První den ve fitku: Jak se na něj připravit?

Nové dobrodružství, ale také nové výzvy, a ne vždy úplně snadné začátky. Fitko pro každého může evokovat jiné pocity. Pokud se do něj chystáte úplně poprvé, začtěte se do našich tipů, aby vaše první návštěva nebyla zároveň tou poslední.

posilování

Motivací, proč chcete navštěvovat fitko, může být samozřejmě celá řada. Myslete ale na to, že v tomto případě i cesta může být cíl. Nemělo by vás limitovat to, kolik kilogramů chcete zhubnout nebo jak perfektně chcete vypadat v plavkách. Naopak postupné zlepšení a dobrý pocit z odvedené práce by měly být vaším hnacím motorem. 

Nástrahy prvního dne

Správně začít je pro další pokračování naprosto klíčové. Nedostatečná motivace a nechuť fitko navštívit může být totiž způsobená právě nepodařenou návštěvou, nebo pocitem, že na “to prostě nestačíte”. Pojďme se nejdřív zamyslet nad důležitými otázkami, které vás pomohou provést celým procesem. 

  • Proč chcete začít cvičit?
  • Jak se chcete cítit?
  • V jakém prostředí se vám nejraději cvičí?
  • Jaký druh pohybu vám dělá radost?
  • Co naopak nemáte rádi? 

Odpovědi vám pomohou lépe určit směr vaší cesty a také začátek, od kterého se odpíchnete. 

Vyberte si správné prostředí

Gymů, fitness center a tělocvičen existuje nespočet. Vyberte si takové, které je vám nejblíž a kde se cítíte komfortně. Zkuste různé možnosti – většina fitness center nabízí první zkušební vstup zdarma. A až poté si vyberte to, které budete navštěvovat pravidelně. 

Ve fitku si všímejte kardio i silových zón. Měla by mít také dostatečný prostor pro strečink a posilování s vlastní vahou. 

TIP: Pokud vám nevyhovují individuální návštěvy fitness, zkuste skupinové lekce nebo lekce se soukromým trenérem. 

Vhodný výběr oblečení 

Správné vybavení je klíčové. Pohodlné sportovní oblečení i kvalitní sportovní obuv představují půl úspěchu. V takovém sportovním oblečení byste se měli cítit dobře, pohodlně a uvolněně. Nic by nemělo tlačit ani škrtit, legíny by se vám neměly posouvat dolů. Funkční materiál se pak vyznačuje tím, že je prodyšný a zároveň rychle schne. 

TIP: Mezi nejoblíbenější kousky patří bezesporu legíny: https://sportano.cz/fitness-obleceni-a-boty/fitness-leginy/leginy-under-armour 

Kromě oblečení si můžete pořídit i další vybavení: Láhev na vodu, sportovní tašku, ručník či zámek na skříňku. 

Jak vytrvat se cvičením a nevzdat to

Nové oblečení v tašce, playlist plný motivační hudby připravený, co dál? 

Motivace je vrtkavá a je potřeba najít si dlouhodobě udržitelné řešení. A to může být pro každého jiné. Máme pro vás alespoň základní body:

  1. Pokud vám to bude příjemnější, vyberte si parťáka, se kterým budete do fitka chodit a který vás bude motivovat ve dnech, kdy se vám nebude úplně chtít. 
  2. Necvičte jen kvůli hubnutí. To může být slabá motivace. Větší fyzická kondice a dobrý pocit mohou být správným hnacím motorem. 
  3. Pokud se nestravujete vyváženě, pak vás ani sto fitek nezachrání. Nezapomeňte na komplexní stravování, které vám dodá všechny potřebné makroživiny. 
  4. Najděte si systém. Začínejte po menších kouscích. Míň minutách. Postupně navyšujte podle toho, jak to sami budete cítit. 
  5. Nepřepalte začátek. I když máte pocit, že zvládnete hory doly černý les, postupujte pomalu a opatrně. Času budete mít ještě spoustu. 
  6. Nebojte se říct si o pomoc. Ať už v rámci stravy nebo cvičení. Ve fitku narazíte na obsluhu, která vám pomůže s jednotlivými cviky nebo poradí, jak ovládat jednotlivé stroje. 
  7. Před a po cvičení nezapomeňte na strečink. Zahřát a protáhnout tělo je rovněž klíčovým pravidlem úspěchu. Pomáhají v rámci prevence před zraněním a po skončení vám urychlí regeneraci svalů. 
  8. Pohodlí mějte na prvním místě. Vybírejte pohodlnou a kvalitní obuv i funkční oblečení, které vás nebude omezovat v pohybu.

TIP: Kam na sportovní podprsenku? Tady: https://sportano.cz/p/255713/gymshark-scoop-neck-training-sportovni-fitness-podprsenka-cerna 

Jedná se o reklamní sdělení