a 5 zajímavostí

Rockyho nemusíme nikomu představovat. Příběh boxera z ulice, který se stane šampionem těžké váhy, se stal společně s pěti dalšími pokračováními eposem, který ovlivnil celé generace. A ovlivňuje stále. Sportovní drama, které sleduje Rockyho cestu životem, je sice o boxu, ale hlavním námětem je nezdolná vůle. Je jedno, jestli zvedáte železo v posilovně nebo v tělocvičně kopete do lap. Motivaci ve filmech s Rockym našly zástupy amatérských i profesionálních sportovců. Pojďme se podívat na pár zásadních faktů o roli, která udělala ze Sylvestera Stallona hvězdu.

Nenechat se odbít

Sly Stallone napsal scénář k filmu za pouhé 3 dny! Poté ho nabídl studiu MGM. Trval pouze na tom, že bude hrát hlavní roli. Tehdy neznámý herec měl za sebou pár rolí a studio o takové variantě nechtělo ani slyšet. Stallone vytrval a stál si za svým a studio nakonec kývlo, ovšem za cenu rapidního snížení honoráře. Rocky (1976) se stal hitem a Sylvester Stallone přes noc hvězdou. Získal dokonce nominaci na Oscara za nejlepšího herce v hlavní roli a nejlepší scénář. Nakonec si film odnesl Oscara za nejlepší kameru.

Že to není skutečnost?

Sly vycházel ze skutečného příběhu, kdy se střetl profesionální a amatérský boxer. V roce 1975 se spolu v ringu utkali tehdejší šampion těžké váhy Muhammad Ali a neznámý boxer Charles ‚Chuck‘ Wepner. Všichni čekali, že Ali srazí vyzyvatele k zemi po pár kolech, ten ale vydržel celých patnáct kol až do konce. A pak že by se to nemohlo stát.

Šest dílů celkem

Hned po druhém díle z roku 1979 začal Stallone psát třetí scénář – chtěl mít z Rockyho trilogii. V té době ho nikdy nenapadlo, že bude nějaké další pokračování. Čtyřka (1985) je možná nejoblíbenějším dílem série, Rocky 5 (1990) poněkud zapadl a nostalgický Rocky Balboa z roku 2006 celou ságu definitivně uzavřel.

Pohled tygra

Rocky 3 (1982) proslavil legendární skladbu Eye of The Tiger od skupiny Survivor. Tahle známá pecka k Rockymu patří, stejně jako boxerské rukavice. Stallone si přitom původně představoval pro film úplně jinou slavnou píseň – Another Bite in The Dust od Queen. Těm se ale jeho návrh nezamlouval a odmítli. Sly byl množná zklamaný, dnes ale víme, že to je jedině dobře! Rocky 4 poté přišel s dalším velkým hitem od Survivor, skladbou Burning Heart.

Rockyho poutní místo

Co je zač ta velká budova, ke které Rocky při tréniku vybíhá schody až nahoru? Je to Muzeum moderního umění ve Philadelphii v USA. Tam odtud Rocky pochází a městské scény se točily právě tam. Dodnes se zde se zdviženými pěstmi fotí každý turista, který sem zamíří a kdybyste se náhodou ocitli ve Philadelphii, půjdete tam taky.

Autor: Eduard Havel

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Expendables 4: Stallone přitvrdí

6 filmů, které měly skončit jinak!