Proč ženy žárlí a co se s tím dá dělat? Násilí není potřeba!

Žárlivost. Ten strašný, sužující pocit může ničit jinak dokonalé vztahy. Znáte to z praxe? Dělá vám partnerka ostudu a leckdy se pozastavuje i nad tím, když kamarádce pochválíte sexy šaty? Rozpoznejte její motiv ještě dřív, než se jí zatmí před očima a napíchne vám mobil!

Proč ženy žárlí?

Nemyslíte to nijak špatně. Prostě si jen zaflirtujete s tou prsatou kočkou z recepce, jen co čert nechce, nachytá vás partnerka. Jinak racionálně uvažující a celkem fajn bytost se v momentě, kdy se cítí ohrožená, promění v supící bestii a ztropí vám scénu, za jakou by se nemuselo stydět ani čtyřleté afektované děcko. Klasika.

Lidé v sobě mohou pociťovat žárlivost v různých aspektech života, jako třeba v práci, když sní o vyšším postu, na kterém sedí neschopný břídil. Obvykle je žárlivost o tom, že člověk chce něco jiného. Žárlivost ve vztahu se obvykle objevuje tehdy, když jeden má strach o toho druhého a myslí si, že by jeho miláček mohl zběhnout k něčemu lepšímu. Často jde o partnera nebo partnerku, jež si myslí, že jiní muži nebo jiné ženy mohou jeho lásce nabídnout víc.

Proč ženy žárlí?

Celkově existuje mnoho představ o žárlivosti a definicí různých typů. Všechny hypotézy, analýzy a domněnky však spojuje jediný fakt. Žárlivost je běžná ve většině kultur po celém světě.  Psychologové z univerzity v německém Bielefeldu se však na základě svého výzkumu s 206 dobrovolníky domnívají, že ženy více zraňuje, když se partner citově a emocionálně začne angažovat někde jinde, zatímco u mužů nejčastěji dochází k žárlivosti hned poté, co pojmou podezření, že se jejich družka intimně stýká s někým jiným.

Odpovědi prý přitom mají kořeny v raném stadiu vývoje lidstva. Podle německých vědců reprodukční schopnost ženy kdysi nebyla nijak ohrožena nevěrou jejího partnera. Jeho styky s jinou jí proto mohly být zcela lhostejné. Ovšem do té doby, než se muž začal citově upínat k jiné partnerce a přestal se o ni a její potomky starat, což mohlo znamenat i smrt celé komunity. Tento silný, podvědomý strach prý v ženách přežívá až do současné generace.

Může být afektovaná stíhačka k užitku?

Ať už žárlivost vidíte v jakémkoli světle, někteří ji považují za pozitivní znak, který symbolizuje, že se partner(ka) zajímá o osobu a vztah. V mnoha studiích je žárlivost skutečně spojena s kladnými zkušenostmi, které pomáhají k lepší stabilitě vztahu, ovšem nejspíš se shodneme na tom, že mít doma hysterku, která startuje na první našlápnutí, je dost o nervy.

Je proto rozumné, aby lidé žárlivě reagovali pouze na skutečné situace, které tento stav podněcují. Často se však jedná o tak zvanou nezdravou žárlivost související s negativními rysy osobnosti. Díky jedné studii se například zjistilo, že osoby s vysokou úrovní psychopatie mohou mít větší pravděpodobnost kognitivní žárlivosti, zvláště když mají nízké sebevědomí. A to je asi to, co zrovna u té svojí potřebujete řešit.

Jediný možný (a humánní) způsob zkrocení zlé ženy

Některé způsoby, jakými ženy reagují na pouhý flirt, který si dopřejete jednou za měsíc, mohou situaci u vás doma pouze zhoršovat. Dotyčná vám může kontrolovat telefon i bankovní výpisy, hlídat příchody a odchody. Ještě než ji pošlete k šípku, zkuste si z toho udělat tak trochu srandu.

Podle některých psychologických zjištění dost pomáhá, když žena může s partnerem mluvit o tom, jak se cítí a co v ní dané situace vyvolávají. Pakliže na sobě v tomhle směru zapracuje, je vhodné, aby začala rozpoznávat strach, hněv a žárlivost.

Aspoň tak to tvrdí vědci z Michiganské státní univerzity, kteří se domnívají, že když se člověk sám v sobě emočně vyzná, často dojde k závěru, že k nějaké žárlivosti vlastně není důvod. Stejní vědátoři také tvrdí, že mezi podpůrné terapie patří i dotek, který uklidňuje úzkostné jedince. Takže si to shrňme.

Nech brouka žít…

Až vám partnerka příště udělá scénu, dejte jí pár minut na zklidnění, pak si s ní pokuste promluvit o tom, co vnímá, cítí, proč dělá to i ono. Obejměte ji okolo ramen a snažte se rozklíčovat, jestli se spíš bojí o sebe sama, nebo o vás a jistoty, které jí poskytujete. Jestli ani to nepomůže, nechte si vrátit klíče od svého bytu, všechno ostatní totiž nemáte zapotřebí. No a co dělat, pokud je to přesně obráceně a vaše milá patří mezi nežárlivé flegmatiky? Chybějící žárlivost může být známkou toho, že jste ženě úplně volní. Nebo že vám prostě věří. Tak sláva.

A co se žárlivkami děláte vy?

Autor: Adam

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Ženy milují květiny, i když je muži nechtějí vždycky kupovat. Tady je pět květin, kterými ji zaručeně potěšíte. Povíme i proč

Květina jako omluvenka. To nejlepší, čím můžete začít. Jak vybrat vhodnou květinu podle situace