Redakční výběr 8 nejlepších RPG na PC, mrkej!

Pokud jde o hry na hrdiny (RPG neboli Role-playing games), je PC platformou zaslíbenou. A jelikož si v redakci fakt libujeme ve všelijakých žebříčcích, dovolili jsme si pro vás sestavit také krátký seznam našich TOP RPGéček.

Nej RPGéčka

The Elder scrolls V.: Skyrim

Smetánka RPG světa, nic menšího Skyrim není. Hra se odehrává na kontinentu Tamriel, jež je ze všech stran obklopen nekonečným oceánem. Pátý díl se přitom zaměřuje na události v severské provincii Skyrim, domovině lidu Nordů. Kdybyste chtěli hru projet co nejrychleji a plnili jen hlavní questy, zdoláte ji zhruba za takových 30 hodin. Jestli se ale, stejně jako my, hodláte potulovat po Tamrielu, zkoumat a kochat se nádherně variabilním světem, pak u Skyrimu strávíte klidně rok. Ve městě si můžete koupit dům, ze stájí pořídíte zdatného oře, a jestli se vám chce makat i ve virtuálním světě, není problém přiživovat se třeba jako dřevorubec, farmář nebo horník. Jo a taky je tam spousta draků!

Fallout 2

Kdybychom v paměti měli zašátrat po hře, která je tak skvělá, že jí můžete dohrát klidně několikrát, rozhodně tam najdeme právě Falllout 2. Tohle postapokalyptické RPG vás zkrátka chytne a nepustí. Skvěle udělaná tvorba a vývoj postavy jen jedním dílkem z dokonalé skládačky. Tím nejlepším je ale rozhodně příběh, humor a originalita. Ve světě Falloutu jste svými pány, proto vás nesvazuje žádný lineární příběh. Můžete pomáhat obyvatelstvu a zlepšovat si tak karmu, můžete lidi zabíjet a získat si pověst vraha, tu se zúčastníte turnaje v kung-fu, tu se zase dáte k církvi. Fantazii autorů nelze než zatleskat.

Mass Effect 2

Podle nás nejlepší díl z vesmírné sci-fi trilogie Mass Effect příběhově začíná v roce 2183, kdy vy, jakožto velitel Shepard, stále pátráte po nepřátelských bytostech – Gethech. Vaši loď Normandy ovšem někdo přepadne, a ačkoli většinu posádky bezpečně evakuujete, sám při tom umřete. Naštěstí je tu ale organizace Cerberus, která má v držení pokročilé lékařské technologie, a přivede vás zpět k životu. O dva roky později se tak proberete z kómatu, a víc prozrazovat nebudeme. Mass Effect 2 klade velký důraz na akci a souboje, a ačkoli RPG prvky typu vylepšování postavy samozřejmě nechybí, není levelování nikterak komplikované. Hra sází hodně na epičnost, filmový střih a vypravěčský patos, který se sem ovšem dokonale hodí. Vzhledem k renomé Mass Effectu se autorům podařilo podepsat docela slušné dabéry (např. Carrie-Anne Moss, Martin Sheen, Tricia Helfer, Yvonne Strahovski, Adam Baldwin nebo Jennifer Hale), takže se místy cítíte opravdu jako ve filmu.

Planescape: Torment

Tohle izometrické RPGčko od již neexistujících Black Isle Studios má prostě vechno. Pravidla Dungeons & Dragons, bizarní svět Planescape, dokonalé dialogy plné sarkasmu i filozofických otázek, skvěle napsaný příběh a hutnou atmosféru. Na začátku se probouzíte jako Bezejmený v márnici na pitevním stole. Něčí skalpel si s vámi fakt krutě pošpásoval, ale paměť už není, co bývala, a vy vůbec netušíte, jak jste se sem vlastně dostal. Chvilku nato potkáte budoucího parťáka, ukecanou létající lebku jménem Mort – dobrodružství a hledání vlastní minulosti může začít!

