5 psích plemen, která patří k nejméně náročným

Domácí zvíře je zodpovědnost. Kdykoliv si domů pořizujete něco živého, je potřeba se trochu zamyslet. Pokud chcete psa, ale pořád někde lítáte, nezoufejte.

plemena

Některá psí plemena nevyžadují žádnou specifickou péči, starost o ně se nenachází na žádném vysokém stupni, dlouhé procházky nebo několikadenní výlety nemají v lásce. A přesně takové rasy jsou těmi nejlepšími parťáky, které si vyčerpaný člověk může přinést domů.

Labrador do každé rodiny 

Ať už jste obklopeni velkým množstvím členů rodiny nebo jenom přemýšlíte o tom, že si velkou rodinu jednoho krásného dne pořídíte, labradorský retrívr je tou nejlepší cestou. Tato rasa se těší nejen z obrovského srdce plného tolerance a lásky, ale také je velice přátelská. Podle posledních statistik se jedná o rok od roku oblíbenější plemeno, které se kromě zmiňovaných vlastností projevuje také náklonností a nenáročností na péči. Tudíž ano, mezi nenáročná psí plemena patří.

U labradorských retrívrů je jenom klíčové dodržovat, aby se zbytečně nepřejídali. Přesně naordinované denní dávky krmiva jsou ta nejlepší cesta, jak psa udržet ve skvělé kondici. Stejně tak je potřebné udržovat jejich uši v čistotě, aby se do nich nedostala nepříjemná infekce.

Neuvěřitelně zdravý Bígl

Při výběru psího společníka se budoucí majitelé také informují o zdravotním stavu mazlíčka. Nejedná se náhodou o rasu, která by trpěla zdravotními problémy? Není pes náchylný na nemoci? Pokud je pro vás dobrá zdravotní kondice důležitá, pak vaší pozornosti nesmí uniknout bígl. Tento vysoce energický pes, který je však vhodný i pro časově vyčerpané majitele, netrpí prakticky žádnými zdravotními komplikacemi. Ostatně i díky tomu se dožívá až patnácti let.

pes

Bígl je skvělá volba. (foto: 123RF)

Jediné, co by mohlo bíglovi zkřížit jeho cestu nebo ho opravdu potrápit, jsou opět infekce v uších, které zlobí i zmiňované retrívry.

101 dalmatinů? 

Především děti touží po dalmatinovi. Tento z pohádek známý pes je největším lákadlem, protože je jiný než ostatní rasy, které běžně potkáváme. Majitelů dalmatinů mnoho není, dá se říct, že je to takový unikát. A je to ostatně škoda, protože i toto plemeno není nijak náročné.

pes

Nemusí jich být zrovna 101, stačí jeden. (foto: 123RF)

Má krátkou srst, což výrazně usnadňuje údržbu o psa. Potřebuje tedy jen příležitostné kartáčování a koupání. Co se týče zdraví, zde je rizikem jenom špatná genetika, o které je dobré se informovat už při samotném pořízení mazlíčka. Co mnohé dalmatiny ve stáří čeká, je hluchota. Jinak ale žijí naprosto plnohodnotný život.

Jack Russell se stane zábavným společníkem

Mezi vůbec nejoblíbenější psí plemena patří bezesporu Jack Russell. Mluvíme o plemenu vysoce zábavném, které má rádo okolní pozornost. Obecně ale toto plemeno vyžaduje opravdu jenom jednoduchou péči, nemnoho čištění i koupání, dokonce minimální péči veterináře čili vám příliš „nepoleze” do peněz.

pes

Jack Russell aka Seznam pes (foto: 123RF)

Čivava nejen pro ženy 

Mnozí lidé se malým rasám vyhýbají, protože se domnívají, že jsou příliš agresivní. Přesně to se tedy povídá o čivavě, malém společníkovi. Ve skutečnosti však čivava není taková, jak se o ní říká. Je to nenáročný parťák, zejména pokud se jedná o krátkosrsté plemeno, jenž nevyžaduje žádnou speciální péči o srst.

pes

Čivava není ryze ženská záležitost. (foto: 123RF)

Jen málokdo ví, že čivavy jsou dokonce opravdu dlouhodobý mazlíček. Mohou se dokonce dožít až dvaceti let, což není u psů zrovna obvyklé. Pokud si přejete mít kamaráda na opravdu velký kus života, toto psí plemeno se jeví jako nejvíce atraktivní.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Co dát na svůj profil na seznamce? Buďte při hledání partnerky úspěšní

Zachráněná zvířata díky obětavým hasičům. Těchto 15 fotek zahřeje na duši!