Chcete se stát pravým gentlemanem? Tohle vám nesmí chybět

Gentlemanem se stanete nikoliv ve chvíli, kdy se za něj považujete, ale ve chvíli, kdy vás za něj považuje okolí. To není tak jednoduché, jak se může zdát. Co vám nesmí chybět?

gentleman oblek

Na dálku poznáte gentlemana podle oděvu

V šatníku pravého gentlemana nesmí chybět nské obleky. Musí ale jít o oděvy odpovídající poslední mó, což ale není takový problém, protože pravý gentleman nosí obleky denně do práce i ve svém volném čase. A tak se obleky obnosí mnohem rychleji než většině ostatních pánů, pro které je dnes oblek již jen oděvem příležitostným.

Je přitom rozdíl v tom, jaký oblek vytáhnete v zimě a po jakých kouscích ve skříni sáhnete během horkých letních dnů. Potřebujete proto hned několik sak, košil i kalhot, nemluvě o doplňcích. K obleku totiž patří i kvalitní kožené boty, opasek či klasické hodinky.

Pečovat musíte i o svůj zevnějšek

Neudržovaného muže ale oblek nezachrání. A tak se musíte náležitě starat o svůj účes i vousy. Je přitom na vás, jaký zvolíte sestřih, zda půjde o delší účes a vousy, nebo dáte přednost hladkému oholení. Nutné především je, aby bylo vidět, že i v tomto ohledu vám na svém vzhledu záleží.

Ve vaší výbavě by neměla chybět pánská kosmetika, samozřejmostí je deodorant a parfém, vhodnou volbou jsou ale i pleťové krémy. Zapomínat nesmíme ani na chrup a dech. Není-li něco z toho ve vašem případně úplně v pořádku, skoncujete se svými zlozvyky – kouření, alkohol nebo sladké kolové nápoje či okusování nehtů – a zapracujte na ústní hygieně a manikúře. Nejde o nic zženštilého, pravý muž o sebe musí umět pečovat.

Svým vzhledem dokážete zaujmout, co se ale skrývá pod povrchem?

Zatímco z hrubiána udržovaný zevnějšek gentlemana neudělá, opačně to fungovat může. A tak pokud na sobě ještě musíte, co se týče šatníku, doplňků a kosmetiky, zapracovat, stále vás okolí může považovat za gentlemana díky vybranému chování.

Neznamená to, že své partnerce musíte denně nosit puget růží – i když zlobit se na to za vás nepochybně nebude – každý den ale můžete svému okolí věnovat drobnou pozornost. Stačí jen otevřít dámám dveře, vynést kočárek do schodů, odnést starším osobám nákup, nebo třeba poradit bezradným turistům s nalezením správné cesty. Každý detail se počítá.

Správný gentleman se přitom těmito drobnosti nechlubí, zpravidla si je nechává skromně pro sebe. Je jen otázkou času, než si vašich činů někdo všimne a náležitě je ocení.