Dragon Age: Origins

O tom, že Bioware RPG zkrátka umí, svědčí impozantní seznam her, jako Baldur´s Gate, Star Wars: Knights of The old Republic, Jade Empire nebo sága Mass Effect. V době uvedení byl první Dragon Age okamžitě postaven na piedestal, nutno dodat, že zcela po právu. Ačkoli je pravdou, že nepřišel s ničím úplně revolučním, šlo o řemeslně skvěle odvedenou práci, kde si autoři dali záležet především na vývoji postav a příběhu. K herním charakterům snadno přilnete, faktem je, že s některými si můžete dokonce zasouložit – a to je fajn.

Might and Magic 6

U téhle pecky jsme strávili dlouhé týdny a měsíce, tak adiktivní tehdy byla. Šlo o vůbec první díl ze série Might and Magic udělaný ve 3D, autoři vám navíc umožnili zcela volný pohyb (nikoli po kostkách, jak tehdy bylo u většiny RPG zvykem) po rozlehlém ponurém světě, kam naházeli spoustu originálních monster včetně mimozemšťanů, draků nebo robotů. Namíchejte si partu čtyř dobrodruhů a můžete vyrazit!

https://www.youtube.com/watch?v=GcZbSUyH65Q

Betrayal at Krondor

Ve své době naprostá pecka a povinnost pro všechny milovníky fantasy. Hra na motivy trilogie Trhlinových válek od spisovatele Raymonda E. Feista sice nevzešla z pera samotného mistra, scénáristi ale stejně odvedli sakra dobrou práci. Kdo četl knižní předlohu, byl určitě spokojen. Samotným herním světem procházíte sám nebo s partou jednoho až dvou dobrodruhů, bitvy s protivníky probíhají na tahy a jsou vedle příběhu další silnou stránkou hry. Hlavolamy jsou zábavné, potěší také unikátní systém kouzlení. Předměty a zbraně si navíc musíte hlídat, protože se mohou rozbít. Celkově jde o poměrně realistický (pokud to lze říci ve vztahu k fantasy) kousek.

Deus Ex: Human  revolution

Cyberpunk jak víno! Deus Ex: Human Revolution rozhodně není pro každého, fanoušci žánru ovšem budou slintat blahem. Oslnivá je především skvělá cyberpunková atmosféra, potěší i možnost pořizování implantátů, které vaši postavu dále vylepší. A právě ta je středem celého příběhu, který se začíná rozplétat někdy v roce 2027. Když si totiž chcete užít implantát, potřebujete peníze. Proto si je mohou dovolit jen bohatí, kteří tak získávají ještě větší moc, zatímco chudých a lidí bez domova přibývá. A pak je tu taky etický aspekt – máme právo vzdorovat přírodě a přirozené evoluci?. Vy sám se jmenujete Adam Jensen, jste bezpečák ve službách společnosti Sarif Industries, která se zabývá právě vývojem implantátů. Jednoho dne se ocitnete v přestřelce a rozstřílí vás na maděru. Hodný zaměstnavatel vás dá do kopy, to se mu povede právě díky moderním technologiím, implantátům a špičkovým doktorům. Tady už přichází vaše chvíle, pomůžete Adamovi zjistit totožnost útočníků a dát jim co proto?

Samozřejmě je nám jasné, že budete remcat, proč jsme zapomněli třeba na Jade Empire, Dungeon Mastera, Wizardry 7 nebo 8, Baldur´s Gate, Star Wars: Knight of The Old Republic nebo Zaklínače. Nezapomněli, všechno jsou to naprosto luxusní gamesy, akorát se nám do TOP 8 už zkrátka nevešly. Máte jiného favorita? Napište nám o něm do diskuze pod článkem.

Autor: Pseudofilosof

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Nejočekávanější hry tohoto roku!

Nejbizarnější videohry paří Japonci