4 dobré rady, jak připravit zahradu na zimu

Babí léto definitivně skončilo, ale práce na zahrádce jsou v plném proudu. Rytí záhonů, sklízení a ukládání ovoce, poslední sekání trávníku, podzimní výsadba… Na co byste neměli při přípravě zahrady na zimu zapomenout? Malinko si to shrneme.

1. Vysazujte!

Podzimní měsíce jsou ideálním časem na zakládání živých plotů, výsadbu nových ovocných stromů, stříhání větví, drobných ovocných dřevin i jehličnanů. Pokud se chcete na jaře kochat rozkvetlými cibulovinami, nezapomeňte ani na ně. Sněženky, krokusy, tulipány a narcisy na jaře rozzáří vaši zahradu, a tak se nebojte popustit uzdu fantazii a vysaďte je do různých obrazců, třeba podle barev. Pěstujete kromě květin i zeleninu? Pak si své místo na zahradě určitě zaslouží i česnek, který se sází právě během pozdního podzimu.

2. Zazimujte trávník

Ještě než uhodí první mrazíky, zazimujte váš trávník. Naposledy ho posekejte na jednotnou délku 4 – 5 cm, doplňte substrát, pohnojte  podzimním hnojivem na trávník,  a uhrabte starou suchou trávu. Opadané listí shrabejte nebo vysajte pomocí zahradního vysavače, který umí listí i nadrtit do kompostu, kde se mnohem lépe rozloží. Nezapomeňte na vertikutaci pokud nemulčujete.

3. Ukliďte nářadí a nábytek

Dny se zkracují a podzimní večery už budete spíš než venku na terase trávit doma v teple. Proto přichází čas na uložení zahradního nábytku. Pokud nemáte dostatek místa v garáži, pořiďte si zahradní domek, kam se kromě nábytku vejde i sekačka na trávu či zahradní pomůcky. Nezapomeňte všechno nářadí před uklizením důkladně očistit od zbytků trávy a hlíny a poté naolejovat, aby vás na jaře nepříjemně nepřekvapila vrstva rzi. Dřevěný nábytek ošetřete Teakovým olejem.

4. Braňte se proti nenechavcům

Kvalitní nářadí, výkonná sekačka na trávu, gril, to vše láká různé zlodějíčky, kteří dobře vědí, že zahradní domky nebývají dobře zabezpečené. Pořiďte si proto bezpečnostní petlici, která případným zlodějům znepříjemní „práci“ a zároveň ochrání váš majetek. Na jaře tak budete moci místo vynuceného nakupování nového zahradního příslušenství pořídit třeba další ovocné stromy nebo vertikulátor na trávník.

Tak a teď hybaj do práce!

autor: red