Máte deprese? Možná je vám jen příliš dlouho teplo. Zkuste být víc psychopatičtí!

Když vezmete dvě nesouvisející studie a splácnete je dohromady, může z toho být docela podivný guláš. Anebo taky královský pokrm.

psychopat

Začneme studií, medicínským výzkumem z Číny, který prokázal něco, co už asi dávno dobře tušíte. Badatelé potvrdili, že příliš dlouho trvající období horka anebo zimy vám může přivodit klinickou depresi.

Jasně, extrémní počasí dokáže být docela těžkou zkouškou zdravého rozumu, ale když to všechno přetrvává až moc dlouho, přestanete tomu vnitřně vzdorovat a následuje útlum a sklíčenost. Na čínském „objevu“ je zajímavé to, že vlastně poprvé doložil depresivnost nejen u přílišného chladu, ale také u nepříjemně vysokých teplot. Pokles nálady a vymizení schopnosti prožívat radost se tedy zjevně může pojit i s vlnami veder.

Vypadá to, že šetřit si chmurnou mysl na podzim už nebude „in“, a k chronické poruše psychiky se můžete propracovat i tím, že si budete dlouho hrát s termostatem a klimatizací.

Jak z toho ven?

Jen piko-vteřinu poté, co Číňané publikovali depresivní závěry svého bádání, spatřila světlo světa další studie. Která dost možná nabízí odpověď na pokleslost vyvolanou teplotním diskomfortem.

Při terapii nesází na psychedelika ani akupunkturu, ale řízenou proměnu vlastního chování. Jako lék na depresi prý skvěle zabírá úbytek empatie. Co to? Když máte pocit, že se propadáte do depresí, máte se zkrátka začít chovat víc jako psychopat. Protože psychopatie – kromě toho, že patří k mentální výbavě nebezpečných šílenců a násilníků – funguje jako skvělý adaptivní rys.

Umožní vám odpoutat se od emocí. Těch, co cítí ostatní, potažmo vy sami. Testovali to na obsáhlém souboru amerických vysokoškoláků a zjistili, že ti, kteří si vedli lépe v psychopatických vlastnostech, uváděli výrazně větší spokojenost se svým životem, měli vyšší sebevědomí a stabilnější pocit štěstí. Anebo jinak řečeno – netrpěli depresemi.

Ze dvou odborných studií si tak můžeme vzít poučení: když máte deprese, možná je vám jenom příliš teplo. Zkuste být víc psychopatičtí!

Autor: Radomír Dohnal

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Není deprese jako deprese. Jak poznat, že už nejde jen o smutek a kdy si vyhledat odbornou pomoc?

Jste ve vedrech unavení a bez motivace? Ale co když vaše problémy přetrvávají? Pak za to možná nemůže horko!